Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Березень 2019 10:56

Мінветеранів працюватиме за принципом єдиного вікна

Rate this item
(0 votes)

Міністерство у справах ветеранів має функціонувати за принципом єдиного вікна і бути в кожного ветерана у власному гаджеті, повідомила в інтерв’ю Укрінформу міністр у справах ветеранів Ірина ФРІЗ.

«Двадцять дві установи в той чи інший спосіб надавали послуги ветеранам, починаючи від оформлення відповідної пільги через отримання належної довідки і завершуючи безпосередньо послугами.
Зараз ми намагаємося створювати Міністерство у справах ветеранів, яке має функціонувати за принципом єдиного вікна. У планах, коли будуть зроблені наші ІТ-програми, у кожного ветерана має бути Міністерство у власному гаджеті.

Тобто ми прагнемо наблизити ветерана до нас максимально, прибравши посередників, можливу корупцію чи якісь інші перешкоди, — сказала міністр. — Ти заповнюєш форму або пишеш звернення до Міністерства в електронній формі і отримуєш відповідь або відповідну довідку з електронним підписом.
І тобі непотрібно ходити по п’яти— шести інстанціях для того, щоб врегулювати питання. Навіть поновлення посвідчення УБД потребує декількох інстанцій. На моє переконання, все це має бути в одній установі».
На запитання, чи розглядає Міністерство питання монетизації пільг для ветеранів, І. Фріз відповіла: «У стратегічній перспективі — так. Але я виступаю за те, щоб держава могла як монетизувати пільгу, так і залишити її в іншому форматі, щоб ветеран мав право вибору.
Зараз пільга на проїзд починає монетизовуватися в окремих регіонах, що призводить до обурення, бо монетизація, наприклад, не покриває проїзду протягом місяця. А за законом ветеран має право на повністю безкоштовний проїзд.
Відповідно потрібно зробити так, щоб сам ветеран міг вирішувати: чи отримати пільгу коштами, з огляду на те, що він, наприклад, має власний транспорт, не користується громадським та хоче спрямувати ці гроші на курси з вивчення нової мови, — чи все ж таки користуватися правом на безоплатний проїзд».
Ірина Фріз також вважає, що в Україні потрібно розвивати соціальне волонтерство на зразок того, що діє в США.
Міністр розповіла, що нещодавно була у Сполучених Штатах Америки, де її надзвичайно вразила їхня культура волонтерства: «Я не говорю зараз про те волонтерство, яке у 2014–2015 рр. фактично втримувало, озброювало, одягало і годувало добровольців, армію України. Фактично створювало та зміцнювало наш захист.
Багато наших ветеранів пішли на фронт прямо з Майдану. Вони не мали ані військового досвіду, ані військових спеціальностей, ані будь-яких інших знань для того, щоб вести війну, не мали озброєння, обладнання тощо.
Вони все це здобували під час першої, другої та інших хвиль (мобілізації) власним досвідом і власним життям.
Це жахлива річ, з якою зіткнулися, але завдяки саме їм ми змогли вистояти. І тому зараз, повернувшись з фронту, ветерани мають відчувати себе гідно, не принижуючись, наприклад, у транспорті стосовно безоплатного проїзду...
Ветерани мають відчувати свій великий статус, і велику вагу статусу ветерана має відчувати суспільство».
Як наголошує І. Фріз, цьому має сприяти інше волонтерство, соціальне, — те, що дуже розвинуте у США, де присвячувати свій час корисній послузі суспільству є абсолютною нормою для кожного громадянина.
Одним із пріоритетів для Міністерства з питань ветеранів є створення Єдиного державного реєстру ветеранів російсько-української війни.
«Єдиний державний реєстр — це не лише облік ветеранів, це також можливість отримати всю інформацію про наших ветеранів, щоб Міністерство знало в обличчя кожного з них.
Ми хочемо володіти інформацією про його освіту, соціальний стан, фах, працевлаштування або необхідність працевлаштування, бажання отримати знання чи навички або отримати першу чи другу вищу освіту», — заявила І. Фріз.
Вона вважає, що реєстр — це інструмент прозорості, запобіжник від зловживання ветеранськими коштами та можливість для всіх наших міжнародних партнерів чітко зрозуміти, за якими напрямками краще допомагати ветеранам.
На її думку, «зараз дуже важливо мати розуміння: які питання для наших ветеранів є пріоритетними. Ми проведемо соціологічні дослідження як серед ветеранів, так і серед суспільства. Саме на цьому хочемо базувати розробку програми з формування нового образу ветерана.
Суспільство має бути готовим приймати своїх захисників, вшановувати їх за те, що вони були готові віддати життя за нашу Батьківщину. Суспільство має бути готовим спілкуватися з ветеранами на якісно новому рівні».
Міністерство ветеранів планує запустити пілотний проект в одній з областей, який спрямовано на створення психофізіологічного профілю ветерана.
Проект планують завершити за три місяці, і тоді, на думку міністра, держава матиме достатньо інформації, що дозволить говорити, які саме програми потрібні для ветеранів цього регіону.
«Цей профіль буде оновлюватись. Якщо перший скринінг інформації ми будемо робити протягом трьох місяців, то потім це достатньо буде робити один раз на рік.
Створивши цей профіль, ми будемо мати можливість оперувати даними щодо працевлаштування, освіти ветерана, щодо програм та пільг, якими ветеран користується: починаючи від санаторно-курортного лікування і завершуючи медичною реабілітацією, яка раз на рік має бути надана йому за законом», — заявила І. Фріз.
Як повідомлялося, Законом від 7 лютого 2019 року встановлюється, що Єдиний державний реєстр ветеранів війни — це єдина державна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, захисту і знеособлення інформації про ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб та інших осіб, на яких поширюється чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Реєстр створюється для забезпечення обліку таких осіб, реалізації ними пільг та інших соціальних гарантій; адміністрування потреб цих осіб.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».