Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Березень 2018 12:53

«Золота» Ксюша

Rate this item
(0 votes)

РІДНЯ ТА ТРЕНЕР ПАРАЛІМПІЙСЬКОЇ ПЕРЕМОЖНИЦІ ОКСАНИ ШИШКОВОЇ 
РОЗПОВІЛИ ПРО ХАРКІВ'ЯНКУ-ЧЕМПІОНКУ

Харків’янка Оксана Шишкова посіла перше місце на XII зимових Паралімпійських іграх у південнокорейському Пхенчхані у біатлонній гонці на 10 км серед спортсменів із порушенням зору і тим самим поповнила черговою золотою медаллю нагородний кошик збірної України.

Воля до перемоги та фізичні можливості — це головні умови будь-якого спортивного досягнення, стверджує в розмові з кореспондентом Укрінформу тренер збірної Харківської області з лижних гонок (інваспорт) Сергій Петрищев.

— Якщо Оксана впоралася з дистанцією на 10 км за 37 хвилин 58 секунд і на чотирьох рубежах — це 20 пострілів — жодного разу не промахнулася, значить, у неї є головні спортивні якості.
І не дивно: Оксана в три роки почала займатися акробатичною гімнастикою, а в 7 років прийшла в студію кунг-фу — китайського бойового мистецтва.
— Не думаю, що вона збиралася займатися цим усе життя, але волю до перемоги кунг-фу виховав, це стовідсотково. Інше, маю на увазі фізичні можливості, з 13 років додала секція паралімпійської легкої атлетики (100 м та 200 м), де вона отримала звання майстра спорту України та взяла участь у своєму першому чемпіонаті України з легкої атлетики.
А вже з 2004 року, навчаючись у школі-інтернаті № 12 для дітей з ослабленим зором, почала займатися лижними гонками та біатлоном. Додам, що Оксана дуже працьовита. Візьмемо тренування у Карпатах: зазвичай спортсмени займаються біатлоном три години на день, а Оксана — вдвічі більше...
Ці ж якості Оксани Шишкової запам’ятали і у Харківській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті № 12 Харківської облради для дітей з особливими потребами.
За словами заступника директора з виховної роботи Тетяни Коломієць, Оксана встигала успішно вчитися, тренуватися на спортбазі регіонального центру фізкультури і спорту «Інваспорт» і брати участь у змаганнях обласного, республіканського та міжнародного рівня.
— У Оксани вже в шкільні роки було чимало спортивних медалей. Їхня кількість збільшилась і в роки навчання у Харківській зооветеринарній академії на факультеті «Кінологія». Ми це знаємо, тому що Оксана залишається простою і доброзичливою людиною, не забуває школу і старих друзів. Тим більше що в нашій школі є куточок слави, де розміщені фотографії Оксани з усіх чемпіонатів України та світу — чи то Норвегія, чи Канада, Фінляндія та Німеччина...
Перераховувати всі нагороди Оксани Шишкової не береться і її мама Ірина Василівна, акушер-гінеколог за фахом.
— Хіба річ у медалях, головне, щоб моя донька була здорова і займалась улюбленою справою. Спорт — це і є хобі нашої Ксюші, так ми називаємо Оксану вдома. І ще: вона любить тварин, особливо собак. У нас 15 років жила собака Гера — пітбуль, слухняна і дружелюбна, по суті, член сім’ї.
Вони з Ксюшею були нерозлийвода, гуляли разом і навіть спали. Будучи за кордоном, Ксюша зазвичай сама телефонувала нам і, розпитавши про домашні справи (у нашій сім’ї троє дітей і 26-річна Ксюша — молодша), обов’язково згадає Геру: мовляв, як там вона, чи жива-здорова?..
Ірина Василівна розповіла про зимову Паралімпіаду у російському місті Сочі в 2014 році, де Ксюша стала володаркою відразу чотирьох бронзових медалей із біатлону і лижних гонок, через що російські журналісти прозвали її Бронзова леді.
До речі, взимку того ж року глава сім’ї Валерій Миколайович Шишков пішов добровольцем в АТО захищати Батьківщину і воював до 2016 року, поки його не поранили. Він — людина вольова: напевно, Ксюші ця якість передалась у спадок.
На запитання, чи встигли привітати Ксюшу із золотою медаллю, Ірина Василівна відповіла: «Аякже, із самого ранку, з 8-ї години, привітали по телефону, побажали нових успіхів, адже попереду ще чотири дні змагань. Ксюша зізналася нам, що досі не може прийти в себе — адже це такий успіх, і дуже рада, що українські спортсмени вдало виступають.
Скоріше б побачити її, бо для когось вона — заслужений майстер спорту України, багаторазова чемпіонка, володарка ордена Княгині Ольги, а для нашої родини — донька та сестричка. Дуже скучили, вдома ж буває нечасто, відпустка — лише раз на рік...»
Як відомо, троє харків’ян завоювали медалі Паралімпіади-2018 у перший же день змагань. Зокрема, «золото» виграв Віталій Лук’яненко (біатлон, спринт серед чоловіків із порушеннями зору), двічі «срібло» виборола Оксана Шишкова (біатлон, гонки, спринт серед жінок із вадами зору), двічі «бронзу» — Людмила Ляшенко (біатлон, спринт серед жінок з ураженням опорно-рухового апарата).
А сьогодні харків’янка Оксана Шишкова, наша Ксюша, принесла команді чергове золото. Разом із нею на дистанції був її тренер-гайд Віталій Козаков і, не помилюся, подумки були всі ми.
Станом на 13 березня на рахунку збірної України — 5 золотих, 4 срібні та 6 бронзових нагород, а також третє місце у медальному заліку. Друге — за командою «Нейтральні паралімпійські спортсмени» (5 золотих, 5 срібних, 3 бронзові). Очолює залік збірна США (6 золотих, 6 срібних, 5 бронзових).

Світлана ЛІГОСТАЄВА,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».