Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Жовтень 2015 18:53

Біженці несуть проблеми Німеччині

Rate this item
(0 votes)

13 ве­рес­ня мі­ністр внут­ріш­ніх справ ФРН То­мас де Мезь­єр по­ві­до­мив про від­нов­лен­ня кон­тро­лю на кор­до­ні з Авст­рією, щоб зу­пи­ни­ти не­кон­троль­ова­ний на­плив ім­міг­ран­тів, які хо­чуть от­ри­ма­ти при­ту­лок у Ні­меч­чи­ні. Мі­ністр на­звав це рі­шен­ня сиг­на­лом для Єв­ро­пи, що кри­за мо­же бу­ти ви­рі­ше­на тіль­ки за­вдя­ки со­лі­дар­ним зу­сил­лям.

Німеччина, на думку міністра, не може бути відповідальною за більшість біженців, які прибувають до ЄС, а процедура Дублін-3 продовжує діяти, і біженці не можуть довільно обирати країну перебування: вони вимушені просити міжнародного захисту у першої держави ЄС, куди прибувають.


Біженці стали серйозною внутрішньою політичною проблемою для Ангели Меркель. Хорст Зеєхофер та інші політики ХСС критикували рішення пані канцлер дозволити на приїзд до Німеччини біженців, що зібралися в Угорщині. Баварський прем’єр вважає це помилкою, наслідки якої відчуватимуться дуже довго.
11 вересня голова ХСС заявив — усупереч негативному ставленню німецьких медіа і політиків — про підтримку прем’єра Віктора Орбана і запевнив, що Баварія готова допомогти Угорщині в охороні зовнішнього кордону ЄС. Зеєхофер також запросив Орбана на засідання фракції ХСС у баварському ландтазі, на якому обговорюватимуться плани вирішення кризи.
Міністри внутрішніх справ німецьких земель, незалежно від партійної приналежності, закидають канцлеру, що вона заохотила біженців до приїзду. Йдеться не тільки про одноразовий дозвіл на прийом біженців з Угорщини, а й наступне запевнення, що Німеччина впорається з викликом, а «право на притулок не має лімітів». У результаті це призвело до браку місць для нічлігу і скупчення на території ФРН великої кількості незареєстрованих осіб.
За оцінками Зігмара Габріеля, віце-канцлера і керівника СДПН, у цьому році до Німеччини прибуде мільйон біженців (у попередніх прогнозах ішлося про 800 тисяч осіб). Кошти, необхідні для їх прихистку, становлять 12–14 мільярдів євро. Німецький союз службовців (DBB) вважає, що для «опанування» міграційної хвилі потрібно додатково 20 тисяч чиновників.
Контроль на кордонах не означає, що біженці не можуть виїхати до Німеччини. Є лише раніше зареєстровані і розділені на осередки (незалежно від того, мають при собі дійсні документи чи ні). Відіслати можна лише тих, хто не просив у ФРН притулку. Зі звітів федеральної поліції (Bundespolizei) випливає, що таких випадків нема. Після короткочасного зниження кількості охочих осісти у ФРН (14 вересня — 1200 осіб) ситуація повернулася до попереднього стану — 15 вересня їх було вже 3500.
У зв’язку з негативними прогнозами та проблемами земель і самоврядування, канцлер Німеччини обрала тактику виправдання своїх попередніх рішень. При цьому вона не відповідає на конкретні запитання, але широко використовує емоційні аргументи: за людяну поведінку (забезпечення допомоги людям, які шукають захисту у Німеччині) не можна вимагати вибачень.
Меркель все ще може собі це дозволити, оскільки більшість німців (66% за опитуванням від 11 вересня для телеканалу ZDF) підтримує її рішення у справі трансферу біженців з Угорщини. Також ХДС зберігає в опитуваннях, залежно від центру опитувань, від 40 до 42% підтримки.
На зустрічі з прем’єрами земель 15 вересня канцлер обіцяла створити 40 тисяч нових нічліжних місць для біженців, розподільних центрів, які мали б запобігти скупченню прибульців в одному місці (як це сталось у Мюнхені), допомогу бундесверу при виконанні логістичних завдань та прискорення процедури надання притулку. Але при кожній із цих обіцянок зазначила, що деталі стануть відомі через кілька днів.
Канцлер знову підкреслила, що криза є викликом для всіх німців. Вона також додала, що ФРН мусить допомогти тим, які такої допомоги потребують, проте той, хто не має на неї прав, буде змушений покинути Німеччину. Меркель також розраховує, що ФРН вдасться переконати всі інші країни ЄС у «справедливому розподілі обтяжень». Окремі німецькі політики вимагають фінансових покарань для країн ЄС, які проти системи обов’язкових квот.
Меркель усе ще, згідно з опитуванням, вважається одним із небагатьох лідерів у Європі, які відповідають на виклики. Але така ситуація може зберігатися до того часу, поки громадяни не почнуть відчувати проблеми, пов’язані з кризою. Уже нині видно, що затягування з вирішенням проблем сприяє антиіммігрантським рухам і партіям: 14 вересня в демонстрації Пегіди (патріотичні європейці проти ісламізації Німеччини) взяло участь 5 тисяч учасників. Засновник і керівник руху Лутц Бахман пообіцяв, що демонстрації відбуватимуться щотижня, а Пегіда буде перетворена в політичну партію для участі в земельних і федеральних виборах.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».