Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Квiтень 2018 15:04

Українці в Польщі

Rate this item
(0 votes)

Найбільшою проблемою, з якою стикаються українські трудові мігранти в Польщі, є незнання мови, що генерує всі інші проблеми.
Про це сказав директор польської компанії з працевлаштування іноземців EastWestLink Анджей Коркус в інтерв’ю Укрінформу.
«Перша й основна проблема — це мовний бар’єр. З кожним днем усе більше українців приїжджає до Польщі з Центральної та Східної України, де вони часто навіть не розмовляють українською. Тому їм ще складніше зрозуміти польську мову, ніж жителям Західної України.

Через незнання мови вони мають проблеми з адаптацією у праці, спілкуванні з польськими працівниками», — зазначив Коркус.
Експерт підкреслив, що багато польських підприємців не підготувалися до працевлаштування іноземців з-за східних кордонів. Відтак спостерігаються випадки нетолерантного ставлення до іноземців тощо.
За його словами, польські роботодавці повинні краще подбати про умови працевлаштування іноземців, зокрема українців. Багато з них уже користуються послугами посередницьких компаній, які координують процес адаптації працівників з-за кордону, зазначив експерт.
Коркус підкреслив, що забезпечення нормальних умов працевлаштування і проживання для українців є необхідною умовою для того, щоб затримати відтік трудових мігрантів із Польщі до інших країн.
На його думку, незабаром інші, більш розвинуті країни Заходу, почнуть відкривати свої ринки праці для українців. Тому спостерігатиметься значна конкуренція за притягнення й утримання трудового мігранта з України, сказав експерт.
На його думку, без працівників з України польська економіка не змогла б зростати швидкими темпами.
«Українці нині рятують польський ринок праці, рятують польські виробництва, і я переконаний, що без цього мільйона працюючих мігрантів ми не досягнули б такого економічного зростання.
Потрібно собі чітко сказати: Польща стала розвинутою країною, а міграція є частиною кожного розвинутого ринку праці», — наголосив Коркус.
За його словами, зараз у Польщі перебуває близько мільйона трудових мігрантів з України, а у період сезонних робіт їх кількість зросте ще більше.
Коркус зазначив, що до Польщі українці, навіть з окупованих територій, приїжджають не як біженці, а як трудові мігранти.
«Часом до нас приїжджають люди з окупованих територій на Сході України і ми їх працевлаштовуємо. Тільки вони не реєструються як біженці. Для них найпростішою формою потрапити до Польщі є отримання візи на працю і приїзд сюди на основі заяви.
Без сумніву, ми не маємо мільйона біженців, а люди з цих регіонів приїхали сюди за здоровою моделлю — не просити опіки, а працювати», — констатував експерт.
Він підкреслив, що твердження, які подекуди звучать у Польщі про те, що українці забирають у поляків місця праці чи що українці знижують полякам зарплати, є неправдивими, про що свідчить дуже низький на сьогодні рівень безробіття в Польщі (станом на березень — 6,6%. — Ред.).

Юрій БАНАХЕВИЧ, Варшава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».