Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Травень 2016 10:46

Саміт «великої сімки»

Rate this item
(0 votes)

26–27 травня 2016 року в японському містечку Ісе-Шіма відбувався саміт країн — членів «великої сімки»: Японії, США, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії. Нагадаємо, що після анексії Криму Росія була виключена з цього формату співробітництва. Головуюча нині у «великій сімці» Японія намагалася продовжити діалог із Кремлем виключно у двосторонньому форматі, але очікувано особливого прогресу у цьому процесі не досягла.
Зрештою, нинішній саміт «великої сімки» чимало міжнародних оглядачів розглядають як фракційну зустріч деяких представників «великої двадцятки». Утім, із таким тлумаченням важко погодитись, адже саміти «великої сімки» працюють з 1975 року, а «велика двадцятка» була створена як формат погоджень глобальних економічних проблем лише у кризовому 2008 році.

Звичайно, «велика двадцятка» є більш представницькою з точки зору регіонального представництва, але «велика сімка» об’єднує насамперед багаті стабільні демократичні країни, тому її рішення є не менш, якщо не більш, важливими для регулювання глобальних процесів.
Показово, що за ініціативи Японії нинішній саміт «великої сімки» був присвячений проблематиці кращого використання людського соціального потенціалу для стимулювання розвитку світової економіки. У підсумкових документах саміту «великої сімки» наголошується, що освіта відіграє вирішальну роль у засвоєнні людством таких цінностей, як свобода, демократія, верховенство права, повага до життя, і таким способом протидіє екстремізму, радикалізації та тероризму у світі.
Утім, для найменш розвинених країн світу, які продукують ці проблеми, якраз не вистачає коштів на організацію сучасної світської системи освіти, здатної налагодити діалог цивілізацій заміть їхньої конфронтації.
Зокрема, у більшості ісламських держав досі не вирішено питання загальної освіти для дівчаток. Причому країни «великої сімки» не мають достатньої кількості важелів впливу, аби змінити цю ситуацію.
Однією з важливих тем саміту «великої сімки» стала проблема нестачі продуктів харчування у багатьох регіонах планети та необхідність ощадливого їх використання у розвинутих країнах. Ухвалено концепцію боротьби з пластиковим сміттям у водах світового океану. Учасники «великої сімки» закликали до ефективнішого використання багатства землі і сприяння їх збереженню. Також ішлося про стимулювання світової економіки, без чого найкращі плани залишаться на папері.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».