Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Лютий 2015 17:13

Нічия з фаворитом

Rate this item
(0 votes)

До пер­шо­го мат­чу 1/8 фі­на­лу Лі­ги чем­піо­нів із до­нець­ким «Шах­та­рем» мюн­хен­ська «Ба­ва­рія» під­хо­ди­ла в ро­лі без­за­пе­реч­но­го фа­во­ри­та. Та й уза­га­лі, ні­мець­ка коман­да вва­жає­ть­ся од­ним із пре­тен­ден­тів на пе­ре­мо­гу в ни­ніш­ньо­му ро­зі­гра­ші. Цьо­го ні­хто і не при­хо­вує. Не при­хо­ву­вав си­ли «чер­во­них» і го­лов­ний тре­нер до­неч­чан Мір­ча Лу­че­ску, який на­пе­ре­до­дні гри у Льво­ві був ла­ко­ніч­ним: «Зви­чай­но, Ба­ва­рія — фа­во­рит».

Для «гірників» це був перший офіційний матч від 10 грудня 2014 року. А це два місяці і тиждень. За цей час підопічні Луческу провели збори в Бразилії та Іспанії. Тепер же їм доводилося повертатися додому досить рано, як для вітчизняного футболу, та пригадувати прохолодну українську погоду. Відпочивали більш ніж місяць і підопічні Хосепа Гвардіоли. З єдиним нюансом: вони вже встигли провести чотири офіційні поєдинки, в одному з яких отримали серйозного ляпаса від «Вольфсбурга». Розгромна поразка (1:4) боляче вдарила по самолюбству мюнхенців. Для них це був перший програш у нинішньому чемпіонаті Німеччини. І після цього був розгром «Гамбурга» з рахунком 8:0.


