Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Грудень 2014 18:11

Ольга Харлан: перемога, в яку вірили

Rate this item
(0 votes)

На турнірі серії Гран-прі з фехтування на шаблях, що проходив у Нью-Йорку, як і у свої найкращі часи, перемогу здобула українка Ольга Харлан. Після неприємної поразки на стартовому етапі Кубка світу у французькому Орлеані, де миколаївська шаблістка стала дев’ятою, Ольга не програла суперницям жодного поєдинку.
На шляху до фіналу підопічна Артема Скорохода перемогла француженку Флору Палу (15:13) та Айлін Гренч із Панами (15:5). Далі за всіма статтями обіграла свою давню суперницю Ірене Веккі з Італії, а у чвертьфіналі в драматичному протистоянні здобула перемогу над новою лідеркою фехтувальної «скуадриадзурри» Роселлою Грегоріо (15:14).
А ось аргентинка Марія Перес Моріс, яка якимось дивом перемогла олімпійську чемпіонку Лондона — кореянку Кім Чжи Йон, а також полячку Богну Йозвяк і увірвалася до квартету призерок, небезпеки для українки не становила — 15:6. Та найважливішою і найсолодшою для Харлан стала фінальна перемога над капітаном російської збірної Софією Великою, від шаблі якої Ольга зазнавала найдраматичніших поразок у своїй кар’єрі. Новий сезон Велика, повернувшись у спорт після народження сина, розпочала зі стовідсотковою потужністю. Кілька тижнів тому на французьких доріжках росіянка залишила Харлан взагалі без нагороди.


«Софія відчутно додала як у техніці, так і в тактичному аспекті. Вона чудово готова до сезону, «фізики» їй також не бракує. Тобто уже на 100% можна сказати: Велика повернулася, — переконувала напередодні фіналу нью-йоркського Гран-прі Ольга Харлан. На французькому етапі Кубка світу Харлан з головою поринула в емоції, намагаючись силою перевершити суперницю. А ось Великій вдавалося зберегти холодний розум і використати проти помилки українки. У підсумку Харлан поступилася з розгромним рахунком. У Нью-Йорку Ольга тактично переграла свою опонентку і перемогла з рахунком 15:13.
Далеко за межами п’єдесталу пошани українки розпочали сезон у командних змаганнях. У чвертьфіналі орлеанського етапу наші дівчата не встояли перед француженками і змушені були задовольнитися шостим місцем. Та це не та біда, коли варто бити на сполох, переконаний головний тренер синьо-жовтої збірної Гарнік Давидян.
— Це не спад — ви надто гучно нас критикуєте. — Торік у нас також були невдачі: бувало, команда навіть у вісімку найкращих не потрапляла. Новий сезон ми розпочали пізніше від інших: у нас просто не було грошей, щоб повезти команду до Венесуели. Переліт і сама участь нам обійшлися б у 360 тисяч гривень. А це третина бюджету всього нашого фехтування. Тож ми відмовилися від цього старту.
На наступному кубковому етапі всі фехтували на повну, однак це був лише розігрів. Та ми вже втягнулися в роботу. Тож тепер своє так просто не віддамо. У нас також є лава запасних, а значить — і конкуренція за місце у збірній. Але конкуренція ця здорова, тому що система відбору доволі прозора: набрав на серії змагань очки, увійшов у національному рейтингу до трійки — і місце в команді тобі гарантоване. У нас усе без образ. Тому й атмосфера в команді здорова. Як було заведено ще у мушкетерів: один за всіх і всі за одного.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та АНтон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».