Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Вересень 2014 03:00

ЄВРО-2016 стартує в Києві

Rate this item
(0 votes)

На­ціо­наль­на збір­на Ук­раї­ни з фут­бо­лу за­вер­шує під­го­тов­ку до стар­ту від­бір­но­го тур­ні­ру чем­піо­на­ту Єв­ро­пи 2016 ро­ку. Вже 8 ве­рес­ня під­опіч­ні Ми­хай­ла Фо­мен­ка в Ки­єві про­ве­дуть пер­ший по­єди­нок цьо­го зма­ган­ня з од­ним із го­лов­них кон­ку­рен­тів у бо­роть­бі за що­най­мен­ше дру­ге міс­це — коман­дою Сло­вач­чи­ни.

До цієї зустрічі тренерський штаб викликав багатьох нових футболістів. Цього разу найбільше представників донецького «Шахтаря» — семеро. Повернення до клубу орендованого оборонця Ордеця і підписання нового контракту з нападником Гладким якісно збільшили традиційну п’ятірку гравців «Шахтаря» у збірній.
Водночас травми дніпропетровців Євгена Коноплянки та Віталія Мандзюка в поєднанні з неоптимальними ігровими кондиціями Євгена Селезньова створили мінус у представництві «Дніпра». Однак ситуацію дещо виправило бомбардирське чуття Євгена Шахова, що отримав дебютне запрошення до лав національної команди. Як наслідок, у нинішній збірній — п’ятеро дніпропетровців.


З табору «Динамо» не змогли приїхати Денис Гармаш і Євген Хачеріді — вони знову травмовані.
Варто відзначити збільшення представництва харківського «Металіста» до трьох гравців, а луганської «Зорі» та одеського «Чорноморця» — до двох. З кожного зі згаданих клубів до національної команди прибувають дебютанти. Також один новачок їде до збірної з полтавської «Ворскли».
Вересневий виклик до національної команди став дебютним одразу для п’ятьох гравців: півзахисників Ковальчука, Ребенка та Громова, а також гравців атаки Шахова та Будківського. Двоє з них — 29-річний півзахисник харківського «Металіста» Павло Ребенок та 28-річний півзахисник одеського «Чорноморця» Кирило Ковальчук — абсолютні дебютанти, які ніколи раніше не захищали кольори України у молодших командах.
Невеликий досвід є у 24-річного хавбека полтавської «Ворскли» Артема Громова, котрий 2010 року зіграв три матчі за молодіжну збірну. Натомість серйозний досвід у двох інших новачків: актуальний форвард молодіжки, 22-річний нападник луганської «Зорі» Пилип Будківський провів за збірні України різних вікових груп 58 матчів, забивши 22 м’ячі, а 23-річний атакувальний півзахисник «Дніпра» Євген Шахов має в активі 69 ігор та 17 голів, проведених за юнацькі та молодіжну збірні країни.
Після тривалої паузи отримав виклик до лав збірної нападник Олександр Гладкий, який у 2007–2008 роках узяв участь у восьми матчах національної команди, забивши один м’яч у дебютній для себе грі (проти Узбекистану). Востаннє Гладкий, якому 24 серпня виповнилося 27 років, виходив на поле у товариському матчі збірної України проти Швеції 1 червня 2008 року.
29-річний форвард Володимир Гоменюк попереднє запрошення отримав більше року тому — на відбірний матч чемпіонату світу-2014 року проти Чорногорії (7 червня 2013 року), однак на поле у тому матчі не виходив.
Стартовому випробуванню українців передувало «тренування з підвищеною відповідальністю». Саме так варто назвати контрольний матч у Києві з командою Молдови, яка після раптової відмови парагвайців їхати в Україну просто врятувала для українців тренувальний цикл.
Зважаючи на те, що наші сусіди грають у захисний футбол, моментів було створено багато, але їхня реалізація знову була недостатньою.
Фоменко у цій грі дав пограти майже всім, кого він вважає найближчим резервом. Особливо це стосується центру поля та лінії атаки. Відсутність травмованих Коноплянки та Ротаня давала Фоменку широкий вибір варіантів складу. Вже на перших хвилинах «синьо-жовті» мусили забивати двічі. Спочатку не використав вихід сам на сам Едмар, котрий пробив у воротаря, а через хвилину вже Ярмоленко головою не зумів переправити м’яч у порожні ворота.
Після двох контрвипадів українців гра заспокоїлася і команда гостей чітко вибудувала свої редути. На 30-й хвилині гості навіть мали шанс забити, але Іоніце пробив повз ворота з вигідної позиції. У перші 45 хвилин мав ще одну нагоду відкрити рахунок Гусєв, проте не зумів замкнути простріл після передачі Федецького, який був найактивнішим у складі української команди.
У другому таймі Фоменко зробив кілька замін, випустивши Безуса та Громова, які свого часу грали разом у «Ворсклі», і це спрацювало. Однак спочатку Громов на 54-й хвилині не забив сам. Ракицький зі штрафного поцілив у штангу, а на добиванні Громов нормально по м’ячу не влучив.
А на 63-й хвилині українці оформили гол. Громов пробіг із м’ячем у штрафному майданчику аж до лінії воріт суперника і віддав пас на Безуса, який ударом метрів з 12 пробив низом у кут воріт.
Рахунок 1:0 так і залишився незмінним, а збірна України провела цілком корисний спаринг.
«Після тривалої паузи команда лише притирається, багато гравців протягом певного часу працювали у своїх клубах за іншими принципами побудови гри. Ми створили достатнього багато гольових моментів, але реалізація була не на найвищому рівні. Була б реалізація, мали б більш солідну перевагу у рахунку, — розповів після гри Михайло Фоменко. — Ми викликали багато нових гравців, провели з ними індивідуальні бесіди. Сьогодні ми надали цим футболістам гральний час. Звичайно, усі хочуть потрапити у стартовий склад команди. Хотілося б усім надати таку можливість, але не завжди виходить».
Що вийшло у головної команди країни за останній тренувальний збір, знатимемо в понеділок, 8 вересня.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».