Хосеп Гвардіола не знайшов місця в основному складі Роберту Левандовскі. На вістрі атаки у «Баварії» грав Томас Мюллер, якого з глибини підтримували Маріо Гьотце, Арьєн Роббен та Франк Рібері. У стартовому складі Мірчі Луческу не було жодної несподіванки. Гра розпочалася у швидкому темпі. Уже на першій хвилині гості завдали удару по воротах П’ятова. «Шахтар» відповів спробою Дугласа Кости перехопити м’яч на підступах до штрафного майданчика Нойєра.
І все ж «Баварія» виглядала краще і не забила тільки через погану реалізацію своїх моментів. Активно діяв на фланзі Роббен. Саме від нього йшла постійна загроза воротам донеччан. То він передачі віддавав, як на третій хвилині на Гетце, після чого Маріо завдав досить небезпечного удару, то самотужки проривався до воріт П’ятова. На сьомій хвилині гості дуже небезпечно розіграли штрафний. Донеччани лише відбивалися. На тлі таких випадів суперника спроби «гірників», як то подача Срни на Тайсона, виглядали дитячою забавкою.
На одинадцятій хвилині українській команді пощастило: Мюллер обіграв навіть голкіпера «Шахтаря», але нормально пробити не зумів, і м’яч повільно покотився у ворота. Однак хтось із захисників господарів встиг вибити м’яча від гріха подалі. Здавалося, що гравців «Баварії» на полі більше. Німці у багатьох своїх атаках мали кількісну перевагу, притому майже не відчуваючи проблем у захисті. Куди тоді поділися гравці «Шахтаря»? Вони просто губилися в центрі поля. Тобто не встигали за швидкими переміщеннями своїх суперників.
Найменше претензій по першому тайму в Мірчі Луческу, напевно, могло бути до Тайсона та Луїса Адріано. Перший виділявся не тільки швидкими ногами, а й світлою головою. Другий максимально ефективно чіплявся за м’яч. Лише на 24-й хвилині «Шахтар» завдав першого удару по воротах Нойєра. Ярослав Ракицький доволі серйозно приклався до м’яча зі штрафного, відтак у Мірчі Луческу трохи покращився настрій. Ні, «Шахтар» не почав створювати моменти біля німецьких воріт. Донеччани почали надійніше грати в захисті і розпочинали боротьбу за м’яч в центрі поля, тому мюнхенцям стало важче будувати свої атаки.
Однак знову про себе нагадав Роббен. Чергова активність нідерландця призвела до небезпечного удару Мюллера. Згодом приклад партнера наслідував Рібері і теж зробив момент для Томаса. Але нападник вперто відмовлявся забивати. Наприкінці тайму небезпечно пробивав Швайнштайгер, але у ворота не влучив. «Шахтар», окрім спроб Тайсона прорватися флангом та кількох зароблених штрафних, нічим іншим не запам’ятався.
Другий тайм розпочався з активних дій гостей, на які «Шахтар» відповів швидкісним проходом Адріано і передачею в напрямку Тайсона. Після цього моменту футболу практично не стало. Гравці команд часто порушували правила і з’ясовували стосунки між собою. А на 65-й хвилині стався епізод, який вплинув на підсумковий результат матчу. Господарі перехопили м’яч і стрімко перейшли в контратаку. Бразильські легіонери донецької команди змусили Хабі Алонсо грубо порушити правила в центрі поля. Арбітр зустрічі справедливо покарав захисника гостей, який проводив свій сотий матч в Лізі чемпіонів, жовтою карткою, яка для Алонсо стала другою і перетворилася на червону.
«Шахтар» на цілих 25 хвилин отримав чисельну перевагу. Судячи з того, як Мюллер повільно йшов з поля, можна було зробити висновок, що німців цілком влаштує нічия. Гвардіола швидко випустив у захист Бадштубера, чим зацементував і без того міцну оборону своєї команди. За час, що «Шахтар» був у більшості, «гірники» не створили жодного реального моменту. Усе закінчувалося на підступах до штрафного майданчика Нойєра. Натомість на останніх хвилинах «помаранчево-чорні» кілька разів провалилися на власній половині поля. В одному з них Роббен апелював, що Ракицький підіграв рукою, але іспанський арбітр пенальті не побачив.
«Баварія» максимально уважно захищалась, а атаки вже залишила на домашній матч. Для «Шахтаря» нульова нічия — непоганий результат. Удалося не пропустити вдома, тому в Німеччині можна з чистим сумлінням грати на контратаках. Підсумок цього протистояння вирішиться 11 березня у Мюнхені.
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— Я задоволений підсумковим результатом. Ми не грали два місяці, але залишили гарне враження. У нас ще є шанс. «Баварія» — добре організований клуб. Вони приїхали до нас після перемоги з рахунком 8:0. Це змусило нас бути більш організованими в захисті, але й приділяти увагу атаці. Я шкодую про те, що ми в більшості не почали грати у свою гру, контролювати м’яч і обігрувати суперника. У нас були проблеми в захисті. Тож будемо працювати над помилками, щоб гідно виступити в Мюнхені.
Хосеп Гвардіола, головний тренер «Баварії»:
— Глядачі побачили гарний матч. У нас було досить багато гольових моментів, водночас ми не дали нашому супернику створити свої. Я задоволений, що ми не дозволили розкритися Тайсону, Алексу Тейшейрі і Дугласу Кості. «Шахтар зіграв саме так, як я очікував. Задоволений, що ми контролювали м’яч. Ми зобов’язані вигравати в Мюнхені і проходити далі.
Результати інших матчів
1/8 фіналу:
ПСЖ (Франція) — «Челсі» (Англія) — 1:1
Голи: 0:1 — Іванович (36), 1:1 — Кавані (54)
«Шальке-04» (Німеччина) — «Реал» (Мадрид, Іспанія) — 0:2
Голи: 0:1 — Роналду (25), Марсело (80)
«Базель» (Швейцарія) — «Порту» (Португалія) — 1:1
Голи: 1:0 — Гонсалес (11), 1:1 — Даніло (77, з пенальті).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та АНТОН ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».