Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Травень 2016 10:29

Прощалне азійське турне президента США

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент США Ба­рак Оба­ма, яко­му за­ли­ши­ло­ся пе­ре­бу­ва­ти в Бі­ло­му до­мі до 20 січ­ня 2017 ро­ку, про­дов­жує прак­ти­ку про­щаль­них тур­не ре­гіо­на­ми сві­ту. На по­чат­ку трав­ня він по­бу­вав у За­хід­ній Єв­ро­пі. Те­пер на­ста­ла чер­га Азії.

На поточному тижні Барак Обама побував із візитами у В’єтнамі та Японії. Обидві ці країни є знаковими для американської зовнішньої політики. Хіросіма і Нагасакі 6го і 9 серпня 1945 року були піддані ядерному бомбардуванню. Після цього Японія була радикально реформована та перетворилася на ключового союзника США в Азії та у світі.
Натомість В’єтнамська війна 1964–1973 років досі залишається однією з найбільш трагічних сторінок історії США. Тоді спроби «зупинити комунізм» в Азії коштували США більше, аніж участь у Другій світовій війні.

Поразка у В’єтнамській війні тривалий час залишалася травмою для американської свідомості, мотивуючи еліти схилятися на користь ізоляціоністського курсу.
Утім, це було неможливо у роки глобальної холодної війни, тим паче ізоляціоністський курс виявився нереалістичним після перемоги США у цій війні. Однак лише за часів адміністрації Білла Клінтона США відновили дипломатичні відносини з В’єтнамом. Натомість за правління Барака Обами США ще більше уваги приділяють розвитку відносин із В’єтнамом, розглядаючи його як важливого учасника системи стримування китайського домінування в Азії.
За результатами нинішніх переговорів Барака Обами у Ханої сторони наголошували на важливості реалізації домовленостей зі створення АзійськоТихоокеанської зони вільної торгівлі. США також висловили занепокоєння посиленням зв’язків Асоціації співробітництва країн ПівденноСхідної Азії (АСЕАН) із Росією. Крім того, Барак Обама закликав В’єтнам обережніше ставитися до намірів Кремля відновити російську присутність на колишній радянській військовоморській базі Камрань.
Однак В’єтнам у цьому сенсі намагається дотримуватися рівної віддаленості як від США, так і Китаю. Принаймні у Ханої не хочуть бути розмінною монетою у китайськоамериканських суперечностях в Азії та намагаються використати їх у власних інтересах отримання переваг для себе від обох конкурентів.
Не менш знаковим виявився візит президента США Барака Обами до Японії. Насамперед він узяв участь у саміті країн «великої сімки», але не менш насиченою була й програма його переговорів з японськими політиками. Барак Обама став першим президентом США, який відвідав Хіросіму. Він використав цю нагоду з метою нагадування про важливість ядерного роззброєння та зміцнення стабільності у світі.
Зрештою, Барак Обама залишає своєму наступнику у Білому домі досить успішні справи в Азії. Азійський регіон за його президентства перетворився для Сполучених Штатів на ключовий як з економічної, так і з політичної точок зору. Причому Японія зберігає особливе становище в американській стратегії в Азії. Такий стан справ неодмінно збережеться й за часів нового президента США, хто б ним не став.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».