Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 22:09

Пам'ятаємо перемогу!

Rate this item
(1 Vote)

ПОЛ­ТАВ­ЩИ­НА ПРИ­ЄД­НА­ЛА­СЯ ДО ВСЕ­УК­РА­ЇН­СЬКОЇ ЕС­ТА­ФЕ­ТИ ПАМ’­ЯТІ

Події Другої світової війни, чиє нищівне полум’я сповна обпалило Україну, українці пам’ятають і досі. На знак подяки за жертовність загиблих, котрі виборювали у страшній схватці зі злом перемогу, їхні нащадки згадують народних героїв.
Так, 2018 року в Україні відзначатимуть 75-річницю визволення республіки від німецько-фашистських завойовників. Із цієї нагоди почала свою ходу Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України!», яку ініціювали ветеранські організації.

Стартувала естафета 18 грудня 2017 року в Лисичанську, що в Луганській області. Саме в той день 75 років тому війська 1-ї гвардійської танкової армії Південно-Західного фронту вибили чужинців-окупантів із села Півнівка Міловського району. Цими боями почалася битва за визволення України від нацистів.
Щоб повністю очистити землю України від окупантів, знадобилося 680 днів напружених і смертельних боїв, які вели чотири Українських фронти. Велика битва за Україну тривала до 28 жовтня 1944 року, коли 85-кілометрову ділянку кордону України з Румунією прийняв під охорону 24-й прикордонний полк під командуванням підполковника Степана Капустіна.
Отже, невипадково старт Всеукраїнській естафеті пам’яті дали саме в Лисичанську, до якого з’їхалися посланці ветеранських організацій з усіх областей України. Були там і представники Полтавщини, де теж сьогодні перейнялися підготовкою до участі у Всеукраїнській естафеті пам’яті «Слава визволителям України!».
«Там нас зустріли хлібом-сіллю, було проведено різноманітні культурні заходи, зустрічі з молоддю, — розповів «ДУ» голова ради Полтавської обласної організації ветеранів Віктор Тесля. — Ми вшанували пам’ять визволителів. Потім естафету прийняла Харківська область. На черзі — Полтавська...»
Про те, які заходи організувати під час естафети в Полтавській області, ветерани радилися днями на пленумі обласної ветеранської організації. На Полтавщині естафету приймуть від харків’ян у райцентрі Чутове, що на кордоні двох областей, 21 вересня 2018 року. А стартуватиме вона у Котелевському районі.
Велику увагу належить приділити залученню молоді для проведення естафети, наголошували ветерани. Захід має дати поштовх активізації патріотичного виховання молодих полтавців, прищепити юні інтерес до історії України. Зокрема, її участі і ролі у Другій світовій війні.
У ході естафети пройдуть зустрічі ветеранів з учнівськими колективами, студентами вищих навчальних закладів, робітничою молоддю та військовослужбовцями частин і підрозділів, які дислокуються на Полтавщині.
«Ветерани Полтавщини мають потурбуватися про те, аби нинішня молодь мала високу патріотичну свідомість, почуття вірності, любові до Батьківщини, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, — зазначив В. Тесля. — Сприятиме цьому Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України!»...»
Фінішує естафета пам’яті на Полтавщині 29 вересня 2018 року у Кременчуці. Місті, яке стало важливим плацдармом у доленосній битві за Дніпро. 10 жовтня 2018 року полтавські ветерани передадуть естафету пам’яті ветеранам Черкаської області.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».