Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 16:33

«Шахтар» програв, але собі не зрадив

Rate this item
(0 votes)

На своєму полі у Харкові «Шахтар» програв «Манчестер Сіті» в Лізі чемпіонів — 0:3. Рахунок не викликав подиву, зважаючи на кадрову катастрофу перед матчем.

Через травми зіграти не змогли ключові виконавці гірників — Тайсон і Марлос. Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека напередодні пообіцяв, що команда все одно не зраджуватиме своєму комбінаційному футболу і атакуватиме при першій-ліпшій нагоді.
У захисті «Шахтар» намагався грати дуже грамотно і щільно. Виходило перші 10 хвилин, поки зірковий «Ман Сіті» не розбігався і не розігрівся. Далі команда Хосепа Гвардіоли затисла господарів на їхній половині поля.

Нічого протиставити супернику в центрі поля «Шахтар» не міг, м’яч не тримався. Зате швидкі контратаки у господарів виходили непогані. У цьому вбачала шанс команда Фонсеки. І цей шанс у неї був би, якби «Ман Сіті» продовжував марнувати момент за моментом.
Утім, тотальна перевага «Ман Сіті» все ж завершилася двома голами і «Шахтар» опинився перед дилемою. Ризикнути і спробувати відігратися чи сконцентруватися цілком на захисті, відбиватись і уникнути розгрому.
«Шахтар» обрав перший варіант і відмовився грати у глухому захисті. Гірники навіть намагалися перехопити ініціативу та створювали моменти. Наприклад, міг забити Ісмаїлі і за рахунку 1:2 ми могли сподіватися на диво.
У середині другого тайму «Ман Сіті» свідомо збавив оберти і контролював гру лише за рахунок бездоганної позиційної гри в середині поля. У «Шахтаря» ніби й стало більше часу і простору для наступу, але мало що виходило.
Третій пропущений м’яч остаточно засмутив команду Фонсеки. Залишок матчу пройшов у кволих спробах команд атакувати. Переможець був уже відомий, тому пристрасті на полі вже бракувало.
І все ж віддамо належне «Шахтарю», який дуже хотів забити бодай один м’яч. Хотів, не зраджував своєму атакуючому стилю, але не зміг. Було багато руху, бажання, емоцій, але класу господарям не вистачало. Насамперед молодим гравцям — Майкону, Фернандо, Коваленку, Болбату. Для них матч став чудовою школою, але цього замало.
Турнірні перспективи команди Фонсеки погіршуються, а наступний виїзд до Манчестера оптимізму не додає.
* * *
Паулу Фонсека на післяматчевій прес-конференції у Харкові зазначив, що «Манчестер Сіті» — дуже складний суперник, але схему гірники не мінятимуть і прагнутимуть перемогти в наступній грі.
«У першу чергу не сподобалося те, що пропустили тричі. Хлопці старались, особливо в другому таймі. Однак потрібно визнати: з таким суперником при його індивідуальних і колективних якостях було дуже складно.
Думаю, навіть із Тайсоном і Марлосом було б дуже важко з такою командою, як «Манчестер Сіті». Безумовно, деякі хлопці ще зовсім без досвіду, їм потрібен час, щоб додати і відчувати себе впевненіше.
Схему ми точно не мінятимемо. Вважаю, не по одному матчу потрібно судити про те, що відбувається на полі. У нас відмінно вироблена тактика. Це цікаво, але я не замислювався над тим, щоб наша команда так діяла. Чесно кажучи, навіть тому, що дана схема мені не дуже імпонує.
Наша мета — намагатися перемогти в наступному матчі. Складно вже зараз почати підрахунок. Потрібно рухатися крок за кроком, думати про кожний поєдинок у правильний момент і не заглядати занадто далеко в майбутнє.
Хочу сказати величезне спасибі уболівальникам, вони просто фантастично нас підтримували. Це дуже здорово. Подяка від усієї команди», — цитує Фонсеку прес-служба ФК «Шахтар».
