Теніс
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Листопад 2018 12:26

Перша вершина Еліни

Rate this item
(0 votes)

Елі­на Сві­то­лі­на до­сяг­ну­ла най­біль­шо­го успі­ху у влас­ній кар’­єрі та в іс­то­рії всьо­го ук­ра­їн­сько­го те­ні­су. Во­на ви­гра­ла Під­сум­ко­вий тур­нір WTA в Сін­га­пу­рі, при­чо­му зро­би­ла це впев­не­но.

П’ять матчів — п’ять перемог над суперницями з топ-10. Востаннє так упевнено Підсумковий турнір виграла Серена Вільямс у 2013 році.
Додамо, що фінал проти Слоун Стівенс став для Світоліної 9-м переможним поспіль. Два останніх роки українка взагалі не програє фінальних матчів і за два сезони виграла найбільше титулів у турі.

Нагадаємо, що на Підсумковий турнір Світоліна відібралась в останню мить. В неї не вірили ні експерти, ні букмекери, ні вболівальники. Влітку Еліна переживала серйозну ігрову та емоційну кризу, а восени вона взагалі програла три матчі з п’яти. За цей час вона встигла звільнити двох тренерів (Тьєррі Аскьона і Ніка Савіано) та вислухати безліч критики.
Багато хто вважав, що причина кризи — у незадовільному фізичному стані тенісистки. Протягом 2018 року Еліна сильно схудла з метою модифікувати свою гру. За задумом жирову тканину мали замінити м’язи, але процес ішов повільніше, ніж сподівались, і в багатьох матчах українці банально не вистачало сил і маси, аби дотиснути суперниць.
За словами Світоліної, «вона й досі не може звикнути до свого тіла», і, здавалося, покращення форми в цьому році вже не буде. У Сінгапур українка їхала аутсайдером, і це дало зворотний ефект. Без тиску і зайвих очікувань Еліна зуміла нарешті зіграти у своє задоволення і повернулася на звичний високий рівень.
Перше враження від гри Світоліної на Підсумковому турнірі — експеримент зі схудненням почав давати результат. «Висушена» Еліна, мов елітний велогонщик на «Тур де Франс», вражала своєю витривалістю.
У вирішальних геймах кожного матчу Світоліна краще рухалась і швидше реагувала, ніж її суперниці. Її спаринг-партнер Ендрю Беттлз, який виконував у Сінгапурі роль тренера, як правило, давав одну й ту саму пораду — вперто затягувати розіграші.
Крім того, на користь Еліни грала не тільки втома фавориток, які активно виступали восени, але й повільне покриття корту в Сінгапурі. Воно було ідеальним для тактики українки — довгі розіграші м’яча з метою змусити суперницю помилитися.
Захисний обережний теніс Світоліної у підсумку приніс їй успіх. Вона майже не робила невимушених помилок, а покращена перша подача допомагала їй задавати потрібний темп і напрямок атаки.
Перемога на Підсумковому турнірі повинна додати Еліні впевненості у власних силах. Задум із трансформацією тіла, здається, виявився успішним, і це має надихнути українку на підкорення нових вершин. А саме — до перемоги на турнірах Grand Slam, де вона поки що не підіймалася вище чвертьфіналу.
Торік Підсумковий турнір виграла Каролін Возняцкі, а через два місяці вона вперше стала чемпіонкою Australian Open-2018. Чому б Світоліній не повторити цей шлях?
Звичайно, за умови, що Еліна й надалі вдосконалюватиме свій теніс. Зокрема, попрацює над більш атакуючою манерою гри на швидких покриттях і визначиться з новим тренером.
Узагалі найближчі п’ять років буде неймовірно цікаво стежити за українським жіночим тенісом. Адже, крім елітного бійця Світоліної, у нас зростають ще мінімум дві потенційні зірки світового масштабу — Марта Костюк і Даяна Ястремська. Хтозна, можливо, одного чудового дня ми станемо свідками суто українського фіналу на «Ролан Гаррос» чи Вімблдоні.
* * *
Українська тенісистка дуже задоволена перемогою на турнірі в Сінгапурі. Але передусім їй сподобався рівень гри, який вона показувала на турнірі. Про це повідомляє Sport Arena.
«Це дуже особливий момент для мене, я грала у чудовий теніс цього тижня. Рада розділити цей момент з усіма вами, друзі. Звісно, Сінгапур на довгий час залишиться у моєму серці.
Хочу привітати Слоан із чудовим сезоном, було круто грати проти тебе тут. Хочу подякувати трибунам. На жаль, це востаннє Сінгапур приймає цей турнір, і це сумно, але дякую вам усім.
Це дуже особливий момент для мене. Перемога на цьому турнірі принесе мені багато впевненості, я завершила сезон на високій ноті, тому я дуже задоволена», — розповіла Світоліна.
Завдяки перемозі Світоліна завершила сезон на 4-му місці в рейтингу WTA, піднявшись, таким чином, на три позиції. Це перша перемога українки на Підсумковому турнірі, усього в кар’єрі вона виграла 13 титулів.
* * *
Тренер чемпіонки Підсумкового турніру WTA Еліни Світоліної Ендрю Беттлз прокоментував успіх тенісистки в Сінгапурі. Про це він розповів сайту sport360.com.
«Я не можу це логічно пояснити. Мабуть, через те, що вона до останнього моменту не знала, чи зіграє тут узагалі, на ній не позначився жодний тиск. Вона просто виходила і грала як могла, тому що втрачати їй було нічого.
Вона — відмінний гравець, і те, що друга половина року вийшла для неї складною, не зробило її гіршою. По-моєму, вона просто повернулася до витоків, випустила весь негатив і просто заграла, ні про що не думаючи, так що було реально видно, якого ґатунку вона гравець.
Вона — від природи боєць, і це можна було бачити в Сінгапурі. Влітку багато хто в неї не вірив, навіть вона сама почала у собі сумніватись. Але тут вона просто вийшла і довела, на що здатна», — розповів Беттлз.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».