Спорт
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 12:33

Прощавай, король!

Rate this item
(0 votes)

3 черв­ня у Спо­лу­че­них Шта­тах Аме­ри­ки по­мер най­ве­лич­ні­ший бок­сер Кас­сі­ус Клей, більш ві­до­мий як Му­хам­мед Алі. Ко­лиш­ній чем­пі­он сві­ту з про­фе­сій­но­го бок­су в на­дваж­кій ва­зі ві­дій­шов у кра­щий світ у клі­ні­ці Фі­нік­са на 75-му ро­ці. Ра­ні­ше він був гос­пі­та­лі­зо­ва­ний че­рез проб­ле­ми з ди­халь­ни­ми шля­ха­ми. Йо­го стан оці­ню­вав­ся як ста­біль­ний. Але зго­дом хво­ро­ба Пар­кін­со­на, з якою бок­сер бо­ров­ся біль­ше 30 ро­ків, да­ла ус­клад­нен­ня.

Народився легендарний боксер 17 січня 1942 року о 18:30 в американському місті Луїсвілл штату Кентукі. Дитинство Касіуса пройшло в «чорному» кварталі міста. Він згадував, як маленьким не міг заснути, плакав, бо не розумів, чому чорних людей так принижують.

Це відчув і на собі. Одного разу в спеку разом із матір’ю чекали автобуса. Мати постукала в найближче кафе, щоб попросити для сина води. Але їй відмовили й зачинили двері. Все це зміцнило бажання Кассіуса в майбутньому уникнути расової дискримінації. Згодом боксер прийме іслам і вибере собі ім’я Мухаммед Алі. Перші гроші Кассіус почав заробляти в підлітковому віці, мив у коледжі підлогу.
За першу зарплату купив собі велосипед. На той час він коштував 60 доларів. Кассіус неабияк гордився покупкою. Він цілими днями гасав на ньому по своєму району. Якось він поїхав із друзями на ярмарок, де безкоштовно роздавали морозиво.
Збираючись додому, Кассіус не знайшов на місці свого велосипеда. Хлопчик звернувся по допомогу до білого полісмена Мартіна. Сказав, що сам розправиться зі злодієм. Полісмен був ще й тренером у боксерському клубі. Відповів хлопчику, що для початку треба навчитися битися, і запросив його на тренування. Підліток прийшов на заняття через два тижні, після того, як побачив Мартіна і його вихованців у передачі «Майбутні чемпіони».
Він хотів, щоб так само і його показали, і це побачили його друзі. Тренувався він з іншими боксерами, які брали участь у турнірах «Золоті рукавички». Успішність у школі погіршилася, і Кассіуса одного разу залишили на другий рік. Хлопчик запевняв директора школи, що настане час, коли він зароблятиме за один день стільки, скільки той не заробить і за рік. До закінчення школи, в 1960 році, Кассіус у всіх змаганнях здобув 100 перемог і зазнав лише 8 поразок.
З 1960 року Кассіус почав виробляти власний стиль ведення поєдинку — танцюючи навколо суперника з опущеними руками, при цьому впевнено уникаючи ударів. Незважаючи на критику багатьох тренерів і боксерів, Кассіус казав про себе: «Я пурхаю, як метелик, жалю, як бджола». І цього року він став чемпіоном Олімпійських ігор, що проходили в Римі.
У 1964 році Кассіус Клей стає членом організації «Нація ісламу». Основна мета організації — поліпшення духовного, соціального та економічного стану африканців в Сполучених Штатах і в усьому світі. Кассіус заявив про зміну імені на Мухаммед Алі.
У цьому ж році він став чемпіоном світу серед професіоналів. 25 лютого 1964 року мало хто вірив у його перемогу. Ставки на користь Сонні Лістона були сім до одного. Після одностороннього побиття на сьомий раунд Лістон просто не вийшов.
У 1967 році Алі позбавили чемпіонського титулу через відмову служити в армії. Алі вважав, що чорношкірі, які зазнають утисків, не зобов’язані проливати кров у війні з В’єтнамом. Йому також заборонили проводити бої на території США, а також виїжджати за кордон.
Через три роки Алі повертається на ринг. Але 8 березня 1971 року зазнає першої у своїй кар’єрі поразки від тодішнього чемпіона світу за версіями WBO і WBA Джо Фрейзера. Однак уже через кілька років він двічі його перемагав.
Мухаммед Алі за свою кар’єру був тричі в нокдауні, проте жодного разу його не нокаутували. Швидкість удару у Мухаммеда Алі була така, як і у Брюса Лі, — 1/20 частка секунди. Алі був єдиним боксером, що тричі вигравав титул чемпіона світу у важкій вазі. За свою майже 20річну спортивну кар’єру він виграв 56 поєдинків, 37 з яких закінчилися нокаутом. Програвши в 1978 році Леону Спінксу, в повторному поєдинку в той же рік Алі зумів повернути титул, ставши, таким чином, чемпіоном світу втретє.
— Спочивай з миром, найвеличніший в усі часи. Це була людина сильного характеру, віри, гідності та професіоналізму. Ви будете продовжувати надихати нас, щоб зробити цей світ кращим, — сказав колишній чемпіон світу у надважкій вазі Володимир Кличко.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».