Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Березень 2016 10:33

Шевченківська премія – Сенцов серед лауреатів

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент Пет­ро По­ро­шен­ко ми­ну­ло­го чет­вер­га вру­чив На­ціо­наль­ну пре­мію Ук­раї­ни іме­ні Та­ра­са Шев­чен­ка її ла­уре­атам.
Це­ре­мо­нія від­бу­ла­ся в На­ціо­наль­но­му му­зеї Та­ра­са Шев­чен­ка, ін­фор­мує прес-служ­ба Гла­ви дер­жа­ви.

«Зараз складно, але я вірю, що саме сьогодні ми як ніколи наблизилися до Кобзаревої України — «оновленої землі», «сім’ї вольної, нової», де запанує «новий і праведний закон»», — зазначив Порошенко.
У контексті російської агресії проти України він також висловив жаль, що роман «Час смертохристів» Юрія Щербака виявився пророчим.

«Ще тоді, в 2011 році, Ви передбачили агресію Росії проти України. Тоді не всі Вас почули», — наголосив Президент, звертаючись до Юрія Щербака.
Лауреатами Шевченківської премії стали п’ять митців у таких номінаціях:
Публіцистика і журналістика: дисидент і публіцист Лев­ко Лук’­янен­ко за твори у 13 томах «Шлях до відродження» (2014, видавництво «ТОВ Юрка Любченка», м. Київ). Народився у 1928 році на Чернігівщині. Видатний діяч українського національного руху, співзасновник Української Гельсінкської групи. Політик та громадський діяч, народний депутат України багатьох скликань. Герой України. Автор «Акта про Незалежність України».
Музичне мистецтво: балетмейстер Ра­ду По­клі­та­ру за балет-триптих «Перехрестя» (2012), балети: «Лебедине озеро» (2013), «Жінки в ре мінорі» (2014), «Довгий різдвяний обід» (2014). Народився у 1972 році у Кишиневі, Молдова. Один із найвідоміших балетмейстерів Європи. Очолює Театр сучасної хореографії «КИЇВ МОДЕРН-БАЛЕТ», що входить до складу Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва. Широкої популярності набув після участі у телепроекті «Танцюють всі».
Концертно-виконавче мистецтво: співачка Ан­же­лі­на Швач­ка за виконання провідних партій в оперних виставах та популяризацію української музичної спадщини. Народилася у 1971 році в Дніпропетровську. Солістка Національного академічного театру опери та балету України ім. Т. Г. Шевченка, народна артистка України, лауреат багатьох міжнародних конкурсів вокалістів.
Образотворче мистецтво: художник Ми­хай­ло Гуй­да за цикл живописних творів «В єдиному просторі». Народився у 1955 році у Краснодарському краї (РФ). Народний художник України, академік Національної академії мистецтв України, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.
Кінематографія: режисер Олег Сен­цов за фільми «Гамер» (2011) та «Носоріг» (незакінчена робота). Народився у 1976 році у Бахчисарайському районі АР Крим. Відомий український кінорежисер, сценарист, володар численних кінопремій та призів від міжнародних кінографічних фестивалів та організацій. Під час Революції Гідності — активіст Автомайдану, підтримував рух за єдину Україну в Криму у лютому-березні 2014 року, за що був засуджений російською владою до 20 років ув’язнення суворого режиму.
Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) є найпрестижнішою в Україні державною творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, що утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.
Заснована 20 травня 1961 року — у рік відзначення 100-ліття від дня смерті Тараса Шевченка. Першими лауреатами Премії стали Павло Тичина, Олесь Гончар і Платон Майборода. У 1999 році Державна премія України імені Тараса Шевченка отримала статус національної.
За роки існування Шевченківської премії (упродовж 1962–2015 рр.) її лауреатами стали 616 осіб і 10 колективів. Розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка у 2015 році становив 240 тисяч гривень.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».