Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 11:37

Помер Іван Драч

Rate this item
(0 votes)

На 82-му році життя помер видатний український поет, державний і громадський діяч Іван Драч.

Про це повідомив у Facebook кінокритик, кіносценарист, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.
«Помер Іван Драч. Сьогодні, 19 червня, у Феофанії. Після важкої хвороби. Помер уранці. Значить, не нажився. Було йому 81 рік. Душа великого Поета, Кіномитця, Громадського діяча відлітає од нас...» — написав він.

Тримбач зазначив, що у понеділок увечері він розмовляв із дружиною Драча Марією, і надія на одужання поета залишалася. «Надія лишалась, одначе ж сталося те, що сталося», — написав він.
За словами Тримбача, Драч заповідав поховати його у рідному селі, поруч із могилою сина Максима.
Іван Драч народився 17 жовтня 1936 року у с. Теліжинці Тетіївського району Київської області. Творчий шлях розпочав у період хрущовської відлиги. Як поет Драч дебютував у 1961 році, коли київська «Літературна газета» опублікувала його поему-трагедію «Ніж у сонці».
З 1962 року був членом Спілки письменників України.
У 1976 році він отримав Державну премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка за збірку віршів «Корінь і крона».
Іван Драч працював у газетах «Літературна Україна» і «Батьківщина», а також на Кіностудії ім. О. П. Довженка. Після початку перебудови відновив контакти в дисидентських колах.
На І з’їзді Народного руху України за перебудову у вересні 1989 року був обраний його головою.
З 28 лютого по 4 грудня 1992-го він був співголовою НРУ разом із В’ячеславом Чорноволом і Михайлом Горинем.
Пізніше очолив громадську організацію — Товариство «Україна — Світ».
Весною 1990 року обраний депутатом Верховної Ради України.
З березня 1998-го по квітень 2002 року — народний депутат України 3-го скликання.
Творчість Драча набула широкої популярності як у СРСР, так і за кордоном. Його поезії відомі в перекладах російською, білоруською, азербайджанською, латиською, молдавською, польською, чеською, німецькою та іншими мовами світу.
* * *
Іван Драч був одним із найяскравіших поетів із когорти шістдесятників, але насамперед це була Людина, яка тонко відчувала Україну та її душу.
Про це написав у Facebook Президент Петро Порошенко.
«Відійшов у вічність Іван Драч. Один із найяскравіших поетів з когорти шістдесятників, прозаїк, кіносценарист, громадський діяч — це все замалі категорії для митця його масштабу. Перш за все це була Людина, яка тонко відчувала Україну та її душу. Щирі співчуття рідним та друзям Івана Федоровича. Вічна пам’ять», — написав Порошенко.
* * *
Прем’єр Володимир Гройсман у Facebook висловив співчуття з приводу смерті українського поета, державного і громадського діяча, першого голови Народного руху України Івана Драча.
«Бог все поставить на місце, а ти Йому все ж поможи», — казав колись Іван Драч. Людина-легенда, людина-поет, людина-епоха. Здається, такі люди — вічні, але сьогодні його не стало. Пішов до Бога, який все поставить на місце... Прикро і сумно. Спочивайте з миром», — написав Гройсман.
* * *
Верховна Рада вшанувала пам’ять Івана Драча хвилиною мовчання.
«Сьогодні відійшов з життя, помер Іван Федорович Драч — поет, драматург, перекладач, громадський і державний діяч, Герой України», — сказав спікер Андрій Парубій.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».