Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Березень 2015 12:10

ЄС нормалізує відносини з Кубою

Rate this item
(0 votes)

23–24 бе­рез­ня 2015 ро­ку від­був­ся ві­зит вер­хов­но­го пред­став­ни­ка Єв­ро­пей­сько­го Со­юзу з пи­тань спіль­ної зов­ніш­ньої по­лі­ти­ки Фе­де­рі­кі Мо­ге­рі­ні на Ку­бу. Він став зна­ко­вим для роз­вит­ку між­на­род­них від­но­син у Ла­тин­ській Аме­ри­ці, адже від­був­ся на­пе­ре­до­дні за­пла­но­ва­но­го на по­ча­ток квіт­ня чер­го­во­го са­мі­ту Ор­га­ні­за­ції Аме­ри­кан­ських Дер­жав, на яко­му за­пла­но­ва­но оста­точ­но нор­ма­лі­зу­ва­ти ку­бин­сько-аме­ри­кан­ські від­но­си­ни.

Президент США Барак Обама вже анонсував намір відразу після цього саміту відкрити офіційне посольство Сполучених Штатів Америки у Гавані. Не збирається залишатися на узбіччі цього процесу й Європейський Союз. Донедавна найбільшими прихильниками скасування торговельно-економічних обмежень проти Куби виступали Іспанія та Франція. Натомість візит Федерікі Могеріні до Гавани засвідчив, що Євросоюз загалом готовий повернути Кубу до кола своїх зовнішньополітичних пріоритетів.
Це не дивно, бо Євросоюзу потрібний позитивний приклад еволюційної трансформації авторитарної політичної системи на, принаймні, близьку до демократичної. Адже з подібними зразками останнім часом спостерігається дефіцит.

Непевні результати арабських революцій 2011 року, які спровокували крах арабських світських авторитарних режимів та народження такого терористичного монстра, як «Ісламська держава», російська гібридна війна на українському Донбасі навіть викликали рішення про перегляд стратегії затвердженої ще 2003 року «Європейської політики сусідства».
Звичайно, ця політика не поширюється на латиноамериканські країни, щодо яких з 1992 року діє Іберо-Американський форум. Час від часу у міру пом’якшення внутрішньополітичного режиму у Гавані Куба також брала участь у цих заходах. Однак спорадичність цих дій показувала, що Європейський Союз не готовий до радикального перегляду своєї стратегії розбудови відносин із Кубою.
Ситуація змінилася минулого року. Насамперед тому, що Сполучені Штати вирішили на прикладі нормалізації відносин із Кубою показати іншим лівоцентристським урядам країн Латинської Америки можливості та вигоди нормальних відносин із США. Оскільки лише це відкриває перспективу повернення до давньої ідеї Вашингтона щодо створення зони вільної торгівлі між Північною Америкою та Південної Америкою.
Політичний імпульс цьому проекту президент США Барак Обама планує дати на найближчому саміті Організації Американських Держав. Натомість Європейський Союз поки що не завершив переговорів із США про створення Трансатлантичної зони вільної торгівлі. Гіпотетичне включення Куби до цих проектів може радикально прискорити процес внутрішньополітичної трансформації у Гавані. Саме на це наразі працює майже синхронно дипломатія США та Європейського Союзу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».