Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 12:06

«Шахтар» не втратив ліги чемпіонів

Rate this item
(0 votes)

В остан­ньо­му ту­рі віт­чиз­ня­но­го чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу се­ред ко­манд прем’­єр-лі­ги бу­ло за­фік­со­ва­но аж п’ять ні­чи­їх у шес­ти мат­чах. Ще од­на гра — між оде­ським «Чор­но­мор­цем» і хар­ків­ським «Ме­та­лі­стом» — не від­бу­ла­ся. Про­те і без про­ти­сто­ян­ня цих ко­манд гля­да­чам бу­ло на що по­ди­ви­ти­ся. До то­го ж уся трій­ка лі­де­рів ук­ра­їн­ської пер­шо­сті втра­ти­ла оч­ки.

Протистояння донецького «Шахтаря» та львівських «Карпат» стало найбільш видовищним матчем останнього туру. Команди подарували вболівальникам гру з великою кількістю небезпечних моментів. І якщо донецька команда зіграла на 70% свого потенціалу, то львівські футболісти провели один із найкращих матчів сезону. Варто згадати, що «Карпати» могли б фінішувати у таблиці на кілька сходинок вище, проте були позбавлені дев’яти очок через заборгованість перед своїми колишніми гравцями.


Для виграшу срібних нагород гірникам слід було не програти. Цю місію донецька команда виконала, але мала серйозні проблеми в другому таймі. У першій половині «Шахтар» повністю переграв своїх опонентів. Цілком логічними виглядали два голи у ворота львівської команди. Спочатку Мисака пробив Кривцов, а згодом Тейшейра зробив рахунок 2:0. Він міг бути куди більшим, але добре грав на останньому рубежі голкіпер суперника Мисак.
У команди Йовічевича шансів пробити П’ятова у першому таймі не було. На старті другого тайму номінальним гостям удалося скоротити розрив у рахунку. Відзначився Карноза. Вже на 62-й хвилині інтрига у цьому матчі і в боротьбі за друге місце знову поновилася. Худоб’як ударом із середньої відстані відновив рівновагу. «Шахтар» став помітно нервувати, і це відбилося на реалізації моментів. Кілька нагод відзначитися мали Тейшейра, Марлос та Адріано, але знову чудову гру демонстрував Мисак.
У ці хвилини проявили себе вболівальники «Карпат». Чотири рази арбітру доводилося зупиняти гру, а після останнього фаєр-шоу від фанів львівського клубу головний суддя зустрічі Ігор Мосейчук забрав команди з поля. Гра поновилася через п’ять хвилин і поєдинок таки дограли.
В останні двадцять хвилин «Карпати» практично не мали шансів подарувати «Дніпру» путівку у кваліфікацію Ліги чемпіонів. У підсумку «Шахтар» здобув нервову нічию, а з нею і срібні нагороди першості. Крім того, бразильський півзахисник донецької команди Алекс Тейшейра став найкращим бомбардиром української першості. В його активі, як і у гравця «Волині» Еріка Бікфалві, по 17 забитих м’ячів. Але бразилець забив менше голів із пенальті, ніж його опонент, і зіграв менше матчів.
Дніпропетровський «Дніпро» підійшов до останнього туру, відстаючи від гірників на два очки. Тобто сподіватися на срібні нагороди можна було б за умови, якщо донеччани б не виграли у «Карпат», а дніпропетровці перемогли «Говерлу». Напевне, розумів усю складність ситуації і сам Мирон Маркевич. Легіонерів він відправив у відпустку ще після фінального матчу Ліги Європи із «Севільєю», виставивши в Ужгороді напіврезервний склад. Незважаючи на це, гості протягом усього поєдинку володіли ініціативою. Щоправда, до ударів справа доходила дуже рідко. А коли таке траплялося, то впевнено на лінії воріт діяв Коваль.
Моменти почалися з’являтися лише у другому таймі. Вже на 10-й хвилині другої половини зустрічі Ксьонз у стінку зіграв із Федорчуком, вийшов сам на сам із Ковалем, але пробив повз ворота. У ці хвилини стало відомо, що «Карпати» зрівняли рахунок у матчі з «Шахтарем», і Маркевич кинув у бій лідерів — Коноплянку та Ротаня.
«Дніпро» пішов уперед великими силами і мав отримати право на пенальті. Але Олександр Іванов проігнорував відверту гру рукою у власному штрафному майданчику Фещука. Останні хвилини зустрічі гості провели в атаках, проте було замало прицільних ударів. А без ударів, як відомо, не буває голів. Дніпропетровці могли вирвати перемогу в компенсований час, але Федорчук ударом через себе влучив у поперечину. Через кілька хвилин пролунав фінальний свисток.
Втрата очок із «Говерлою» для «Дніпра» — вже друга в сезоні, що закінчився. Неважко порахувати, що, додавши до загального очкового багажу дніпрян ці чотири бали, друге місце посіла б саме команда Мирона Маркевича. А так «Дніпро» у нинішньому сезоні фінішує на третій позиції. Це означає, що у наступному сезоні підопічні Мирона Маркевича стартуватимуть у Лізі Європи.
Луганська «Зоря» посіла четверте місце і наступного сезону також буде представляти Україну у Лізі Європи. Попри те що команда Юрія Вернидуба всі матчі чемпіонату відіграла на виїзді, саме «чорно-білих» можна називати тим колективом, який заслуговує на перемогу у номінації «прогрес року». Цей сезон став для луганчан особливим, адже команда змогла посісти найвище місце в історії чемпіонатів України.
Київське «Динамо» не змогло перемогою над «Металургом» завершити чемпіонат. У матчі, в якому, здавалося, у команди Реброва не повинно виникнути проблем, «Металургу» вдалося зрівняти рахунок на останніх хвилинах гри.
«Динамо» з перших хвилин заволоділо ініціативою. Активна гра через фланги, де суперники не встигли за Ярмоленком та Ленсом, принесла результат вже на 12-й хвилині. Після одного з таких проходів Ленса м’яч опинився у Сидорчука, який холоднокровно розстріляв ворота своєї колишньої команди.
Господарі продовжували атакувати, але забити в першій половині їм не вдалося. У Кравця, який дуже хотів відзначитися, щоб поборотися за звання найкращого бомбардира з Тейшейрою і Бікфалві, гра не клеїлася, а моменти Ленса і Ярмоленка вдалося нейтралізувати голкіперу запоріжців Шереметі.
На початку другого тайму кияни розслабилися, за що досить швидко були покарані. Під час розіграшу штрафного оборона загубила Платона, який і реалізував перший же небезпечний момент своєї команди — 1:1. Тренерський штаб киян відразу відреагував заміною Беланда на Рибалку, і гра «Динамо» почала знову набирати обертів.
Уже за десять хвилин зусиллями Ярмоленка господарям удалося вийти вперед. Андрій утік по флангу від захисника і зробив простріл у штрафний майданчик, де м’яч влучив у Рудику, після чого зрикошетив у стійку і опинився у сітці. Після цього господарі великими силами пішли вперед, щоб остаточно добити металургів. Проте, незважаючи на достатню кількість моментів, забити більше не змогли. А «Металург», який до останніх хвилин тримав оборону, вже в доданий арбітром час вистрілив серією гострих моментів, один з яких і завершився влучним ударом Каплієнка з-за меж штрафного майданчика, з яким Шовковському впоратися не вдалося.
Кияни в останні три хвилини кинули всі сили на атаку, хоча вирвати перемогу у них так і не вийшло. У підсумку — нічия, яка з турнірної точки зору абсолютно нічого не вирішує.
Однак цей матч мав для киян і приємні моменти. Ветерани київського клубу Олександр Шовковський та Олег Гусєв записали на свій рахунок чергові рекорди. Так, багаторічний страж воріт киян провів 400-й матч у чемпіонатах України, а молодший за віком півзахисник досяг аналогічної позначки матчів за «біло-синіх» у всіх офіційних турнірах. До того ж після завершення поєдинку стало відомо, що Шовковський зіграє за команду, якій присвятив всю свою спортивну кар’єру, ще щонайменше наступний сезон.
Після зустрічі маріупольського «Іллічівця» та донецького «Олімпіка» на команду Романа Санжара впала підозра — гравці команди провели «дивний матч». Варто лише подивитися за діями гравців команд в окремих епізодах, які призвели до взяття воріт, а також відстежити коефіцієнти букмекерських контор на кількість голів у грі. Так, Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) вже надіслав до 

