Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Лютий 2016 12:15

Канадський тріум Підгрушної

Rate this item
(1 Vote)

За оке­аном три­ває дво­тиж­не­ва се­сія сві­то­во­го бі­ат­ло­ну — слі­дом за ка­над­ським Кен­мо­ром етап Куб­ка сві­ту при­ймає аме­ри­кан­ське міс­теч­ко Преск-Айл. Са­ме в Кен­мо­рі до збір­ної Ук­раї­ни прий­шла до­те­пер у се­зо­ні най­біль­ша пе­ре­мо­га в осо­бис­тих зма­ган­нях — ка­пі­тан коман­ди Оле­на Під­груш­на ви­гра­ла сприн­тер­ську гон­ку.

Найкраща українська біатлоністка і сама доклала до тріумфу максимум зусиль, і витягла щасливий квиток — тренерський штаб вирішив поставити Олену до другої стартової групи замість першої, яка змушена була боротися з примхами канадської погоди.
У другій змагальний день сьомого етапу Кубка планети (перший день був відданий чоловікам) головна арена зимових Олімпійських ігор ще 1988 року показала свій біатлонний характер.

До початку спринту на стадіоні піднявся ураганний вітер, через що стрільба для спортсменок перетворилася на безвиграшну лотерею. Більше за інших від природних примх зазнала ударів Юлія Джима, яка сумарно змушена була сім раз зазирнути на штрафні кола.
Але приблизно до моменту старту 40-х номерів вітер стишився (Підгрушна мала 43-й стартовий номер). До того ж на користь спортсменок змінилися й умови ковзання на трасі, це дозволило пізнім номерам показувати вищу швидкість. І гонка отримала ніби новий старт, оскільки до цього вогневі рубежі з різною кількістю промахів пройшла більша частина фавориток.
З цього подарунка найкраще скористалася саме капітан нашої жіночої збірної! Провівши перше коло в середньому темпі, Підгрушна чисто відпрацювала на стрільбі лежачи. Згодом, отримавши інформацію від тренерів, відчутно прискорилася і після чистої стрільби стоячи вийшла шостою, поступаючись 16 секундами польській біатлоністці Кристині Гузік.
Олена вже призвичаїла вболівальників до швидкого останнього кола у своєму виконанні, але в Кенморі вона продемонструвала швидкість, якій кілька років тому могла б позаздрити і прудконога норвежка Тура Бергер. На третьому колі Підгрушна була на 10 сек швидшою навіть за теперішній біатлонний еталон руху трасою — німкеню Міріам Гесснер.
На фініші Підгрушна не лише ліквідувала 16 сек відставання, а й «привезла» найближчій конкурентці 7,5 сек! Гузік залишилася другою, на 12,4 сек відстала італійка Доротея Вірер, яка, щоправда, одного разу зайшла на штрафне коло — після стрільби стоячи.
Останнім реальним претендентом на медалі після стійки була наймолодша в української збірній Ірина Варвинець! Іра, як і набагато титулованіша подруга по команді, чудово відпрацювала вогневі рубежі і перед останнім колом була другою — навіть швидше за Підгрушну на 9 сек.
Але вже на виході зі стадіону було видно, що дистанція дається Ірині важко — на фініші вона виявилася восьмою. Це другий результат Варвинець у гонках Кубка світу. До особистого рекорду забракло всього однієї секунди.
У чоловічому спринті, який відкривав сьомий етап Кубка світу в Кенморі, непогані результати показали Сергій Семенов та Артем Прима. Кожний із них не закрив по одній мішені в стрільбі лежачи, а дистанційної швидкості вистачило для 13-го і 17-го місця відповідно. Завдяки цим результатам Семенов і Прима гарантували собі участь в елітарній гонці з масовим стартом, так само як і Варвинець.
Достатньо високі результати українці показали і в гонці з масовим стартом. Вона знову вийшла лотерейною — приміром, переможець змагання італієць Домінік Віндіш та срібний призер німець Бенедікт Долль припустилися по чотири промахи кожний! На цьому тлі непогану стрільбу продемонстрували й наші співвітчизники — Семенов із чотирма промахами став 12-м, Прима з трьома — 13-м.
До моменту жіночого мас-старту небесна канцелярія змилостивилася, тому результати гонки виглядають закономірнішими. Всі три призерки — італійка Доротея Вірер, француженка Марі Дорен-Абер і чешка Габріела Соукалова — припустилися по одному промаху.
З влучністю в цій гонці не склалося у Підгрушної, хоча 10-е місце з трьома промахами навряд чи можна назвати провалом. Варвинець із двома невдалими пострілами фінішувала 17-ю, що для дебютантки перегонів елітарної тридцятки теж є непоганим результатом.
Завершували кенморський етап дві змішані естафети. В одиночній, яка за форматом дещо нагадує німецьку різдвяну шоу-гонку, непоганий результат показали Юлія Джима та Олександр Жирний. Розпочиналася ця естафета непросто — на стрільбі стоячи першого етапу Джима використала весь запас патронів і відправила в гонку Жирного лише 14-м. Але з другого етапу українці стали відігрувати позиції. Олександр Жирний, використавши всього один запасний патрон, підняв команду до десятки найкращих.
Після цього Юлія Джима компенсувала стартові втрати. Два рубежі олімпійська чемпіонка пройшла бездоганно, і на останній етап Жирний вирушив уже сьомим.
Олександр упевнено провів заключний етап, знову скориставшись усього одним запасним патроном. Суперники шансів боротися за п’єдестал пошани не дали, але німець Ерік Лессер на стрільбі стоячи пішов на штрафне коло. Цього вистачило Жирному, щоб у фінальному протоколі підняти команду ще на одну позицію. Шосте місце стало на цей момент найкращим для нашої збірної в змішаних естафетах нинішнього сезону. А перемогли цього разу зіркові французи — Мартен Фуркад і Марі Дорен-Абер.
Невдалим вийшов виступ у змішаній естафеті з класичним складом учасників. Вимушена заміна Підгрушної на Наталію Бурдигу даремно не минулася, і після непоганого етапу у виконанні Варвинець до середини гонки збірна України опинилася на відстані півтори хвилини від лідерів. Додатково ускладнив завдання Прима, який після стрільби лежачи пішов на штрафне коло. Семенов на останньому етапі уже не зміг підняти команду вище 11-го місця. Тріумфувала в гонці команда Німеччини, якій понад хвилину програли інші призери — італійці та норвежці.
Є для українців і ще одна ложка дьогтю: 7 лютого 2016 року Федерація біатлону України отримала повідомлення від Міжнародного союзу біатлоністів про виявлення препарату мілдронат у пробі Ольги Абрамової, взятій 10 січня.
За медичними показаннями і призначенням лікаря Ольга вживала цей препарат у листопаді 2015 року. А з 1 січня 2016 року він був внесений до списку заборонених препаратів. До остаточного з’ясування обставин спортсменка не братиме участі у міжнародних стартах, інформують у Федерації.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».