Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Жовтень 2014 03:00

2:0 – замало для тріумфу

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий фут­боль­ний клуб «Шах­тар» і в дру­го­му ту­рі гру­по­во­го тур­ні­ру Лі­ги чем­піо­нів не зміг здо­бу­ти пер­шу пе­ре­мо­гу. З ог­ля­ду на те, що ще за кіль­ка хви­лин до фі­наль­но­го свист­ка гір­ни­ки ве­ли пе­ред із ра­хун­ком 2:0, та­кий ре­зуль­тат мож­на бу­ло б вва­жа­ти не­вда­чею. Та ко­ли по­гля­ну­ти на ста­тис­ти­ку зу­стрі­чі з пор­ту­галь­ським гран­дом «Пор­ту», ні­чия ви­дає­ть­ся не та­ким уже й по­га­ним під­сум­ком.

Португальські гості на стадіоні «Арена Львів» володіли м’ячем 62% ігрового часу — проти 38 у донеччан. Утім, цей параметр міг би бути й не показовим, бо гірники вийшли вперед ще на початку другого тайму і решту ігрового часу провели на контратаках.
Але ж і після першої половини гри перевага футболістів «Порту» була відчутною: 53:47 — за володінням, 3:1 — за ударами в площину воріт, 4:1 — за пострілами «по горобцях». Після 90 хвилин гри статистика виглядає просто вбивчою — 21:5 за ударами в цілому, 11:4 — за ударами в площину, 535 точних передач у «Порту» проти 198 — у «Шахтаря»...


