Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 18 Сiчень 2018 22:14

Пхенчхан-2018: рахуємо дні та оцінюємо шанси

Rate this item
(0 votes)

ПРОБЛЕМИ ТА НАЙБЛИЖЧІ ЗАВДАННЯ НАШОЇ ЗБІРНОЇ З БІАТЛОНУ ЗА МІСЯЦЬ ДО ОЛІМПІАДИ

9 лю­то­го в ко­рей­сько­му Пхенч­ха­ні стар­ту­ють зи­мо­ві Олім­пій­ські іг­ри. За мі­сяць до по­чат­ку го­лов­ної по­дії зи­мо­во­го се­зо­ну Укр­ін­форм ана­лі­зує стан справ на­ших бі­ат­лон­них збір­них. Са­ме від бі­ат­ло­ніс­тів ми і че­ка­ємо ме­да­лей Пхенч­ха­на-2018.

Яким бу­де склад жіно­чої ес­та­фе­ти?
22 лютого в Пхенчхані відбудеться жіноча естафета — наша головна надія на золоті медалі. Збірна України вийде на старт у ранзі чемпіонок Сочі-2014. Хто точно бігтиме цього разу за нашу команду, не скажуть сьогодні навіть тренери збірної. За шість тижнів може статися що завгодно — травми, втрата форми, психологічні проблеми.
Зважаючи на загальну класифікацію Кубка світу після чотирьох етапів, гарантовано проходять в естафетну четвірку Віта Семеренко (6 місце), Юлія Джима (9) і Валя Семеренко (13). Щодо останньої вакансії, то тут рівні шанси у Анастасії Меркушиної (32) та Олени Підгрушної (34).
Якщо брати до уваги лише досвід, то повинна бігти 30-річна Підгрушна. У неї в активі перемоги на Олімпіаді та чемпіонаті світу, саме вона вже багато років наш надійний естафетний фінішер, врешті-решт, вона боєць і має міцні нерви. Водночас статистика Олени в цьому сезоні стала гіршою — вона повільніше біжить, а показник влучності знизився до 75%.
Натомість на користь Меркушиної вказують її неймовірний прогрес у бігу та унікальна скорострільність. В минулому сезоні Анастасія вже була основною в нашій естафетній четвірці і жодного разу не провалилася.
То як у цій ситуації вчинити тренерському штабу Уроша Велепеца? Гадаємо, там це питання відкладуть уже до перших гонок у Пхенчхані. Якщо Підгрушна впіймає свій шанс у спринті чи гонці переслідування, то тренери можуть і приберегти Меркушину до естафети. Хоча не виключено, що п’ятою зайвою може стати Валя Семеренко, фізичний стан якої й досі турбує керівництво збірної.
Юля чи Віта?
На кого робити головну ставку
Актуально кращою українською біатлоністкою є Віта Семеренко. Вона шоста у загальній кваліфікації Кубка світу. Вона двічі потрапила в цьому сезоні на подіум — «бронза» у спринті в Ансі та «бронза» у гонці переслідування в Оберхофі. Зазначимо, в Оберхофі Віта відіграла у пасьюті 19 позицій, показавши абсолютно найкращий час ходу.
Велепец вважає, що далі Віта лише додаватиме. Причому швидкість не головна складова її потенційного поступу. Семеренко суттєво покращила стрільбу і тактичні навички на трасі.
На тлі Віти Семеренко Джима ніби трохи загальмувала. Дві «бронзи» на першому етапі в Естерсунді затьмарили невдачі у спринті в Ансі та Оберхофі. Щоправда, після спринтів на тих етапах Юлія проводила класні наступні гонки, але загальне враження вже було зіпсоване. Джима або свідомо призупинилась у наборі форми, або ж дійсно має проблеми зі здоров’ям (конкретно зі спиною).
Об’єктивно у жіночої збірної зараз два лідери і це однозначно добре. На Олімпіаді у тренерів буде куди більше можливостей для маневру, а у самих спортсменок — більше здорових амбіцій. Нині ставку зробимо на досвід та характер Віти Семеренко, яка по-справжньому скучила за великими перемогами після тривалої паузи в кар’єрі.
Хто за­мі­нить
Се­ме­но­ва?
Ситуація в чоловічій збірній протилежна жіночій. Якщо там одразу два лідери, то у хлопців лише натяки на те, аби замінити Сергія Семенова. Не хочеться думати про найгірше і вважати, що для Семенова олімпійський сезон утрачено. Але його форма і затяжне відновлення після хвороби кажуть протилежне. Найближчі етапи в Рупольдінгу та Антхольці дадуть остаточну відповідь.
А поки що всі наші надії пов’язані з Дмитром Підручним та Артемом Примою. Підручний дуже сильно виступив в Оберхофі, показавши 10-й час у спринті та 5-й — у гонці переслідування. Залишається тільки побажати йому втримати цей пік до лютого. Щодо Прими, то його можливості хоч і обмежені, але й він здатен на одну-дві видатні гонки на рік.
Не полишаємо сподівань і на чоловічу естафету. В Хохфільцені наша команда у складі Прими, Семенова, Сємакова і Підручного показала 6-й результат, а це значить, що за певних обставин українці здатні вклинитись у медальну суперечку.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».