Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Грудень 2018 17:27

Коли скінчився ліміт на дива

Rate this item
(0 votes)

«Шах­тар» зі­грав вні­чию з «Ліо­ном» і ви­ле­тів із Лі­ги чем­піо­нів у Лі­гу Єв­ро­пи.
В останньому турі групового етапу Ліги чемпіонів «Шахтар» не втримав переможного рахунку в домашньому матчі проти «Ліона». На гол Мораеса гості відповіли влучним ударом Фекіра в середині другого тайму.
Нічия 1:1 вивела в плей-оф ЛЧ французький клуб, а команда Паулу Фонсеки посіла в групі третє місце і весною гратиме в Лізі Європи.

Увесь рух навколо переносу матчу з Харкова до Києва ніяким чином не вплинув на гірників. На НСК «Олімпійський» прийшли майже 40 тисяч глядачів і команда Фонсеки почувалася в столиці цілком комфортно.
Із перших хвилин «Шахтар» віддав ініціативу «Ліону» і зробив ставку на швидку контргру. Виходило спочатку погано. Марлосу, Тайсону і Мораесу бракувало взаєморозуміння. Заважало і важке занадто вогке поле.
Поступово стало помітно, що «Шахтар» добре вивчив усі слабкі місця «Ліона» у захисті і намагався сповна скористатися ними. Гол Мораеса став саме результатом швидкої продуманої атаки господарів і майстерної передачі Ісмаїлі.
Загалом у першому таймі спрацювала нелогічність футболу. «Шахтар» завдав одного удару по воротах і цього вистачило, аби піти на перерву за рахунку 1:0.
«Ліон» пробив 12 разів і результату не досяг. Гості мали велику перевагу в останні 15 хвилин. Вони просто шматували захист «Шахтаря», але удача і гра П’ятова були на нашому боці.
«Шахтар» мав протриматися ще 45 хвилин. Для цього Фонсека спробував посилити захист. Він переставив Матвієнка в центр захисту, а Хочолаву замінив на Бутка.
Склалося враження, що це спрацювало. До того ж «Шахтар» почав краще і довше контролювати м’яч, стало більше якісного відбору. Це давало невеличкий передих захисту. І от коли здавалося, що гра вирівнюється, стався диво-удар від Фекіра, який дозволив «Ліону» зрівняти рахунок.
У запасі «Шахтаря» було ще 25 хвилин і гірники не полишали спроб забити переможний м’яч. Активізувалися Коваленко і Мораес, на звичному високому рівні грали Тайсон та Ісмаїлі, однак до гола справа не дійшла.
Ісмаїлі не вистачило кількох сантиметрів для прицільного удару, а Кайоде просто не вистачило часу, аби увійти у гру.
Як би там не було, але «Шахтарю» потрібно подякувати за цю Лігу чемпіонів. За винятком двох матчів проти «Ман Сіті», команда Фонсеки показала гідний конкурентоспроможний футбол. І це незважаючи на продаж зірок, травми, перебудову та ігрові експерименти.
У нового лідера виріс Ісмаїлі, підтвердили свій клас Тайсон і Марлос, фрагментарно посилили команду Мораес, Майкон, Матвієнко. Де команді не вистачало майстерності, вона ловила за хвіст удачу і творила дива, як у матчі з «Гоффенхаймом».
Цього вечора дива не сталося, однак приємний бонус у вигляді перепустки в Лігу Європи «Шахтар» усе ж отримав.
* * *
Го­лов­ний тре­нер до­нець­ко­го фут­боль­но­го клу­бу «Шах­тар» Па­улу Фон­се­ка про­ко­мен­ту­вав ні­чий­ний ре­зуль­тат у вчо­раш­ньо­му мат­чі про­ти фран­цузь­ко­го «Ліо­на» (1:1) в рам­ках за­ключ­но­го ту­ру гру­по­во­го ета­пу ЛЧ УЄФА.
Паулу Фонсека на післяматчевій прес-конференції, зокрема, зазначив, що турнір дуже змінився за останні 10 років і не зовсім справедливо вимагати від «Шахтаря» перемоги, але команда намагатиметься пройти у Лізі Європи якомога далі.
«Варто подивитися на цей турнір і побачити, наскільки він змінився за ці 10 років. Можна звернути увагу на те, які клуби сьогодні виступають у Лізі Європи. Не зовсім справедливо вимагати зараз від себе виграти її.