Звинувачувати у втраченій перемозі гості з Португалії можуть лише себе — через погану реалізацію моментів, а ще частково — воротаря Андрія П’ятова, який до пори тягнув просто всі м’ячі, що летіли в площину його воріт, включно з пенальті.
Однак спершу про склади команд. Мірча Луческу не вніс до «старту» жодних змін порівняно з поєдинком першого туру в Більбао проти «Атлетика». Вже згаданий П’ятов отримав своє законне місце у воротах, польові гравці — Кучер, Степаненко, Луїс Адріано, Фернандо, Дуглас Коста (Бернард, 79), Тайсон (Ілсіньйо, 75), Алекс Тейшейра, Срна, Ракицький, Азеведо.
У складі «Порту» зміни порівняно з матчем проти білоруського БАТЕ (6:0 на користь португальців) були вимушеними — через травми кількох футболістів. Тож на гостинну «Арену Львів» у складі номінальних гостей вийшли такі гравці: Фабіано у воротах, Даніло, Мартінс Інді, Майкон, Маркано (Кінтеро, 65), Браїмі (Адріан Лопес, 78), Тельйо, Еррера, Алекс Сандро, Олівер Торрес, Абубакар (Мартінес, 65).
Для «Шахтаря» поєдинок проти «Порту» перетворився на справжню перевірку. Донеччанам ще не доводилося проводити домашні матчі Ліги чемпіонів в іншому місті. Саме тому вони переймалися, чи прийдуть уболівальники на «Арену Львів», чи буде аншлаг, чи підтримка буде гідною.
Такі переживання виявилися марними: квитки розкупили ще за кілька днів до матчу (напередодні гри в касах залишалися хіба що найдорожчі перепустки), вільних місць на стадіоні майже не було. Та й підтримка виявилася на високому рівні, проте була дещо незвичною для гірників — на «Донбас Арені» вболівальники настільки масово не співали національний гімн або «Червону руту».
Тож «Шахтар» мав усі передумови для позитивного результату. Та все ж донеччани досить стримано розпочали зустріч. «Порту» заволодів ініціативою, перепасовуючись на власній половині поля, що викликало свист із трибун.
Згодом команди обмінялися класними ударами. Фабіано витягнув постріл Тайсона, а Даніло не влучив у дальній кут. А на 19-й хвилині досвідчений турецький рефері Джюнейт Чакир мав шанс призначити у ворота донеччан пенальті. Ярослав Ракицький рукою зупинив простріл із правого флангу, але арбітр вирішив, що свідомого порушення правил не було (захисник у цей момент падав), і сфера сама знайшла кінцівку.
Утім, пенальті (і не один) у ворота донеччан Чакир таки поставив. На 37-й хвилині Олександр Кучер на вході до штрафного майданчика (і, здається, все ж за його межами) дещо підчепив п’яту Браїмі, а футболіст «Порту» ще й артистично додав переконливості порушенню, і рефері без вагань вказав на 11-метрову позначку.
Вирок узявся виконати сам Браїмі, але голкіпер був на висоті і в красивому стрибку відбив удар. Далі гра загострилася, кілька разів арбітр показував жовті картки, і зрештою «Шахтар» за цим показником отримав сумнівну перевагу — 5:2.
Друга половина зустрічі розпочалася для «Шахтаря» якнайкраще. Кучер у чужому штрафному майданчику (!) обікрав Олівера Торреса, після чого віддав на Тейшейру, якому важче було не забити, ніж забити. Після цього гірники розпочали масовану оборону, лише іноді вдаючись до контратак.
Натомість у португальців також довго нічого не виходило попереду, але коли на 65-й хвилині вийшли креативні Джексон Мартінес і Хуан Кінтеро, П’ятову та компанії стало непереливки.
До певного часу «Порту» тиснув, а захист донеччан тримався. Удари або блокувалися, або П’ятов упевнено діяв у воротах, як це сталося після удару Адріана Лопеса.
А на 85-й хвилині донеччанам удався контрвипад. Тейшейра відібрав м’яч на половині поля «Порту», віддав на Ілсіньйо, який перепасував на Бернарда, той чи то бив, чи прострілював — вийшов точний пас на Луїса Адріано. Здавалося, що тепер гірники свого не впустять...
Та через три хвилини Ракицький знову зіграв рукою у власному майданчику, хоча момент навряд чи зобов’язував до того, щоб саме так переривати флангову передачу. П’ятов удруге був близький, щоб відбити пенальті, але трішки не дістав м’яч. Джексон Мартінес відкрив рахунок своїм голам на «Арені Львів».
А вже на доданих арбітром хвилинах мало не ціною травми Мартінес оформив дубль. Срна на правому фланзі захисту не втримав свого опонента, Ракицький на мить спізнився, щоб перервати простріл, — 2:2.
Коментар наставника донеччан Мірчі Луческу на післяматчевій прес-конференції був лаконічним: «Я не хочу багато говорити. Ми були раді, вже відчували ейфорію, але в кінці отримали два голи. Це не дуже добре». Після цих слів він коротко відповів на ще одне запитання і залишив зону для запитань.
Головний тренер «Порту» Хулен Лопотегі натомість шкодував, що його команда не виграла у «Шахтаря».
«Була дуже хороша, дуже сильна гра. Якщо «Порту» продовжить так діяти в майбутньому, то досягатимемо тільки найкращих результатів. У нас не вийшло забити ще один м’яч тільки тому, що «Шахтар» — дуже сильна і кваліфікована команда.
«Арена Львів» прекрасна. Грати при такій публіці дуже цікаво. Звичайно, ми хотіли заробити три очки, але, на жаль, отримали лише одне. Продовжуватимемо працювати і сподіватися на краще», — сказав наставник португальського клубу.
В іншому поєдинку групи Н білоруський БАТЕ несподівано переграв іспанський «Атлетик» із рахунком 2:1.
«Порту» очолює групу Н із чотирма очками, на друге місце вийшли білоруси — три пункти, два має «Шахтар», одне — «Атлетик». Свій наступний поєдинок донеччани проведуть 21 жовтня на виїзді проти БАТЕ.
У двоматчевому протистоянні з цією командою гірникам треба неодмінно здобувати шість очок, якщо вони мріють про весняні раунди Ліги чемпіонів. В іншому разі підопічних Мірчі Луческу чекає хіба що продовження виступів у Лізі Європи.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».