Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Листопад 2018 18:51

Рік збірної: перемоги, прогрес, новачки

Rate this item
(0 votes)

2018 рік слід вва­жа­ти од­ним із най­успіш­ні­ших в іс­то­рії збір­ної Ук­раї­ни. Коман­да Ан­дрія Шев­чен­ка не тіль­ки здо­бу­ла не­об­хід­ний ре­зуль­тат, але й спро­бу­ва­ла якіс­но ви­доз­мі­ни­ти свою гру.

Ре­зуль­та­ти
Збірна України достроково виконала турнірне завдання на рік — «синьо-жовті» виграли свою групу в Лізі Європи. Вони вийшли до елітного дивізіону і підвищили свої шанси на вихід до фінального турніру Євро-2020.

Команда Андрія Шевченка зіграла в 2018-му 10 матчів: 5 перемог, 4 нічиїх і одна поразка. Відзначимо всі три перемоги в Лізі Європи (двічі над чехами — 2:1 і 1:0 та 1:0 — над словаками).
Коли потрібно було здобувати результат — збірна грала прагматично-надійно, з розумінням того, як обіграти суперника і як утримати переможний рахунок.
Щодо контрольних матчів, то, крім перемог над Японією (2:1) та Албанією (4:1), збірну варто похвалити і за гідне протистояння Італії (1:1), і за спроби нав’язати свій футбол марокканцям (0:0) і туркам (0:0).
Єдину поразку в році від Словаччини (1:4) усі списують на невдалий експеримент тренерського штабу з лінією захисту. Безумовно, гра в три захисники у нас не вийшла, хоча в цьому випадку не варто замовчувати як брак настрою і мотивації, так і провальну гру кількох виконавців.

Гра
Перше, на чому наголошують експерти, коли аналізують гру збірної, — це те, що Шевченко і його помічники провели величезну роботу після невдалого відбору на ЧС-2018. Тренери нарешті впорядкували схему в півзахисті, і той запрацював як слід.
Наші крайні хавбеки Коноплянка і Ярмоленко (Циганков, Зінченко) стали більше зміщуватися в центр, звільняючи фланги для атакувальних дій крайніх захисників (Караваєв, Матвієнко).
А в центрі півзахисту Степаненко, Марлос і Малиновський уміло розподілили між собою ролі: Степаненко чистить, Марлос розганяє атаки, а Малиновський — у ролі «вільного художника».
Штаб Шевченка спробував вирішити одвічну проблему збірної — одноманітний позиційний наступ. В усякому разі тепер у «синьо-жовтих» куди більше варіантів продовження атаки за рахунок креативності Марлоса, Коноплянки і Малиновського, свіжих рішень від Зінченка, Шапаренка і Циганкова та працездатності наших форвардів Бесєдіна і Яремчука.
До речі, обидва нападники не лише здатні виконувати великий обсяг роботи, але й уміють забивати вирішальні м’ячі, тому їх голи за збірну ми ще неодмінно побачимо.
Но­вач­ки
Головна мета цієї збірної — фінальний турнір Євро-2020. Передбачалося, що він стане кульмінацією кар’єри для наших лідерів — Ярмоленка, Коноплянки і Ракицького.
Однак клубні проблеми (Коноплянка) і травми можуть ці плани перекреслити. Особливо Ярмоленку, який після важкої травми ахілла може взагалі не повернутися на свій звичний рівень. Тренерський штаб збірної все це чітко розуміє, тому і розпочав масштабне омолодження команди.
За часів Шевченка в збірній дебютували вже 20 футболістів. Серед них є ті, які через два роки повинні відігравати ключову роль у команді. Скажімо, Марлос, Циганков, Бесєдін, Матвієнко і Яремчук уже є гравцями основи. На підході — Лунін, Бурда, Миколенко, Шапаренко.
Точно отримуватимуть ще шанс Пластун, Борячук і Швед. При цьому Андрій Шевченко не женеться за кількістю дебютантів, кожен новачок підбирається під конкретну позицію і є прямим конкурентом для гравця основного складу.
* * *
Головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко поділився враженнями від гри команди в товариському матчі проти збірної Туреччини (0:0).
Андрій Шевченко на післяматчевій прес-конференціїї, зокрема, зазначив, що в обох командах було задіяно багато молодих гравців, тому поєдинок був корисним у першу чергу в інформаційному сенсі.
«Нам було приємно провести тут матч, ми отримали багато корисної інформації. Ми так само, як і збірна Туреччини, задіяли багато молодих гравців. Цей поєдинок був корисним у першу чергу в інформаційному сенсі.
У грі було багато невикористаних гольових моментів як у нас, так і у господарів. Сьогодні за збірну України грали близько 10 футболістів, які ще вчора виступали за молодіжну команду. І вони дуже добре себе проявили.
Кілька наших лідерів отримали травми. Я сподіваюся, що вони відновляться до старту відбіркового турніру чемпіонату Європи. У першу чергу для мене сьогодні було корисно подивитися потенціал молодих гравців, і я залишився задоволеним побаченим.
Хочу висловити вдячність турецькій збірній, яка забезпечила накал боротьби. Вийшов цікавий матч. Також хочу відзначити всіх гравців як у своїй команді, так і в суперника. Футболісти обох збірних діяли з високою мотивацією», — цитує Шевченка прес-служба Федерації футболу України.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».