Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Липень 2015 23:38

«ШАХТАР» влаштував розпродаж

Rate this item
(0 votes)

Пе­ред по­чат­ком но­во­го чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу (се­зон стар­тує 14 лип­ня мат­чем за Су­пер­ку­бок Ук­раї­ни) один із гран­дів віт­чиз­ня­но­го фут­бо­лу — до­нець­кий «Шах­тар» від­зна­чає­ть­ся на транс­фер­но­му рин­ку по­ве­дін­кою, яка ра­ні­ше бу­ла йо­му не­влас­ти­ва. Що­ро­ку гір­ни­ки здій­сню­ва­ли більш або менш гуч­ні уго­ди, ку­пу­ючи но­вих фут­бо­ліс­тів, те­пер — ли­ше про­да­ють.

Таку зміну можна легко пояснити, якщо взяти до уваги економічний аспект. Власник донецького клубу Рінат Ахметов через війну на Донбасі втратив значну частину своїх прибутків, і скорочення зарплатної відомості може допомогти в утриманні на плаву клубу з Донецька. Зрештою, отримані за трьох аж ніяк не останніх гравців 46 мільйонів євро — сума, яка дозволить решті команди провести сезон, не турбуючись про поточні виплати.

У помаранчево-чорній формі ми тепер не побачимо бразильців Дугласа Косту, Луїса Адріано та Фернандо.
Найдорожчий трансфер відбувся до «Баварії». Дуглас Коста опинився в мюнхенському клубі за 30 мільйонів євро. Але втрата цього правого півзахисника для гірників критичною не є — його цілком може замінити інший бразилець, Марлос. Рік тому він обійшовся гірникам у 8 мільйонів євро, бо утримувати гравця такого рівня вже не міг харківський «Металіст», який після втечі свого надто молодого і надто наближеного до представників попередньої влади Сергія Курченка опинився перед фінансовою прірвою.
Ще два екс-донеччанина тепер гратимуть на Апеннінах. До італійської «Сампдорії» вирушив опорний півзахисник Фернандо, перехід якого коштував генуезцям 8 мільйонів євро. Цю втрату для «Шахтаря» теж не варто вважати критичною — в центрі поля може зіграти ще один представник бразильської діаспори Фред, поруч із ним — Тарас Степаненко або хтось із молодих гірників.
Ще 8 мільйонів євро донецький клуб отримав за трансфер нападника, місце якого в основному складі здавалося довічним. Луїс Адріано потрапив до «Шахтаря» з бразильського «Інтернасьйоналя» у 2007 році, коли мав 20 років, і відтоді вкрай рідко комусь поступався своєю позицією центрфорварда — хіба що під час травм або в менш значущих турнірах, коли наставник гірників Мірча Луческу здійснював ротацію. Тепер 28-річний бразилець тішитиме вболівальників «Мілана».
Якщо із заміною двох півзахисників проблем виникнути не має (інша річ у тому, якої якості виявляться ці заміни), то Луїса Адріано замінити буде непросто. У розпорядженні румунського керманича залишається Олександр Гладкий, якому раніше Луческу багато шансів не давав. Також з оренди повернувся аргентинець Факундо Феррейра, але він теж до рівня бразильця не дотягував.
Ще один варіант заміни виглядає дещо революційно, та для цієї революції нині є всі передумови. Найкращий бомбардир молодіжного чемпіонату світу Віктор Коваленко зараз виступає у складі юнацької збірної на чемпіонаті Європи віком до 19 років. У «Шахтарі» його відмовилися продавати до «Барселони», «Челсі» та «Манчестер Юнайтед», називають майбутнім команди. Єдина проблема полягає в тому, що через зайнятість у збірних Віктор Коваленко в передсезонних зборах свого клубу участі не бере.
Також у розпорядженні Луческу є група інших гравців, які ще не виправдали вкладених у них капіталів, — це бразильці Дентіньйо, Велінгтон Нем, Бернард. Особливо це стосується останнього гравця, якого донеччани купили у 2013 році за 25 мільйонів євро. Він прийшов до Донецька вже ледь як не зірка світового класу, бо у свої тодішні 20 років мав за плечима кілька матчів у національній команді Бразилії. Певний час до головної команди своєї країни Бернард їздив і з розташування гірників, але тепер його вже не запрошують, бо не потрапляє 22-річний футболіст навіть до основного складу клубу.
Є і ще один аспект масової втечі бразильців із «Шахтаря» — бажання південноамериканців продовжити кар’єру в провідних європейських чемпіонатах. Свого часу більшість із цих виконавців, тільки-но погодившись на щедрі пропозиції донеччан, не приховували, що розглядають український клуб як трамплін. «Шахтар» у цьому сенсі виглядав (та й дотепер виглядає) привабливо, оскільки постійно виступає в Лізі чемпіонів та дає футболістам можливість бути на видноті.
Втім, залишається відкритим питання, чи не призведе нинішній розпродаж до критичного зниження якості гри гірників і чи не стане оновлений «Шахтар» хлопчиком для биття не тільки для грандів континентального футболу на зразок «Баварії», але й для посередніших колективів?

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».