Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Сiчень 2016 13:37

Термоядерний вибух і біржевий крах

Rate this item
(0 votes)

Пер­ші тиж­ні 2016 ро­ку по­зна­чи­ли­ся сум­ни­ми ре­кор­да­ми на фон­до­вих бір­жах. Ки­тай у спро­бі ва­лют­но-мо­не­тар­но­го сти­му­лю­ван­ня роз­вит­ку своєї еко­но­мі­ки до­сить різ­ко де­валь­ву­вав курс своєї на­ціо­наль­ної гро­шо­вої оди­ни­ці — юаня до аме­ри­кан­сько­го до­ла­ра. 
Очі­ку­ва­но­го по­жвав­лен­ня ді­ло­вої ак­тив­но­сті на тлі еко­но­міч­но­го за­не­па­ду в ін­ших сві­то­вих еко­но­міч­них цен­трах так і не ста­лось, але ки­тай­ське рі­шен­ня спро­во­ку­ва­ло «ефект до­мі­но» на ін­ших фон­до­вих бір­жах.

У підсумку довелося переривати торги акціями, аби збити лихоманку продажів та знецінення цінних паперів. Попри ці адміністративні рішення, негативна біржова лихоманка стала рекордною впродовж усієї історії статистичних спостережень за біржею. Ця ситуація стала лише віддзеркаленням непевних очікувань, яка склалась у світовій економіці.

Чимало економістів прогнозує не просто черговий виток кризи, а її «нову якість», ще більш руйнівну, ніж кризові процеси, започатковані у 2008 році. Як це, зазвичай, буває за умов таких кризових явищ — максимально загострюється міждержавне протистояння. Цього разу епіцентром такого конфліктогенного процесу стає не лише Близький Схід, а й Північно-Східна Азія.
Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР) 6 січня 2016 року, у день народження їхнього вождя Кім Чен Ина, провела термоядерне випробування. Попередні ядерні випробування 2006, 2009 і 2013 років експерти називали вибухами «ядерних пристроїв». Звісно, вибух засудили у всьому світі, пояснюючи його звичною тактикою шантажу, до якого вдається північнокорейська влада, коли бажає отримати преференції від світового співтовариства. Цього разу термоядерне випробування, здійснене владою КНДР, Сполучені Штати прогнозовано використали з метою консолідації своїх японських і південнокорейських союзників.
Ще більш напруженим відтепер є становище в зоні поділу Корейського півострова на дві ворожі держави одного корейського народу. Південна Корея використала факт північнокорейського термоядерного випробування для відновлення у повному обсязі трансляції пропагандистських радіопередач на КНДР. Північна Корея відповіла Південній тим самим. Зважаючи на жорстку міжнародну реакцію на ці кроки КНДР, можна вважати, що головною метою випробування була консолідація правлячого режиму навколо вождя Кім Чен Ина.
Правлячий північнокорейський режим, зважаючи на внутрішні економічні проблеми, намагається використати «патріотичний підйом» з метою проведення чергового раунду репресій проти незгодних із його курсом. Важливість вирішення цього внутрішньополітичного завдання, ймовірно, є такою великою, що Кім Чен Ин навіть пішов на вірогідне погіршення відносин зі своїм головним партнером — Китаєм, адже саме Пекін наразі є стороною, яка зазнає найбільших збитків від північнокорейського термоядерного «новорічного феєрверку».
По-перше, радикально погіршується військово-політична ситуація у життєво важливій для Китаю Азії, по-друге, китайські конкуренти — США, Японія і Південна Корея знову консолідувалися, по-третє, стратегічна непевність у регіоні нервує інвесторів та негативно впливає на перспективи зростання китайської економіки. Зрозуміло, що всі ці процеси мають негативний вплив і на загальносвітову ситуацію. Поки що відкритим залишається питання спроможності існуючих дипломатичних механізмів для адекватного реагування на цей кризовий збій.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».