Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Жовтень 2014 03:00

Перемога «Динамо» та рекорд Шацьких

Rate this item
(0 votes)

У цен­траль­но­му мат­чі вось­мо­го ту­ру чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу в Прем’єр-лі­зі ки­їв­ське «Ди­на­мо» обі­гра­ло до­нець­кий «Шах­тар». Упер­ше за три з по­ло­ви­ною ро­ки. Остан­ня пе­ре­мо­га «бі­ло-си­ніх» у чем­піо­на­тах Ук­раї­ни да­то­ва­на трав­нем 2011-го, ко­ли ки­їв­ською коман­дою ке­ру­вав Юрій Сьо­мін. Крім то­го, впер­ше з ве­рес­ня то­го ж ро­ку най­більш ти­ту­ло­ва­ний клуб Ук­раї­ни не про­пус­тив у мат­чі з «по­ма­ран­че­во-чор­ни­ми» жод­но­го м’яча, а це — від­рі­зок у 9 мат­чів!

Зустріч київського «Динамо» та донецького «Шахтаря» не розчарувала прихильників українського футболу на стадіоні та перед екранами телевізорів. Вісім жовтих, одна червона картка, вимучений, проте логічний єдиний забитий гол на дві команди, купа дрібних сутичок і непомітних широкому загалу травм, драма та довгоочікуваний для господарів поля фінал. Незважаючи на загальну втому від єврокубкових баталій, кияни та донецька команда традиційно віддали на полі всі сили для перемоги.
Українське класико почалося на досить високих швидкостях. На старті гри «Шахтар» створював більше моментів біля воріт Рибки, кияни ж грали від оборони. Наприкінці першого тайму події на полі розвивалися з точністю до навпаки, але до свистка на перерву киянам також не вдалося забити.

 

