Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Травень 2015 20:55

«ШАХТАР» – без ліги чемпіонів?

Rate this item
(0 votes)

Ін­три­га фут­боль­но­го чем­піо­на­ту Ук­раї­ни, за тур до за­вер­шен­ня зма­гань, зно­ву ви­йшла на пер­ший план. Бо­роть­ба за «сріб­ло», а з ним і мож­ли­вість во­се­ни стар­ту­ва­ти в Лі­зі чем­піо­нів, зно­ву ре­ані­му­ва­ла­ся піс­ля ви­гра­шу ре­зерв­но­го скла­ду дніп­ро­пет­ров­сько­го «Дніп­ра» у мат­чі 25 ту­ру про­ти до­нець­ко­го «Шах­та­ря». Не­спо­ді­ва­но для ба­га­тьох «Дніп­ро» зно­ву от­ри­мав шанс фі­ні­шу­ва­ти на дру­го­му міс­ці. Але для цьо­го коман­ді Ми­ро­на Мар­ке­ви­ча в остан­ньо­му ту­рі вар­то не ли­ше пе­ре­ма­га­ти на ви­їз­ді «Го­вер­лу», а й че­ка­ти по­да­рун­ка від львів’­ян у грі «Кар­па­ти» — «Шах­тар», що про­йде в Ки­єві на «Обо­лонь Аре­ні».

