Теніс
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 12:14

Світоліна здійснила прорив

Rate this item
(0 votes)

На па­ризь­ких кор­тах до­бі­гає кін­ця го­лов­не те­ніс­не зма­ган­ня на ґрун­то­вих кор­тах — Roland Garros, або від­кри­тий чем­піо­нат Фран­ції. Цей тур­нір для ук­ра­їн­ських убо­лі­валь­ни­ків се­ред ін­ших пер­шо­стей най­прес­тиж­ні­шої у сві­ті те­ні­су се­рії Grand Slam сто­їть зо­сіб­на — са­ме в Па­ри­жі в да­ле­ко­му вже 1999 ро­ці наш спів­віт­чиз­ник Ан­дрій Мед­ве­дєв грав у фі­на­лі про­ти ле­ген­дар­но­го аме­ри­кан­ця Ан­дре Агас­сі. До то­го ж для біль­шо­сті ви­хо­ван­ців ук­ра­їн­ських тре­не­рів са­ме ру­ді пі­ща­ні кор­ти фран­цузь­кої сто­ли­ці є до­сить ком­форт­ни­ми — ґрун­то­вих по­крит­тів не бра­кує і в Ук­раї­ні, на від­мі­ну від при­мхли­вої тра­ви чи більш влас­ти­во­го аме­ри­кан­цям чи авст­ра­лій­цям хар­ду.

20-річна харків’янка Еліна Світоліна вперше була сіяною на відкритому чемпіонаті Франції, вона мала 19-й номер серед 128 учасниць основної сітки. «Нам набагато більше приділяється уваги: це стосується і пріоритету запису на тренування на кортах, і з транспортом ситуація краща. Крім того, сіяні отримують трохи більше грошей», — так прокоментувала Світоліна зміну статусу.
У першому раунді Світоліній протистояла на п’ять років старша бельгійка Яніна Вікмаєр, яка свого часу входила в чільну 15-ку світового рейтингу, була у півфіналі US Open. Зараз ця тенісистка має лише 79-й рейтинг, але все одно є достатньо небезпечною.
«Я знала, як грає моя суперниця, — у неї досить сильна подача, щільні удари. Якогось особливого плану не мала: головне було — зав’язати розіграш на 5–7 ударів, після чого або я забивала, або моя суперниця помилялася. Тому установка на матч була грати у свій теніс», — розповіла Еліна після відносно легкої перемоги (двічі по 6:2).
У другому раунді українській тенісистці довелося вже набагато складніше, бо проти неї вийшла ровесниця Юлія Путінцева (105-та ракетка світу), яка в юніорських турнірах мала значну перевагу над Світоліною — рахунок їхніх особистих зустрічей 5:1 на користь представниці Казахстану, яка народилася і тренується в Москві. Єдину дотепер перемогу над Путінцевою Еліна здобула в січні цього року на відкритому чемпіонаті Австралії.
Українка була близькою до нової поразки, проваливши початок зустрічі. «Перші пару геймів я розпочала нормально, але потім щось сталося. Я не розуміла, де перебуваю, перестала грати, просто перебивала м’яч на сторону суперниці. Пам’ятаю, що за рахунку 6:1, 3:0 на користь Путінцевої сиділа на переході (короткий відпочинок між геймами, після якого гравець змінює сторону корту. — Ред.) і навіть не відчувала себе пригніченою. Мої думки були десь далеко, зовсім не на корті», — згадує Світоліна.
І все ж вона знайшла в собі сили змінити негативну тенденцію: «Стала грати активніше, частіше входити в корт. Але все одно я грала погано. І я тішуся, що мені вдалося здобути перемогу навіть за такої низької якості гри з мого боку». Другу партію Еліна виграла з рахунком 7:5, вирішальну, в якій не могло бути тай-брейку, — 9:7.
А згодом Світоліна стала першою українкою, якій удалося вийти до четвертого раунду в Парижі. Для цього в трисетовому поєдинку Еліна переграла 21-річну німкеню Анніку Бек — 6:3, 2:6, 6:4. Нашій співвітчизниці довелося боротися не тільки із суперницею, а й із вітром, який не давав можливості точніше грати по кутах майданчика.
А далі Еліна оновила власний рекорд, вийшовши ще й до чвертьфіналу. На одному з центральних кортів — імені Філіпа Шатріє до суперниці і стихій (до вітру приєднався ще й дощ, який переривав матч) додалися глядачі, які вболівали проти Світоліної, бо її суперницею була француженка Еліз Корне. Перший сет Еліні дався відносно легко (6:2), а в другому довелося попрацювати на тай-брейку, який закінчився з рахунком 11:9 на користь українки.
Казка завершилася лише у чвертьфіналі, коли на шляху Світоліної опинилася колишня перша ракетка світу сербка Ана Іванович — 3:6, 2:6. Попри цю поразку, за попередніми підрахунками, в понеділок Еліна увійде до топ-15 світового рейтингу.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».