Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Грудень 2016 19:13

Герої та невдахи 2016-го

Rate this item
(0 votes)

2016 рік до­бі­гає сво­го за­вер­шен­ня. Сьо­го­дні ми при­га­да­ємо най­яск­ра­ві­ші ви­сту­пи ук­ра­їн­ських спортс­ме­нів та ко­манд на між­на­род­ній аре­ні, а та­кож не оми­не­мо ува­гою не­вдах.

Відразу кілька українських команд показали високі результати у своїх видах спорту. Звертає на себе увагу виступ жіночої збірної України з фехтування на шаблях на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро, де медалі для України були рідкістю. Українські шаблістки були одними з фавориток турніру. Від них вдома чекали «золота», а вийшло «срібло». Але провалом це назвати язик не повернеться.
Донецький «Шахтар» весь рік відмінно виступив у єврокубках. У сезоні-2015/16 донеччани дійшли до півфіналу Ліги Європи, де поступилися лише переможцю турніру. А в нинішньому сезоні виграли всі шість матчів на груповому етапі.

У чемпіонаті України у «Шахтаря» справи йдуть ще краще — тринадцять очок переваги над головним конкурентом — київським «Динамо» і питання із золотими нагородами майже закрите.
Варто відзначити і жіночу збірну України з баскетболу. Дівчата на одному диханні пройшли відбір на чемпіонат Європи 2017 року. У групі українки двічі катком проїхалися по чемпіонках Євробаскету-2015 та бронзових призерках Олімпійських ігор у Ріо — збірній Сербії.
Хокеїсти національної команди України стали на крок ближчими до топ-дивізіону. У дивізіоні ІВ українці посіли перше місце, випередивши Британію, Литву, Хорватію, Естонію та Румунію. Тепер навесні у Києві будуть боротися за вихід до еліти світового хокею.
А збірна України з шахів блискуче зіграла на Шаховій олімпіаді в Баку. Чоловіча команда лише за додатковими показниками поступилася США і посіла друге місце. Дівчата ж виграли бронзові нагороди. Разом же збірна України завоювала Кубок Гапріндашвілі як найкраща команда Олімпіади.
Якщо обирати найкращу спортсменку 2016 року, то на це звання претендують троє: фехтувальниця Ольга Харлан, гімнастка Анна Різатдінова і тенісистка Еліна Світоліна.
Ольга Харлан завоювала дві медалі Олімпіади-2016 — «срібло» в команді і «бронзу» в індивідуальних змаганнях. Єдина українська спортсменка, яка змогла вивезти з Ріо-де-Жанейро дві нагороди. Крім того, Харлан виграла дві «бронзи» чемпіонату Європи з фехтування в Польщі в червні (команда і індивідуальний залік), а також перемагала на етапах Кубка світу.
Анна Різатдінова на Олімпіаді в Ріо завоювала «бронзу» в індивідуальному багатоборстві. Цього року з етапів Кубка світу з художньої гімнастики Анна привезла 9 золотих медалей, 9 срібних і 6 бронзових. На чемпіонаті Європи стала третьою в багатоборстві.
Еліна Світоліна 2016 рік завершила на 14-му місці в рейтингу WTA і, таким чином, стала найуспішнішою тенісисткою в історії України. У 2016 році виграла турнір у Куала-Лумпурі і на корті заробила $1677851 призових. Зіграла у фіналі другого за значущістю підсумкового чемпіонату року.
На звання найкращого українського спортсмена за підсумками 2016 року претендують четверо: боксери Василь Ломаченко та Олександр Усик, гімнаст Олег Верняєв і веслувальник Юрій Чебан.
Василь Ломаченко цього року провів два поєдинки. Влітку нокаутував Романа Мартінеса в Нью-Йорку, в листопаді достроково переміг Ніколаса Уолтерса в Лас-Вегасі. Перемога над Мартінесом дозволила Василю встановити світовий рекорд по швидкості завоювання титулів у двох вагових категоріях.
Раніше українець володів титулом WBO у напівлегкій вазі, а тепер став чемпіоном у другій напівлегкій вазі. У незалежному рейтингу боксерів своєї вагової категорії Ломаченко посідає перше місце.
Ще один українець — Олександр Усик — також провів два поєдинки. У вересні вперше став чемпіоном світу на профірингу: у Польщі переміг місцевого боксера Кшиштофа Гловацького і завоював пояс чемпіона світу за версією WBO у першій важкій вазі.
Усик побив рекорд легендарного американця Евандера Холіфілда по швидкості завоювання чемпіонського титулу для боксера першої важкої ваги — він завоював його вже в десятому поєдинку на профірингу, в той час як Холіфілд зробив це у своєму дванадцятому поєдинку в далекому 1986 році.
У грудні Олександр дебютував в Америці і захистив свій пояс, нокаутувавши південноафриканця Табісо Мчуну. У світовому рейтингу боксерів першої важкої ваги Олександр посідає перше місце.
Олег Верняєв став найуспішнішим українським спортсменом на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. Олег завоював «золото» на паралельних брусах та «срібло» — у багатоборстві. Вся українська збірна завоювала одинадцять медалей і лише дві з них були золотими.
Юрій Чебан на Олімпіаді завоював «золото» на каное-одиночці на дистанції 200 метрів. У Ріо він порадував фанатів патріотичним розфарбуванням свого каное. Для 30-річного Чебана ця медаль стала вже третьою олімпійською. У 2008 році в Пекіні він завоював «бронзу» на дистанції 500 метрів, у Лондоні в 2012 році — «золото» на дистанції 200 метрів.
У році, що минає, в українському спорті були не тільки перемоги, але й розчарування. Так, збірна України з футболу стала найгіршою командою чемпіонату Європи у Франції. Три поразки в трьох матчах, жодного забитого м’яча (0:2 — з Німеччиною і Північною Ірландією, 0:1 — з Польщею). Після Євро головний тренер Михайло Фоменко подав у відставку, а новим наставником збірної став Андрій Шевченко.
Олімпіада в Бразилії стала найбільш провальними літніми Іграми в історії збірної України. Наші спортсмени завоювали всього 11 нагород: 2 золоті, 5 срібних і 4 бронзові медалі вилилися аж в 31-е загальнокомандне місце. До цього антирекорд за якістю нагород належав Сіднею-2000, де було 23 медалі, включаючи три — найвищого ґатунку.
Багаторічний лідер надважкого дивізіону в професіональному боксі Володимир Кличко наприкінці 2015 року програв за очками Тайсону Ф’юрі і втратив всі свої чемпіонські пояси. Цього року Володимир не провів жодного бою: двічі з вини британського боксера зривався реванш з Тайсоном Ф’юрі, інші бої команда українського боксера вирішила не організовувати.
Наприкінці року було підписано контракт на бій Кличко — Джошуа, який має відбутися на легендарному стадіоні «Уемблі» 29 квітня 2017 року. На момент проведення бою Володимиру буде вже 41 рік.
До невдах другої частини 2016 року можна віднести і київське «Динамо». Чемпіон України в нинішньому сезоні безнадійно відстає в турнірній таблиці від донецького «Шахтаря» — після 18 турів гірники попереду на 13 очок. У Лізі чемпіонів команда Сергія Реброва посіла останнє місце в групі і вибула з подальшої боротьби за почесний трофей. Будемо сподіватися, що 2017 рік буде більш удалим для українського спорту.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».