Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 17:51

Білорусь на роздоріжжі

Rate this item
(0 votes)

Початок 2020 року зафіксував поворотний момент в історії Союзної держави Росії і Білорусі, створеної ще 1999 року. Відсвяткувати 20-річчя з часу створення «Союзної держави» фактичним економічним поглинанням Білорусі Росією не вдалося. Навпаки, Білорусь відмовилася підписувати «дорожні карти» інтеграції з Росією.
Замість цього триває нафтовий конфлікт. Помітно зменшились обсяги транзиту російської нафти білоруською територією. Напруги до сучасних білорусько-російських відносин додає транзит влади на вищих щаблях ієрархії в Москві і Мінську. Змінами до Конституції РФ зразка 1993 року вже дано старт цьому транзиту.
Формально це засвідчило, що варіант форсованого створення фактичної російсько-білоруської «конфедерації» до 2024 року, де Володимир Путін міг би стати президентом такого союзу, більше не розглядається. Не в останню чергу через небажання Олександра Лукашенка залишитись в історії останнім президентом Білорусі.

Крім того, провал російського «аншлюсу» Білорусі обумовлюється помітними відмінностями між соціально-психологічними характеристиками білоруського і російського суспільств. Білоруси ментально набагато ближчі до Європи, аніж росіяни. Минулого року більше половини громадян Білорусі за шенгенськими візами відвідували країни Євросоюзу
До того ж тільки в 2018 році близько двох відсотків громадян Білорусі отримали право на проживання в країнах Євросоюзу і майже стільки ж мають «карту поляка», яка легко дозволяє емігрувати до сусідньої Польщі.
За цих обставин президент Білорусі Олександр Лукашенко намагається вивести Білорусь зі стану ізоляції на Заході. Зробити це дуже непросто, тому Кремль вважає, що Лукашенко «нікуди не подінеться».
Під час візиту державного секретаря США Майка Помпео до Білорусі американці жадали від Лукашенка проведення демократичних президентських виборів. Напередодні візиту державного секретаря США п’ять опозиційних партій домовилися виставити проти Олександра Лукашенка на виборах 30 серпня 2020 року єдиного кандидата.
Демократична опозиція Білорусі не має ілюзій щодо щирості Лукашенка демократизувати політичну систему країни. Торішні парламентські вибори не привели до законодавчого органу жодного опозиційного кандидата. Поки що Лукашенко декларує намір провести конкурентні президентські вибори. Від цього залежить можливість повернення Білорусі до Європи та уникнення «аншлюсу» Росією.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».