Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Липень 2016 11:50

Передвиборча розстановка сил у США

Rate this item
(0 votes)

Де­мо­кра­тич­на і Рес­пуб­лі­кан­ська пар­тії США на­при­кін­ці лип­ня про­ве­ли пе­ред­ви­бор­чі з’їз­ди. 
На­ціо­наль­ні кон­вен­ти тра­ди­цій­но ви­ко­рис­то­ву­ють для де­мон­стра­ції єд­но­сті пар­тії і пред­став­лен­ня її кан­ди­да­та як «ме­сії», що спи­рає­ть­ся на ши­ро­ку су­спіль­ну під­трим­ку. 
Цьо­го сце­на­рію не оми­ну­ли й цьо­го­річ­ні пе­ред­ви­бор­чі шоу-кон­вен­ти.

Зокрема, на передвиборчому конвенті Республіканської партії, який відбувся у Клівленді, попри окремі спроби фронди невдоволених його кандидатурою делегатів, Дональд Трамп без несподіванок був номінований на посаду президента США. Своїм кандидатом на крісло віцепрезидента Трамп назвав губернаторареспубліканця від штату Іллінойс Майкла Пенса.

Оглядачі вважають, що Пенс має вагомий досвід роботи з конгресом і може допомогти Трампу компенсувати певну політичну недосвідченість у роботі з вашингтонською бюрократичною машиною. Але кандидатура Пенса все одно не ідеальна, адже для ліберальних американських виборців він асоціюється з консервативною позицією щодо абортів і міграції. Правда, особисто Дональд Трамп щодо цих тем займає аналогічну консервативну позицію, тому вибір для електорату цілком зрозумілий.
Конвент Республіканської партії запам’ятався «проколом» складачів промови на підтримку Дональда Трампа від його дружини. Спічрайтери витягли з аналогічної промови 2008 року дружини Барака Обами цілі абзаци. Цей факт оглядачі пояснюють не просто недбалістю та лінощами окремих членів виборчого штабу Трампа, а внутрішнім саботажем його кандидатури, яка, попри всі спроби приховати розкол, все ж поділила Республіканську партію.
На цьому конвенті не було і жодного представника впливового клану Бушів. Крім того, насторожено до кандидатури Трампа поставилися представники американського великого бізнесу з таких транснаціональних корпорацій, як «КокаКола», «Аппл», «Амазон», «Майкрософт», які масштабно профінансували виборчу кампанію Гілларі Клінтон.
На поточному тижні передвиборчий з’їзд Демократичної партії у Філадельфії висунув на посаду президента Гілларі Клінтон. Поважні соціологічні опитування засвідчують, що вона поки що випереджає Трампа майже на п’ять відсотків. Цікаво, що її команді вдалося зберегти відрив, незважаючи на гучний скандал зі звинуваченнями Гілларі Клінтон, яка, працюючи на посаді державного секретаря США, використовувала незахищену персональну електронну пошту для обмінів конфіденційними документами.
Проте директор Федерального бюро розслідувань Джеймс Комі не побачив підстав висувати проти неї обвинувачення у скоєнні кримінального злочину. Генеральний прокурор США Лоретта Лінч погодилась із рекомендацією ФБР. Тим паче, що Гілларі Клінтон вибачилася за помилку й пообіцяла, що подібне більше не повториться.
Отже, обидві великі партії увійшли в завершальну стадію передвиборчої боротьби, яка завершиться у день голосування 8 листопада 2016 року. Несподівано важливою темою перегонів стала хвиля міжрасового насилля, яка цього літа прокотилася Сполученими Штатами.
Нагадаємо, що у червні стався теракт у гейклубі в місті Орландо, відповідальність за який взяла на себе «Ісламська держава». У липні резонансними стали перестрілки за участю афроамериканців і поліції в Далласі.
Міжрасове насилля і терористичні атаки ісламістів сприяють передвиборчій риториці саме Дональда Трампа, який гостро критикує «політичну коректність» щодо насилля на расовому ґрунті від адміністрації президента Барака Обами, виступає за вислання зі США підозрюваних у терористичній діяльності та заперечує ідею обмеження на володіння громадянами вогнепальною зброєю.
Усі ці теми є вразливими для Гілларі Клінтон, яка з усіх сил намагається розіграти карту ліберальних цінностей у своїй виборчій кампанії. Загалом позиції обох провідних кандидатів на посаду президента США є вразливими для атак опонентів, що робить цю виборчу кампанію дійсно не прогнозованою та доленосною не лише для США, а й для всього світу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».