Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Серпень 2015 12:17

Видатні постаті Київської Русі

Rate this item
(0 votes)

На­ціо­наль­ний за­по­від­ник «Со­фія Ки­їв­ська» — не­оці­нен­ний сві­док іс­то­рії: тут від­бу­ва­ли­ся важ­ли­ві по­дії пе­ріо­ду ста­нов­лен­ня дер­жав­но­сті Ки­їв­ської Ру­сі. На те­ре­нах Со­фії роз­гор­ну­то вод­но­час дві ви­став­ки, при­свя­че­ні ви­дат­ним осо­бис­то­стям тієї дав­ньої епо­хи: Во­ло­ди­ми­ру Ве­ли­ко­му та Ан­ні Яро­слав­ні; їх ме­та — на­га­да­ти про гли­бо­ке іс­то­рич­не ко­рін­ня на­шої дер­жа­ви та її зов­ніш­ніх зв’яз­ків. По­діб­ні ви­став­ки, що звер­таю­ть­ся до по­дій ми­ну­ло­го, є ду­же ак­ту­аль­ни­ми в кон­тек­сті сьо­го­ден­ня.

Київський князь Володимир Святославич увійшов в історію як Хреститель Київської Русі. У липні 2015 року виповнилося 1000 років від дня його смерті. До цієї дати створено виставку «Володимир Великий — творець Української держави».

Виставка допомагає краще усвідомити значення діяльності Володимира Великого для нашої історії, культури, духовності, її матеріали демонструють, що період правління князя Володимира став поворотним моментом в історії середньовічної Русі-України.
Саме за Володимира були закладені підвалини для формування української нації. За останніми історичними розшуками, завдяки Володимиру відбулося зведення Софійського собору — найголовнішого духовного і церковно-політичного осередку держави. На відомих фресках собору зображена родина князя Володимира, а не Ярослава, як вважалося раніше. Вперше експонується віднайдене на одній із фресок портретне зображення князя.
Виставка послідовно представляє традицію відображення Володимира — Хрестителя Русі в іконописі, сучасному образотворчому мистецтві. До неї увійшли експонати з колекції П. Ющенка, портрет князя Володимира роботи художника В. Слєпченка, скульптурні композиції В. Філатова, мозаїчні роботи Л. Тоцького та ін. Цікаво, що експозицію розгорнуто у приміщенні, де у давнину існувала стольна (тронна зала) Володимира, згадувана австрійським дипломатом і мандрівником Еріхом Лясотою.
Виставка «Анна Ярославна. Повернення в Європу», присвячена доньці князя Ярослава Мудрого, відбувається у виставкових залах Будинку митрополита. Анна Ярославна — дружина короля Франції Генріха I, мати короля Філіппа I Доброго, керувала західноєвропейською державою і залишила значний слід в історії Європи. Митцем-каліграфом Юрієм Храпаєм виготовлено рукописну копію Євангелія, яке Анна привезла із собою до Франції. Потім воно було передане до Реймського собору й отримало назву Реймського. Надалі королі тривалий час присягали на вірність Франції саме на цьому Євангелії. Після смерті свого чоловіка Анна стала фактичною опікункою малолітнього короля і підписувала державні документи, що збереглися й донині.
На виставці можна побачити копію жалуваної грамоти Суассонському абатству, де міститься власноручний підпис кирилицею «Анна ръина» («Анна королева»). Представлено матеріали з фондів Національного заповідника «Софія Київська», а також гравюри XVI–XVII сторіччя з колекції відомого києвознавця, мецената Віктора Киркевича із зображенням французьких королів.
В історичному портреті Анни, на жаль, залишаються невідомими деякі складові. Точно не установлено рік народження князівни, немає її прижиттєвих портретів. Проте унікальна постать королеви Анни продовжує надихати митців на художні твори: керамічні панно відомого кераміста-монументаліста Г. Севрук, скульптурна група авторства сучасного українського скульптора В. Філатова, вишукана робота народного художника України Л. Мєшкової. Атмосферу виставки доповнюють яскраві історичні вбрання, створені свого часу для оперної вистави «Ярослав Мудрий» та балету «Вікинги».
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».