Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Травень 2016 02:59

Бразильські політичні ігри

Rate this item
(0 votes)

Спро­ба по­ва­лен­ня пре­зи­ден­та Рус­сефф — це бо­роть­ба з ко­руп­цією чи дер­жав­ний пе­ре­во­рот?
У ніч із 17-го на 18 квіт­ня ниж­ня па­ла­та бра­зиль­сько­го пар­ла­мен­ту біль­шіс­тю у по­над дві тре­ти­ни го­ло­сів ви­рі­ши­ла про­дов­жи­ти про­цес ім­піч­мен­ту про­ти пре­зи­ден­та Діл­ми Рус­сефф. А 12 трав­ня се­нат — верх­ня па­ла­та пар­ла­мен­ту — та­кож про­го­ло­су­вав за усу­нен­ня її з по­са­ди.

Руссефф звинувачують у «спотворенні бухгалтерії» державного бюджету, яка дозволила їй приховати бюджетний дефіцит і фінансувати соціальні програми напередодні президентських виборів у 2014 році (тоді її обрали на другу каденцію). Але у політичному спорі, який кілька місяців бурлить у Бразилії, офіційні причини імпічменту мало кого обходять.
Про це свідчать хоча б виступи депутатів під час голосування. Щоб проголосувати, кожний із них підходив до трибуни для виголошення формули «голосую так» або «голосую проти імпічменту». Переважна більшість депутатів, однак, використала цей момент для виголошення політичного маніфесту. На пальцях одної руки можна порахувати депутатів, які заявили про власне ставлення до звинувачень, які обтяжують президента Руссефф.

Заклики щодо боротьби з корупцією, виголошувані з трибуни парламенту у контексті можливого імпічменту Ділми Руссефф, звучать щонайменше гротескно з двох причин.
По-перше, з великою долею впевненості можна стверджувати, що на світі немає більш корумпованої корпорації, ніж бразильський Конгрес (парламент) — з 65 членів комісії, яка спрямувала імпічмент у нижчу палату Конгресу, 37 мають звинувачення у корупції та інших тяжких злочинах.
З 513 членів палати депутатів аж 303 вже отримали звинувачення або перебувають під слідством. У сенаті ці пропорції становлять 49 з 81. Тим часом попри старанне слідство президенту Руссефф не висунули жодних корупційних звинувачень.
По-друге, процес імпічменту розпочався у грудні 2015 року з голови палати депутатів Едуардо Куньї (політик коаліційної тоді партії PMDB). Рішення про підтримку процесу імпічменту, внесеного кілька місяців раніше, президент отримала через день після того, як уряд гарантував розслідування щодо Куньї у парламентській комісії з етики у зв’язку зі звинуваченнями його у корупції та причетності до афери навколо державного нафтового концерну «Петробрас».
Противники глави держави стараються поєднати особу президента з гігантською корупційною аферою у державному нафтовому гіганті «Петробрас», у якому Руссефф виконувала функцію голови наглядової ради у 2003–2010 роках.
Скандал, викритий у рамках слідства суддею Сержіо Моро у 2014 році, стосується багатьох високопоставлених політиків — як із правлячої партії, так і опозиційних. Вони забезпечували будівельним фірмам взамін за хабарі вигідні контракти з «Петробрасом» за значно завищеною ціною. Нелегальні гроші надходили на приватні рахунки політиків або політичних партій.
Незважаючи на ретельне слідство, в якому Моро використовував нелегальне підслуховування, не вдалося знайти доказів корумпованості президента Бразилії. Збурення навколо імпічменту Ділми Руссефф мають мало спільного з боротьбою за чистоту і прозорість бразильської політики. Воно має всі ознаки конституційного перевороту.
Момент наступу на Руссефф для опозиції винятково сприятливий. Бразилія переживає найсерйознішу за останні десятиліття економічну кризу, яка в поєднанні із загальною корупцією бразильського політичного класу розлютила бразильців.
У такій ситуації легко використати гнів натовпу, а опозиції це добре вдається. Це їй тим легше, що опозицію підтримують найважливіші приватні медіа, які є власністю кількох сімей, а передовсім найбільший медійний конгломерат у Латинській Америці O Globo.
Однак попри цю інтенсивну кампанію і дуже низьку (не більше 10%) популярність Руссефф права опозиція не повністю впевнена у перемозі. Країна сильно поляризована. З одного боку обурені корупцією і економічною кризою противники уряду, які походять переважно з білого заможного середнього і вищого класу, одягнені у жовту форму футбольної збірної Бразилії. З іншого боку — одягнені у червоне захисники уряду і бразильці, які бояться ліквідації досягнень у соціальних реформах (а 40 мільйонів бразильців можуть знову стати бідняками).
Утім, фактичною метою процесу імпічменту може бути зовсім не президент Ділма Руссефф.
Для багатьох спостерігачів спроба її зміщення є насамперед атакою правої опозиції і багатих еліт на Партію трудящих (ПТ), у якої не вдається відібрати кермо влади демократичним способом із 2002 року. Тому нікого не повинно дивувати, що суддя Моро взяв на приціл також Лулу да Сілву — надзвичайно популярного попередника нинішнього президента.
Попри дуже сумнівні ознаки участі Лули в корупційній афері Моро, який виростає на ключового актора бразильської політичної сцени, наказав влаштувати ефектне затримання колишнього президента. Він оприлюднив записи телефонних розмов, здобуті нелегальним способом, з яких випливало, що причиною призначення Лули керівником кабінету Ділми Руссефф було поширення на нього недоторканності.
Дискредитація Лули може виявитися для правиці ключовою. У зв’язку з наростанням державної кризи він заявив, що коли станеться така потреба, то ще раз піде на вибори. З проведеного у квітні опитування видно, що в такому випадку у другий тур президентських виборів виходить Маріна Сілва — міністр екології в уряді Лули, нині член Партії зелених, і сам Лула.
Сенат звичайною більшістю голосів (41 із 81) вирішив продовжити процес імпічменту і справа буде тривати далі. Після проведення розслідування сенат проголосує знову — цього разу для усунення президента потрібні будуть уже 2/3 голосів, тобто 54 з 81 голосу. Невідомо, чи вдасться їх отримати.
Хто стоїть у черзі на посаду президента? Першим є віце-президент Мішель Темер, який утворив новий уряд і на якому також «висять» звинувачення у корупції, а його усунення з уряду підтримують 58% бразильців (для порівняння — імпічменту Руссефф хочуть 61%). Якби і він утратив посаду, його місце займе... голова палати депутатів Едуарду Кунья (його усунення вимагають аж 77% суспільства).
5 серпня на стадіоні «Маракана» у Ріо-де-Жанейро запалає факел на ознаменування початку Олімпійських ігор. Однак для Бразилії набагато важливішим, ніж олімпійські змагання спортсменів з усього світу, буде результат політичного протистояння, яке визначить, чи зможе молода бразильська демократія захиститься від повзучого державного перевороту.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».