Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Травень 2016 01:09

Президентські перегони в США: ніздря у ніздрю

Rate this item
(0 votes)

Мен­ше двох мі­ся­ців за­ли­ши­ло­ся до про­ве­ден­ня офі­цій­них пар­тій­них з’їз­дів де­мо­кра­тів і рес­пуб­лі­кан­ців, на яких бу­дуть на­зва­ні кан­ди­да­ту­ри від­по­від­но Хіл­ла­рі Клін­тон і До­наль­да Трам­па як кан­ди­да­тів на по­са­ду пре­зи­ден­та США. Але вже за­раз обид­ва кан­ди­да­ти пе­ре­орі­єн­то­ву­ють свою ри­то­ри­ку з внут­ріш­ньо­пар­тій­ної кон­ку­рен­ції на го­лов­но­го кон­ку­рен­та.

Останні соціологічні опитування, проведені в США, свідчать, що за Хілларі Клінтон готові голосувати близько 41% виборців, а за Дональда Трампа — близько 40%, тобто розрив у кількості потенційних виборів між ними зник.
Соціологи звертають увагу на особливості електоратів двох кандидатів. За Дональда Трампа готові голосувати білі чоловіки, натомість Хілларі Клінтон намагається мобілізувати на свою підтримку американських жінок, тим паче що їх кількісно більше за американських чоловіків.
Невипадково Хілларі Клінтон дедалі частіше нагадує американським жінкам про «чоловічий шовінізм» Дональда Трампа. Останній не залишився у боргу та нагадав про скандал із Монікою Левінські та Біллом Клінтоном.

Утім, не стільки публічне прання брудної білизни обома кандидатами привертає увагу виборців. Програма Дональда Трампа дедалі більше нагадує «нового Рейгана».
Він обіцяє скоротити кількість податків для американського середнього класу. Але найбільш дошкульним ударом по електорату Демократичної партії стає обіцянка Дональда Трампа зменшити рівень соціальної нерівності між «кольоровими» громадянами США. Він нагадує, що за два президентських терміни Барака Обами соціальна нерівність у середовищі афроамериканців та іспаноамериканців тільки збільшилась.
Тож передвиборча кампанія Трампа їм говорить, що нові мігранти відбиратимуть їхні некваліфіковані робочі місця та лише погіршуватимуть соціальне становище. Натомість Хілларі Клінтон досі користується більш ліберальноглобалістською риторикою, закликаючи до захисту клімату та поліпшення становища сексуальних меншин.
Однак ці теми виявляються не дуже актуальними для значної частини американського середнього класу, який повільно переходить у табір Трампа. Фактично за півроку до дати президентських виборів уже зрозуміло, що боротьба до останнього точитиметься за кожен голос і результат виборів не буде зрозумілий до остаточного підбиття їхніх підсумків.
Наразі обидва кандидати намагаються не наробити помилок із визначенням кандидатури віцепрезидента. Хілларі Клінтон у цьому процесі опинилась у непростій ситуації. Вона не може обрати віцепрезидента жінку, що вважатиметься гендерним шовінізмом, але й з кандидатурою претендентачоловіка на посаду віцепрезидента помилитися також небажано.
У ще скрутнішому становищі Дональд Трамп. Обираючи кандидатуру віцепрезидента, йому потрібно консолідувати республіканців, які й без того непросто переживають його фактичну перемогу на попередніх виборах у партії. Оптимальним кандидатом у віцепрезиденти від республіканців частина політологів вважає афроамериканця Бена Карсона як своєрідного «антиОбаму». Адже, на відміну від Барака Обами, який народився у благополучній родині, що не знала соціальних проблем, Бен Карсон зробив себе сам. Тобто він піднявся до високого статусу нейрохірурга із соціальних негритянських низів.
Утім, ще більш консервативна частина республіканців пропонує звернути увагу на Сару Пейлін, яка 2008 року була претенденткою на посаду віцепрезидента у тандемі з Джоном Маккейном. Але відтоді Сара Пейлін «надто поправішала» та була помічена на зборах Чайної партії, яка вважає республіканців надмірними лібералами. Тому не виключено, що кандидатури претендентів на посаду віцепрезидента обома великими партіями обиратимуться на самих партійних з’їздах.
У будьякому разі вже зрозуміло, що цьогорічна президентська гонка у США виходить на новий етап, коли два претенденти, консолідуючи партійні виборчі машини, вже змагаються сам на сам. Песимісти застерігають, що наслідком такої боротьби може бути небезпечний розкол американського суспільства, який стане набагато загрозливішим, ніж це вже було 2000 року, коли демократичний кандидат Альберт Гор і республіканський кандидат Джордж Бушмолодший вирішували долю виборів у судах.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».