Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Грудень 2016 14:16

Квіткова церемонія Дмитра Підручного

Rate this item
(0 votes)

Про­від­ні бі­ат­ло­ніс­ти пла­не­ти за­вер­ши­ли пер­ший три­местр се­зо­ну у каз­ко­во­му за ат­мо­сфе­рою чесь­ко­му Но­во­му Мес­ті. Упро­довж чо­ти­рьох днів тре­тьо­го ета­пу Куб­ка сві­ту пе­ре­пов­не­ні ба­га­то­ти­сяч­ні три­бу­ни ві­та­ли всіх спортс­ме­нів, але най­біль­ше, звіс­но, че­ка­ли успі­ху від сво­їх улюб­лен­ців. У не­ді­лю че­хи та­ки до­че­ка­ли­ся: піс­ля двох не над­то вда­лих пе­ре­го­нів Габ­рі­ела Ко­ука­ло­ва ви­гра­ла елі­тар­ну гон­ку з ма­со­вим стар­том.

Того ж дня свій найкращий результат показали й українські біатлоністи: в чоловічому масстарті до останньої стрільби претендував на призове місце Дмитро Підручний, але, зрештою, фінішував п’ятим і задовольнився участю у квітковій церемонії.

Всього один промах під час другої стрільби стоячи коштував нашому спортсмену медалі, але високий результат напевне додасть Дмитрові сил, щоб у 2017 році зійти на п’єдестал пошани.
Ще один український учасник змагань першої тридцятки світового біатлону Сергій Семенов із трьома промахами став 17м. Семенов показав другий для себе результат у Кубку світу в новому сезоні.
Питання про переможця гонки у чоловіків уже стає тривіальним. Мартен Фуркад виграв сьомий із восьми проведених особистих стартів.
А от за інші призові місця розгорнулася справжня баталія. Перед останнім рубежем шанси на друге місце мали щонайменше 11 спортсменів, і головним завданням було чисто пройти заключну стійку.
Єдиним, кому вдалося закрити всі мішені, виявився ще один француз ЖанГійом Беатріс, але він з якогось доброго дива вирішив разом із менш влучними колегами пройти штрафне коло і фінішував лише 13м.
У підсумку з невеликої групи перед останніми сотнями метрів зуміли вирватися німець Сімон Шемп, росіяни Антон Бабіков і Матвій Єлісєєв. Саме в такому порядку вони й фінішувавли слідом за Фуркадом і попереду Підручного, який програв неперевершеному французові всього 10,2 сек.
У жіночій гонці з масовим стартом разом із Коукаловою на п’єдесталі пошани стояли німкеня Лаура Далмайєр та італійка Доротея Вірер. Найкращою з українок із двома промахами стала Олена Підгрушна, 19ю з п’ятьма невлучними пострілами стала Юлія Джима.
А розпочиналося все в Новому Месті з чоловічого спринту. І наша сильна половина на мажорній ноті стартувала на стадіоні, який є щасливим для української команди ще з часу рекордного за медалями чемпіонату світу.
Четверо українців у тридцятці найкращих чоловічого спринту — таке сталося втретє в історії українського біатлону. Сергій Семенов продемонстрував ідеальну стрільбу і став сьомим, всього за крок від квіткової церемонії.
Та й загалом четверо найкращих наших учасників на всіх припустилися лише двох помилок. Як наслідок — Сергій Семенов показав на той момент найвищий для нашої команди індивідуальний результат сезону, Віталій Кільчицький також із нулем у графі «промахи» фінішував 27м, а Дмитро Підручний і Артем Прима з одним колом штрафу розташувалися на 22му і 23му рядках фінішного протоколу.
Переміг усе той же Мартен Фуркад, який після промаху в стрільбі стоячи феноменально пробіг останнє коло і на 1,6 сек випередив Антона Шипуліна, хоча росіянин обидва рубежі пройшов чисто. Третім став норвежець ЕмільЕгле Свендсен.
Українські жінки в спринті себе з найкращого боку не показали. Лідери команди Юлія Джима і Олена Підгрушна заробили по три кола штрафу і фінішували на далеких позиціях — Юля стала 34ю, Олена — 46ю. Крім того, поза заліковою зоною закінчили гонку наймолодші спортсменки нинішнього складу збірної Анастасія Меркушина (48а) і Юлія Журавок (53я).
Найкращим результатом серед наших дівчат стало єдине потрапляння до чільної двадцятки: Ірина Варвинець, на відміну від подруг по збірній, зуміла закрити всі мішені. Довгий час у заліковій зоні залишалося тільки два українських результати. Але поліпшити показники в Кубку націй вдалося Яні Бондар.
Вона стартувала у пізній групі й запам’яталася насамперед стрільбою: всього одна незакрита мішень і (унікальний для Яни випадок!) чисто пройдена «стійка»! На фініші Бондар показала найкращий для себе за останні два сезони 28й результат.
А список переможниць спринту був незвичним, бо всі фаворитки змарнували свої шанси на вогневих рубежах. За таких умов на п’єдесталі пошани опинилися біатлоністки з умовного «другого ешелона»: росіянка Тетяна Акімова, француженка Анаїс Шевальє та американка Сьюзан Данклі.
У гонці переслідування Юлія Джима здійснила один із найбільших проривів. Закривши 19 із 20 мішеней, киянка піднялася з 34ї на 13у позицію. Її менш швидка колега Ірина Варвинець спромоглася закрити всі мішені, але прогрес був мінімальним — з 19го місця на 16е.
А на чолі пелетону Анаїс Шевальє змінила друге місце на перше, на срібну позицію підтягнулася італійка Доротея Вірер, а росіянка Тетяна Акімова опустилася на третій рядок.
Серед українських чоловіків на прогрес у переслідуванні спромігся Дмитро Підручний: з одним промахом він фінішував 17м. Семенов і Прима схибили по три рази і опустилися на 21е і 27е місця відповідно.
А переміг (яка несподіванка!) Мартен Фуркад. Після останнього вогневого рубежу його перевага була настільки переконливою, що француз не лише показав свій переможний жест, але й рухався по дистанції п’ятого кола у прогулянковому темпі, позуючи фотографам і тиснучи руки вболівальникам.
За спиною безумовного лідера сучасного чоловічого біатлону другим фінішував росіянин Антон Шипулін (із півхвилинним відставанням), а за третє місце до останніх метрів дистанції боролися француз Кантен Фійон Майє та німець Сімон Шемп. На фініші прудкішим виявився французький біатлоніст.
У підсумку в загальному заліку Кубка світу після першої третини сезону Фуркад випереджає найближчого переслідувача вже на 152 бали! У французького чемпіона 468 очок, росіянин Шипулін має на третину менше — 310. В одній із ним лізі грають норвежці — Йоганнес Бьйо (308) і ветеран УлеАйнар Бйорндален (258), німець Сімон Шемп (251). Фуркад же, видається, змагається нині сам із собою...
Українські прихильники біатлону, крім змагань грандів, стежили минулого тижня і за Юніорським кубком IBU. В австрійському Хохфільцені Віталій Труш у спринті став другим, а в гонці переслідування випередив усіх своїх конкурентів.
Наступний етап Кубка світу розпочнеться в німецькому Обергофі вже в новому році, 5 січня. Цього тижня на базі в карпатському Тисовці відбуваються змагання чемпіонату України, а 28 грудня в німецькому Гельзенкірхені відбудеться найвідоміше шоу світового біатлону — традиційна Різдвяна гонка, де візьме участь і українська пара в складі Олени Підгрушної та Сергія Семенова.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».