Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Лютий 2014 02:00

Прощавай, Сочі! Здрастуй, Пхенчхан!

Rate this item
(0 votes)

Трохи більше двох тижнів, до яких чотири роки готувався весь спортивний світ, пролетіли, як одна мить. І приємно, що не зайвими на цьому святі під назвою «Зимові Олімпійські ігри в Сочі», виявилися спортсмени збірної України, які завоювали «золото» та «бронзу» в біатлоні. 
Отже, розпочну з наших спортсменів, адже вони здивували і вперше впродовж останніх років не повертаються додому з «порожніми руками». А все тому, що порадували наші біатлоністки, які нарешті вистрелили на серйозних змаганнях. Чому нарешті? Бо в України завжди так було, що на етапах Кубка світу ми найкращі, а коли їдемо на чемпіонат світу чи на Олімпіаду, то вічно провалюємося.
Цього разу все сталося навпаки. Розпочали ніби добре, адже Віта Семеренко вже в дебютній гонці на 7,5 кілометра здобула бронзову нагороду. А потім настало затишшя. Медалей довгий час не було, наші спортсмени піддавалися критиці, але все виправила естафетна гонка, де наші дівчата здобули золоті нагороди.


Україна не здобувала «золота» на Олімпіадах ще з часів фігуристки Оксани Баюл. Тим не менше, за інших спортсменів прикро, бо, крім біатлону, і згадати нема про кого. Щодо інших країн, то абсолютним лідером за кількістю золотих нагород, та й загалом нагород, стали господарі змагань — збірна Росії. У їхньому активі 13 золотих, 11 срібних та 9 бронзових медалей. І це — найкращий виступ на зимових Іграх в історії країни. Друге місце посіли спортсмени Норвегії, в яких 11 медалей найвищої проби, третє між собою поділили спортсмени США та Канади (по 9 золотих медалей).
Одна з головних несподіванок Олімпіади — невдалий виступ німецької команди. Німці показали найгірший результат на зимових Іграх із моменту возз’єднання. У Сочі атлети Німеччини завоювали вісім золотих, шість срібних та п’ять бронзових нагород і посіли шосте місце в загальному медальному заліку. При цьому, починаючи з Ігор 1992 року, бундестім жодного разу не випадав з трійки найкращих. Відзначимо, що Україна посіла двадцяте місце у загальнокомандному заліку.
Як завжди, не обійшлося і без допінгових скандалів. Після того, як напередодні Олімпіади в застосуванні заборонених препаратів звинуватили російських біатлоністок Ірину Старих і Катерину Юр’єву, вже в Сочі виник новий допінговий скандал. Першою «засвітилася» німецька біатлоністка Еві Захенбахер-Штеле, яка була виключена з підсумкових протоколів мас-старту (4 місце) і змішаної естафети (4 місце).
Стверджувалося, що заборонений препарат міг потрапити в організм разом з китайським енергетичним батончиком. А сама німкеня заявила наступне: «Це якийсь жах. Я навіть не уявляю, як моя проба могла виявитися позитивною. Я ніколи не приймала заборонених препаратів».
Другою дала позитивний результат допінг-проба італійського бобслеїста Вільяма Фруллані. Упіймали на вживанні забороненого препарату і українську лижницю Марину Лісогор. У крові української спортсменки знайшли тріметазідин, який потрапив до переліку заборонених лише на початку нинішнього року. Сама українка запевняє, що використовувала медичний препарат, до складу якого входила заборонена речовина, однак вона цього не знала. Долю Марини тепер вирішуватиме Міжнародна федерація лижних видів спорту. У Сочі Лісогор встигла вийти на старт двох дисциплін і в обох фінішувала 58-ю. Але поки звинувачення не торкалися призерів, це не сприймалося настільки гостро.
А ось позитивна реакція на наявність заборонених препаратів у крові шведського хокеїста Нікласа Бекстрема (у нього виявився перевищений допустимий рівень псевдоефедрину) ледь не затьмарила собою безпосередньо хокейний фінал, адже скандинави в день вирішальної битви втратили одного зі своїх найсильніших виконавців. Навіть більше — Нікласа забрали з розминки перед фінальним поєдинком з Канадою. Долю хокеїста вирішить Міжнародна федерація. Украй обурений і сам Бекстрем, який мало того, що не зміг зіграти у фіналі, так ще й ризикує залишитися без олімпійської нагороди: «Сім років я п’ю одні й ті ж самі таблетки, і весь цей час граю на міжнародному рівні та в НХЛ. Раніше такого не було».
Відлуння допінгової грози дійшло до Північної Америки. Профспілка гравців НХЛ розкритикувала МОК щодо ситуації з Бекстремом: «У певний момент здоровий глузд повинен перемагати, але зараз цього не сталося. МОК відібрав у людини один із найважливіших днів у житті», — обурився представник НХЛ Меттью Шнайдер. Отже, думається, у цієї історії ще буде продовження.
А що стосується самого хокею, то згадав би поразку на ранній стадії змагань збірної Росії. Навряд чи росіяни планували програти у чвертьфіналі Фінляндії. У півфіналі з футбольним рахунком 1:0 збірна Канади перемогла США. Цікаво, що це була друга поспіль зустріч сусідів на льоду — у четвер «золото» «кленовим» у боротьбі із «зірково-смугастими» принесли жінки, а в п’ятницю вже чоловіки перекрили американцям шлях до фіналу. У другому хокейному півфіналі чинний чемпіон світу — Швеція — перемогла фінів з рахунком 2:1.
Довгоочікувана розв’язка боротьби найсильніших хокеїстів планети не виправдала покладених на неї сподівань. Можливо, винувата історія з Бекстремом. Оскільки хоч гра цілої команди і не повинна залежати від однієї людини, така втрата в будь-якому разі — стрес для партнерів. Імовірно, збірна Канади, яка була чинним олімпійським чемпіоном, на чолі з Кросбі просто була сильнішою на цих Іграх. Безумовно, скандинави билися, але рівна боротьба тривала від сили хвилин десять. Потім канадці зуміли відкрити рахунок. Хотілося, щоб це завело шведів, але час ішов, а у їхній грі нічого не змінювалося. Тому ще дві шайби у воротах європейців не виглядали нелогічними — 3:0 на користь збірної Канади.
Нагадаємо, що «кленові» стали найсильнішими на Олімпіаді вдруге поспіль, втретє за чотири олімпійські цикли і дев’ятий раз в історії. Тепер Канада — одноосібний лідер за кількістю перемог на зимових олімпіадах, випередивши Росію, а точніше СРСР, у якого вісім подібних перемог.
А найкращими спортсменами Олімпіади визнано двох представників біатлону. Це Дар’я Домрачева з Білорусі, яка у Сочі завоювала три золоті нагороди, та нестаріючий норвежець Оле Ейнар Бйорндален, на рахунку якого дві золоті нагороди. Після змагань цей спортсмен заявив, що він іде на пенсію. Хоча після завершення попередніх Ігор у Ванкувері Бйорндален уже говорив, що завершує виступи, але через якийсь час продовжив свою спортивну кар’єру. Тож зачекаємо, можливо, норвежець, на радість своїх прихильників, ще передумає.
Отже, Олімпіада-2014 у Сочі, з рекордним бюджетом 51 мільярд доларів, — уже історія. Наступні зимові Ігри через чотири роки відбудуться в корейському місті Пхенчхан. 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».