Федерації футболу України документи, якими засвідчив, що буде ретельно відстежувати ігри за участі «Олімпіка». Приводом зацікавленості організації, яку очолює Мішель Платіні, став матч тритижневої давнини «Олімпік» — «Металіст».
Результати матчів
26-го туру:
«Волинь» (Луцьк) — «Металург» (Донецьк) — 1:1
Голи: 0:1 — Поступаленко (41), 1:1 — Бікфалві (43)
«Зоря» (Луганськ) — «Ворскла» (Полтава) — 1:1
Голи: 1:0 — Будківський (42), 1:1 — Шиндер (67)
«Динамо» (Київ) — «Металург» (Запоріжжя) — 2:2
Голи: 1:0 — Сидорчук (12), 1:1 — Платон (56), 2:1 — Рудика (67, автогол), 2:2 — Каплієнко (90)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Олімпік» (Донецьк) — 4:1
Голи: 1:0 — Гринь (38), 1:1 — Ситник (63), 2:1 — Гринь (79), 3:1 — Гринь (84), 4:1 — Шапаренко (90)
«Шахтар» (Донецьк) — «Карпати» (Львів) — 2:2
Голи: 1:0 — Кривцов (33), 2:0 — Тейшейра (37), 2:1 — Карноза (47), 2:2 — Худоб’як (62)
«Говерла» (Ужгород) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:0
«Чорноморець» (Одеса) — «Металіст» (Харків) — не відбувся

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».