При цьому варто відзначити, що господарі перший тайм відіграли набагато «чистіше» від суперника, який за цей час встиг награти на три попередження, в той час, як у «Динамо» в перші 45 хвилин гри покараний був лише Кравець.
На другу половину суперники вийшли без замін, але кияни відразу ж узяли ініціативу у свої руки, і буквально замкнули «Шахтар» на його половині. Команда Луческу продовжувала грати жорстко, незважаючи на попередження, отримані в першому таймі. Один із таких епізодів і став переломним у грі, коли В’ячеслав Шевчук за фол у центрі поля проти Ярмоленка отримав другу жовту картку.
За виразом обличчя Луческу було зрозуміло, що він не погоджується з таким рішенням арбітра. Але на той час емоції на полі зашкалювали, і арбітрові необхідно було показати жовту в подібному епізоді, щоб інші гравці не почали переступати межу дозволеного. Хоч як дивно, проте після вилучення донеччани додали у швидкості і гостроті на половині суперника, та могли догравати поєдинок удев’ятьох.
На 82-й хвилині Тарас Степаненко настільки голосно назвав бокового суддю двома нецензурними словами, що глядачі почули цю репліку, ніби вона була сказана в гучномовець. Однак Можаровський не став карати гравця попередженням, пропустивши цей епізод повз увагу. А за кілька хвилин до цього глядачі стали свідками результативної атаки киян. Гол від Домагоя Віди, співавторами якого можна назвати голкіпера Антона Каніболоцького та повільного у грі в обороні Адріано. М’яч захисника збірної Хорватії у ворота донецького «Шахтаря» — вже друге взяття воріт донеччан.
Варто зазначити не тільки корисну гру цього футболіста на атаку своєї команди, а й досить якісну гру Домагоя при виконанні своїх безпосередніх обов’язків. На правому фланзі захисту киян пожежі виникали, проте в цілому зі своїм завданням нейтралізувати атакувальний порив «гірників» Віда впорався. А наприкінці зустрічі Степаненко за зрив атаки отримав таки жовту картку. При цьому, якщо заплющити очі на грубість «гірників», у меншості вони діяли досить непогано, й інтрига в матчі зберігалася до фінального свистка.
Щоправда, наприкінці зустрічі могли остаточно зняти всі питання стосовно переможця, але Ярмоленко не реалізував вихід сам на сам з голкіпером і не дав цього зробити Олегові Гусєву. У підсумку — важка перемога «Динамо», яка дозволила киянам піднятися на другу сходинку турнірної таблиці, а «Шахтар» опустився на незвичне для себе третє місце.
«Дніпро», який вважався явним фаворитом у матчі з «Іллічівцем», не очікував, що підопічні Павлова вже з перших хвилин дадуть бій на рідному для дніпропетровців стадіоні «Метеор». І навіть Мирон Маркевич, судячи з усього, був упевнений, що в цьому матчі у його підопічних проблем явно не виникне, тому випустив зі стартових хвилин молодих Лучкевича та Мигунова. Номінальні гості більше володіли ініціативою, втім, перший небезпечний момент створили футболісти маріупольського клубу.
Тотовицький з флангу виконав навісну передачу на Кулача, однак Владислав пробив з п’яти метрів у поперечину. А вже через чотири хвилини срібний призер чемпіонату України залишився в меншості через червону картку Дугласа. Утім, малюнок гри після вилучення центрального захисника «Дніпра» особливо не змінився. У першому таймі команди багато разів пробивали здалеку, проте в більшості випадків — неточно. І все ж перед свистком на перерву дніпропетровці відкрили рахунок. Після подачі з кутового відзначився Селезньов.
Після перерви маріупольці провели кілька небезпечних атак. Спочатку на 51-й хвилині небезпечно пробивав головою Гринь, а в наступній атаці потужно з кута штрафного майданчика «Дніпра» стріляв Кулач, але обом не вистачило влучності. На жаль, незабаром запал маріупольців вичерпався, і «Дніпро» знову заволодів територіальною перевагою. На 72-й хвилині дніпропетровці ледь не матеріалізували свою настирність у другий забитий м’яч. На 73-й хвилині шанси зрівняти рахунок для «Іллічівця» стали зовсім примарними, коли другу жовту отримав Гринь, і команди зрівнялися у складах. Тож 1:0 на користь «Дніпра», який зберіг перше місце в турнірній таблиці.
Харківський «Металіст» здобув дуже важливу перемогу та трохи покращив своє не вельми втішне турнірне положення. Перемога над запорізьким «Металургом» стала першою від середини серпня, а в цілому перед матчем із запоріжцями безвиграшна серія «жовто-синіх» налічувала 5 зустрічей. Неозброєним оком помітні проблеми харків’ян у захисті та півзахисті, що не дозволяє грати у колишній футбол, проте підопічні Ігоря Рахаєва не складають зброю та намагаються брати своє за рахунок характеру і самовіддачі. У матчі з «Металургом» — спрацювало.
А тим часом Максим Шацьких став найкращим бомбардиром в історії чемпіонатів України. Тепер на рахунку екс-гравця київського «Динамо» — 124 забитих м’ячі. Максим прийшов у чемпіонат тоді ще Вищої ліги України у 1999 році, коли був обраний Валерієм Лобановським як вірогідна заміна Андрію Шевченку, котрий залишив Київ і поїхав підкорювати Мілан. За час виступів в Україні Шацьких встиг пограти за чотири клуби, серед яких — нинішнє місце роботи форварда, ужгородська «Говерла». За словами Максима, він не збирається завершувати кар’єру щонайменше по закінченні поточного сезону.
І кілька слів про суддівство. Відразу у трьох іграх восьмого туру арбітри приймали досить суперечливі рішення. У центральній зустрічі за участю «Динамо» та «Шахтаря» рефері зі Львова Юрій Можаровський мав би вилучити Луїса Адріано. Фол бразильця, який напав на голкіпера киян Олександра Рибку, заслуговував на другу жовту та подальшу червону картку. Крім того, Можаровський залишив без уваги нецензурну лайку Тараса Степаненка на адресу бокового арбітра. А щодо другого попередження В’ячеславу Шевчуку, то воно було необов’язковим.
У грі донецького «Олімпіка» та львівських «Карпат» харківський рефері Анатолій Абдула не «помітив» одразу кількох явних порушень у штрафних майданчиках обох команд. Нарешті, у матчі «Волині» та «Ворскли» арбітр з Київської області Сергій Бойко помилково призначив другий пенальті у ворота гостей, коли півзахисник господарів Матей упав на газон за власної ініціативи, а не після контакту з Даллку. Це вплинуло на остаточний результат цього матчу.
Результати матчів 8-го туру:
«Волинь» (Луцьк) — «Ворскла» (Полтава) — 2:2
Голи: 1:0 — Бікфалві (54, пен.), 1:1 — Турсунов (78), 2:1 — Маріотто (86, пен.), 2:2 — Дедечко (88)
«Олімпік» (Донецьк) — «Карпати» (Львів) — 1:0
Гол: 1:0 — Дорошенко (65)
«Зоря» (Луганськ) — «Говерла» (Ужгород) — 2:1
Голи: 0:1 — Шацьких (26), 1:1 — Малишев (56), 2:1 — Любенович (76)
«Чорноморець» (Одеса) — «Металург» (Донецьк) — 2:2
Голи: 1:0 — Гай (17, пен.), 1:1 — Макрідіс (44), 1:2 — Морозюк (52), 2:2 — Фомін (87)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:1
Гол: 0:1 — Селезньов (40)
«Металіст» (Харків) — «Металург» (Запоріжжя) — 2:1
Голи: 0:1 — Платон (79), 1:1 — Шав’єр (90), 2:1 — Юссуф (90 + 2)
«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк) — 1:0
Гол: 1:0 — Віда (70)

Максим ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».