У другому за тиждень протистоянні «Дніпра» та «Шахтаря» мало хто очікував на інтригу, а вона вийшла. Резервний склад «Дніпра» не тільки дав бій іменитому супернику, а й зумів вирвати три очки. У дніпропетровців на рівні Прем’єр-ліги дебютувало відразу троє виконавців. Сергій Горбунов вийшов у стартовому складі, а Олександр Васильєв та Денис Баланюк з’явилися на заміну і враження від дебюту не зіпсували.
А більшість тих, хто вважається головною надією Мирона Маркевича, у цей день відпочивали. З іншого боку, і «Шахтар» виступав без чотирьох гравців, яких не було у заявці на поєдинок: В’ячеслава Шевчука, Дугласа Кости, Тайсона та Луїса Адріано. До того ж швидко попросив заміну Даріо Срна. Саме перед цим гості відкрили рахунок. Після довгої діагональної передачі Ярослава Ракицького індивідуальну майстерність продемонстрував Бернард, а Алекс Тейшейра замкнув його простріл.
На цьому обидві команди не заспокоїлися. Відігрався «Дніпро» доволі несподівано. Рикошет після удару Андрія Блізніченка перетворився на передачу, після якої Матеус відзначив забитим м’ячем недавнє повернення до великої гри. Ще до перерви Алекс Тейшейра 16-м голом повернув лідерство «гірникам», коли використав відмінну передачу від Ілсіньо та втік від Олександра Сватка.
Початок другої 45-хвилинки став справжнім штурмом воріт гостей. Голкіпер гірників Антон Каніболоцький працював у поті чола. Проте і Олександр Гладкий змусив Яна Лаштувку зірвати аплодисменти на трибунах. У цьому відкритому футболі, де «Дніпро» зовсім не влаштовувала навіть нічия, саме йому усміхнулася фортуна — нагорода за сміливість та наполегливість. Роман Безус зіграв на випередження під час подачі кутового, і рахунок став нічийним — 2:2. Після цього «Шахтар» заграв активніше і створив кілька небезпечних моментів, але знову пропустив. Індивідуальна майстерність Бруно Гами та тренерське чуття Мирона Маркевича принесли третій м’яч у ворота донеччан.
Тільки-но з’явившись на полі, Валерій Лучкевич став автором вирішального удару, після відмінної передачі Гами — 3:2. Примітно, що після цього справжніх нагод відігратися гості не створили. А от захисник донеччан Ракицький, не стримавшись у висловлюваннях, одержав від арбітра зустрічі Юрія Вакса другу жовту картку і залишив достроково поле буквально за кілька секунд до фінального свистка. Отже, «Дніпро» наблизився до «Шахтаря» на відстань двох очок, і доля другого місця вирішиться в останньому турі.
Попри те, що київське «Динамо» у минулому турі забронювало за собою чемпіонство, Сергій Ребров привіз до Львова бойовий склад. У старті вийшли практично всі гравці, які здобували для киян золоті нагороди, в тому числі Ярмоленко та Ленс, яких експерти залишали на лаві запасних. Наставник «Карпат» Ігор Йовічевіч також задіяв усіх найсильніших, за винятком Андрія Гітченка, який зараз на лікарняному. В основі прогнозовано вийшли Швед та Кльоц, які повернулися з розташування молодіжної збірної України.
Господарі запропонували супернику дуже організовану оборону. Звичайно, кияни атакували, однак якщо й доходили до воріт Мисака, то особливих загроз біля його володінь створити не вдавалося. Попри це, динамівці двічі зуміли забити до перерви, але в обох випадках судді фіксували офсайди. І якщо в першому Гармаш, приймаючи м’яч від Ленса, не бачив, що перебуває поза грою, то наприкінці тайму кияни відверто перемудрили. Мисак і Пластун не порозумілися під час введення м’яча в гру, його перехопив Ленс, обіграв голкіпера суперника і міг спокійно забивати сам, але в останню мить віддав на Кравця, який, власне, й був у офсайді.
По суті, це всі моменти в «Динамо» у першому таймі, нічого, окрім доволі небезпечних прострілів, навісів та закидів, підопічні Сергія Реброва не створили. Важливу роль при цьому відіграв Володимир Костевич, у якого було надскладне завдання — втримати Андрія Ярмоленка. І хоча іноді доводилося важко, у більшості випадків лівий захисник «Карпат» не давав себе пройти без порушень правил. Щодо атаки господарів, то «леви» також не особливо загрожували воротам Рибки. Чи не найкращий момент мав Кожанов, який дуже невдало пробив з вигідної позиції після прострілу з флангу.
Друга половина гри почалася з кількох небезпечних контрвипадів «Карпат», але до прямих загроз львів’яни не дотягували. І після гострого прострілу від Кожанова, і після обвідного удару Шведа м’яч у ворота не влучав. І от, після чергової контратаки, у доволі простій ситуації в центрі поля львів’яни втратили м’яч, який перехопив Ярмоленко, віддав на вільного Кравця, який потужно пробив повз Мисака — 0:1. Пропустивши гол, господарі почали атакувати значно швидше та агресивніше. Зокрема, Костевич прорвався до воріт Рибки, але з його передачею впоралися захисники киян.
Аби освіжити атаку, Ігор Йовічевіч кинув у бій Карнозу та Страшкевича, а трохи згодом і Сергійчука. Однак створювати атаки стало важче, бо й Сергій Ребров випустив нових гравців. І все ж сил на фінальний наступ «Карпатам» вистачило. І могли таки «леви» зрівнювати рахунок — Швед вивів сам на сам з Рибкою Сергійчука, але Михайло послизнувся і не влучив по м’ячу. У підсумку «Карпатам» не вдалося здобути очки в матчі з «Динамо», але досвід, здобутий у цьому протистоянні, обов’язково допоможе «зелено-білим» у наступному чемпіонаті.
Результати матчів 25-го туру:
«Олімпік» (Донецьк) — «Волинь» (Луцьк) — 1:3
Голи: 0:1 — Бікфалві (23), 1:1 — Лисенко (60), 1:2 — Бабатунде (72), 1:3 — Кобахідзе (75)
«Металург» (Донецьк) — «Говерла» (Ужгород) — 0:0
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Шахтар» (Донецьк) — 3:2
Голи: 0:1 — Тейшейра (7), 1:1 — Матеус (22), 1:2 — Тейшейра (27), 2:2 — Безус (64), 3:2 — Лучкевич (81)
«Металіст» (Харків) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 3:1
Голи: 0:1 — Чурко (21, пен.), 1:1 — Болбат (37, пен.), 2:1 — Прийомов (66, пен.), 3:1 — Прийомов (80)
«Карпати» (Львів) — «Динамо» (Київ) — 0:1
Гол: 0:1 — Кравець (57)
«Металург» (Запоріжжя) — «Зоря» (Луганськ) — 0:1
Гол: 0:1 — Любенович (49)
«Ворскла» (Полтава) — «Чорноморець» (Одеса) — 2:0
Голи: 1:0 — Громов (19), 2:0 — Ковпак (43)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон Шульга

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».