«Шахтар», як і завжди, боротиметься покроково. Постараємося в кожному матчі добиватися перемоги. Можливо, сили команд, що виступають там, не зовсім ті, що в нас. Спробуємо пройти якомога далі.
У грі з «Ліоном» на «Олімпійському» були присутні 39 тисяч уболівальників — впевнений, не лише «Шахтаря», а й інших клубів. Ми відчували їхню підтримку протягом усього поєдинку. Вони створювали фантастичну атмосферу, було дуже тепло і приємно.
Нам дуже подобається грати в Харкові, ми щасливі. Вже звикли до цього стадіону, там велика кількість наших уболівальників.
Цей матч довів, що тут у «Шахтаря» також дуже багато вболівальників. За такої погоди не кожен захоче прийти на стадіон подивитися футбол.
Матч у жодному разі непереможний. Була нічия. Результат говорить сам за себе. Зазначу, що із самого початку нам удавалося давати відсіч «Ліону», у нас усе виходило до пропущеного м’яча.
Ми були дуже близькі до того, щоб пройти далі в Лізі чемпіонів, зробити те, чого команді ще не вдавалося два роки поспіль. Що не вийшло? Втримати перевагу, яка у нас була при 1:0. Завдяки індивідуальним писали Набіля Фекіра «Ліону» вдалося зрівняти рахунок», — цитує Фонсеку прес-служба ФК «Шахтар».
* * *
Брю­но Же­нез на піс­ля­мат­че­вій прес-кон­фе­рен­ції за­зна­чив, що ду­же вдяч­ний всьо­му сво­єму ко­лек­ти­ву, а се­ред грав­ців «Шах­та­ря» від­зна­чив фор­вар­да Жу­ніо­ра Мо­ра­еса та за­хист.
«Я радий за Набіля. Заслужений результат команди, який ми поділяємо разом. Так, Набіль Фекір пройшов непростий період, відчував певну критику. Психологічно йому було нелегко, але він показав себе з найкращого боку.
Я вдячний всьому колективу. У роздягальні я мотивував і підтримував своїх футболістів. Так, я говорив, що в наших інтересах відразу домагатися результату і бажано вигравати перший тайм.
Особливо нас лякав Ісмаїлі, захист «Шахтаря». В цілому ж ми вели матч у потрібному напрямку і так чи інакше досягли потрібного результату.
Футболісти «Шахтаря»? В цілому це дуже сильна і злагоджена команда. У них хороший захист. Відзначив би Мораеса», — цитує Женеза прес-служба ФК «Шахтар».
* * *
Во­ро­тар до­нець­ко­го фут­боль­но­го клу­бу «Шах­тар» Ан­дрій П’ятов про­ко­мен­ту­вав ні­чий­ний ре­зуль­тат із фран­цузь­ким «Ліо­ном» (1:1), який не до­зво­лив коман­ді про­дов­жи­ти ви­ступ у Лі­зі чем­піо­нів УЄФА.
Андрій П’ятов у післяматчевому коментарі, зокрема, зазначив, що був шанс у другому таймі забити ще один м’яч, але все склалось інакше і команда продовжить виступ у Лізі Європи.
«Звичайно, ми хотіли пограти далі в Лізі чемпіонів, але, мабуть, отримали те, що заслужили. В принципі перед матчем з «Гоффенхаймом» було взагалі під питанням продовження виступів в єврокубках. Але ми виграли ту гру і у нас з’явилися хороші шанси.
Ми готувалися до матчу з «Ліоном», забили гол... Начебто непогано грали, так, з помилками, але, як бачите, майстерність усе вирішила.
Тренер побажав нам успіхів у майбутніх матчах. Звичайно, всі засмучені. Результат був у ході гри, але не втримали. Нічого, все ще попереду. Значить, так треба було, гратимемо в Лізі Європи.
Чого не вистачило? Утримати рахунок. У нас там був момент у контратаці, у Мораеса, здається, при рахунку 1:0 у другому таймі. Можливо, якби він забив, то при рахунку 2:0 все склалося б по-іншому.
Погодні умови? Вони однакові для всіх. Перенесення матчу в Київ? Це ніяк не вплинуло. Прийшло майже 40 тисяч, усі вболівали, велике їм спасибі. Ми відчували підтримку. Перепрошую, що не виграли. Намагатимемося радувати уболівальників надалі», — цитує П’ятова «Футбол 24».

Свя­то­слав ВА­СИ­ЛИК, 
Укр­ін­форм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».