Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Лютий 2019 13:25

Монетизація субсидій – з 1 вересня

Rate this item
(0 votes)

Уряд схвалив рішення про запуск процесу монетизації субсидій з 1 березня 2019 р.
Про це міністр соціальної політики Андрій Рева сказав під час наради з питань запровадження монетизації субсидій для населення за участі Президента України Петра Порошенка, повідомляє Укрінформ.

«Відповідно до ухваленого рішення з 1 березня житлові субсидії будуть надаватися отримувачам субсидій готівкою. Тобто сума субсидій виплачуватиметься грошима безпосередньо громадянам», — сказав А. Рева.
За його словами, готівкова форма буде застосовуватися до тих домогосподарств, яким субсидія призначена на поточний опалювальний період починаючи з жовтня — грудня 2018 р. Нині є 3 млн 742 тис. 75 таких домогосподарств.
«Вже у березні вони отримають готівкові кошти у розмірі призначеної їм субсидії на лютий, що в середньому становить приблизно 1,5 тис. грн на одне домогосподарство.
Аналогічні виплати вони отримають у квітні 2019 р., а також у травні, тобто до кінця опалювального сезону», — сказав урядовець.
Він зазначив, що після цього буде проведено перепризначення субсидій на новий опалювальний період.
Паралельно діятиме запущена із січня 2019 р. монетизація, яка передбачає розрахунки за спожиті субсидіантами послуги через Ощадбанк і виплату невикористаних субсидій одержувачам готівкою за результатами вже цього опалювального сезону.
Урядовець зазначив, що пенсіонерам гроші виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією. Гроші перераховуватимуть на банківські пенсійні картки, а якщо їх немає, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.
Тим громадянам, які ще не на пенсії, субсидія буде перерахована грошовим переказом через Ощадбанк. Для цього треба звернутися до найближчого відділення Ощадбанку і подати паспорт та ідентифікаційний номер.
«Людина має звернутися у будь-яке відділення Ощадбанку — і їй виплачується готівка по факту звернення, тому що є всі необхідні реєстри», — сказав міністр.
Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачеві субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні і травні.
Усі, хто звернувся вперше за субсидією у 2019 р., беруть участь у чинній моделі монетизації. Тобто розрахунки за спожиті послуги за цих осіб з підприємствами здійснюватиме Ощадбанк, а субсидіанти отримають за результатами вже цього опалювального сезону залишок невикористаної субсидії готівкою через Ощадбанк.
Кожному одержувачеві субсидії, якому допомогу призначено з 2018 р., у березні Укрпошта доставить повідомлення про те, скільки і яким чином надійде коштів субсидії від уряду для оплати комуналки.
Кабінет Міністрів України здійснюватиме пілотування паралельно двох моделей монетизації і за результатами аналізу їхньої ефективності ухвалить рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 р.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».