Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Липень 2014 03:00

Ольга Харлан – знову найкраща

Rate this item
(0 votes)

Ук­ра­їн­ська фех­ту­валь­ни­ця Оль­га Хар­лан під­твер­ди­ла зван­ня най­силь­ні­шої шаб­ліст­ки пла­не­ти. Чер­го­ве «зо­ло­то» во­на ви­бо­ро­ла на чем­піо­на­ті сві­ту з фех­ту­ван­ня, який за­вер­шив­ся в ро­сій­ській Ка­за­ні.

На стартових етапах турніру Харлан без особливих проблем перемогла японку Мамі Ітон (15:9), кореянку Джісу Юн (15:10), туніску Аззу Бесбес (15:7) та росіянку Софію Велику (15:9). У півфіналі на олімпійську чемпіонку чекала ще одна господиня турніру Катерина Дяченко.
Саме цю спортсменку Ольга перемогла торік у фіналі чемпіонату світу в Будапешті, а також у фіналі чемпіонату Європи 2014 року у Страсбурзі. Нова перемога далася Ользі легше — жодного разу українка не дозволила своїй опонентці вирватися перед, і на хвилинну перерву суперниці йшли з рахунком 8:2 на користь Харлан, а завершився поєдинок з рахунком 15:7.


У фіналі Ользі протистояла дворазова олімпійська чемпіонка зі Сполучених Штатів Америки Маріель Загуніс. Суперниці були фактично рівні. Протягом бою лідер змінювався тричі, проте серйозно до справи українка взялася тоді, коли на табло з’явився рахунок 11:11.
Нашій спортсменці вдалося остаточно захопити ініціативу і більше не випускати її зі своїх рук. Підсумок фінального бою — 15:12 на користь Харлан, це була перша медаль у скарбничці збірної України в Казані.
Перша, але не єдина. До «золота» Харлан свою «бронзу» додала шпажистка Яна Шемякіна, а згодом у командному турнірі шаблісток Ольга Харлан, Аліна Комащук, Ольга Жовнір та Олена Вороніна у півфіналі одним ударом поступилися збірній США (44:45).
А от у зустрічі за третє місце в останній міні-дуелі Харлан, завдавши десяти ударів Роселлі Грегоріо, принесла команді ще одну бронзову медаль — 45:42.
Тепер уже дворазова чемпіонка світу Ольга Харлан розповіла, як почувалася на чемпіонаті світу у Росії. «Організатори змагань поводилися достойно. Я думала, буде набагато гірше, але, мабуть, спорт усе-таки поза політикою. Натомість деякі росіяни, побачивши на спортивній куртці напис «Україна», підходили і запитували: «Що, приїхали нас підривати?» Люди вірять усій цій дезінформації. І це просто смішно, тому що ми знаємо зовсім іншу правду», — заявила Харлан.
Ольга додала, що їй особливо хотілося виграти цей чемпіонат, адже «хотілося там показати, що наша країна дуже сильна і ми гідні того, щоб наш гімн грав у будь-яких державах».
Раніше Росія неодноразово намагалася переманити під свої знамена титуловану українку, але Харлан незмінно відмовлялася від перспективи стати росіянкою.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».