* * *
Головний тренер англійського футбольного клубу «Манчестер Сіті» Хосеп Гвардіола поділився враженнями від поєдинку з донецьким «Шахтарем» (3:0) у рамках 3-го туру групового раунду Ліги чемпіонів УЄФА.
Хосеп Гвардіола на післяматчевій прес-конференції в Харкові, зокрема, зазначив, що «Шахтарю» було важко грати без Тайсона і Марлоса, але Фонсека підбирає хороших виконавців і у донеччан ще все попереду.
«Перший тайм — найкращий з усіх, що ми провели. Створили багато моментів і діяли приголомшливо. Після поразки від «Ліона» ми потрапили під тиск, із «Гоффенхаймом» забили переможний м’яч на останніх хвилинах. Зараз ми були в порядку, контролювали хід подій і домоглися чудового результату.
Ви бачили в другому таймі, яким може бути «Шахтар», — у цієї команди завжди достатньо талановитих футболістів. Однак ми взяли вгору на виїзді, що важливо, і можемо радіти перемозі.
У другому таймі суперник діяв краще, ніж у першому. Вони високо підняли фулбек, в атаці було більше футболістів, Ракицький створював тиск і мінявся місцями з партнерами.
Не побачили на полі Зінченка? Для мене це нелегке рішення. У нас багато футболістів, усі хочуть бути на полі. Ми спілкувалися напередодні, він був повністю готовий.
Зінченко молодий, і у нього явно ще будуть шанси. Не поставив його до складу за простих міркувань: зазвичай він діє зліва в обороні, якби Менді не зіграв через травму, там міг вийти Емерік Ляпорт, праворуч також є Вокер і Стоунз, який узагалі-то центральний захисник.
З хавбеків у запас включив Бернарду Сілву і Філа Фодена. Зінченко прекрасно тренується і грає, я ним задоволений, однак потрібно було зробити вибір, і зараз він такий.
Чи готові до перемоги в Лізі чемпіонів? Згоден, перші 45 хвилин були чудовими. Однак для тріумфу в Лізі чемпіонів недостатньо кілька разів зіграти добре — на нашу користь повинен бути цілий набір факторів.
Ми двічі взяли вгору на виїзді? Чудово. Тепер сподіваємося вийти в 1/8 фіналу. Але для перемоги в турнірі повинен скластися комплекс обставин. Можливо, це станеться трохи пізніше.
Команда Луческу завжди, навіть якщо ми і вигравали, була дуже складним опонентом. У «Шахтаря» відмінна трансферна політика, клуб завжди набував приголомшливих футболістів.
Я можу назвати багатьох: Фернандіньйо, Вілліан, Дуглас Коста, Мхітарян, Ракицький, Чигринський, П’ятов. У Фонсеки дуже добре налагоджена колективна гра.
Прекрасно пам’ятаю, як минулого року ми зазнали поразки. Тоді в складі були Бернард, Тайсон і Марлос. На жаль для вас, двоє останніх отримали травми, так що нам було простіше, але у вас чудова команда і ще все попереду.
Я хочу побажати «Шахтарю» повернутися на свій рідний стадіон у Донецьку. Можливо, в майбутньому ми побачимося знову», — цитує Гвардіолу прес-служба ФК «Шахтар».
* * *
Захисник донецького футбольного клубу «Шахтар» Микола Матвієнко прокоментував домашній розгром від англійського «Манчестер Сіті» (0:3) в Лізі чемпіонів УЄФА.
Микола Матвієнко, зокрема, зазначив, що команда не повністю виконала план на гру, але тепер намагатиметься відігратись у другій зустрічі з «Манчестер Сіті».
«Чекали, що буде пресинг, але зіграли не зовсім за планом на гру, який ми готували. Припустилися багатьох помилок. Тренер у перерві вказав нам на помилки, і ми почали в другому таймі працювати трохи по-іншому.
Засмучений, звичайно. Налаштовуватимемося на наступний матч. В турнірну таблицю не дивимося. Наше завдання — вийти на поле і взяти три очки», — цитує Матвієнка Sport Arena.

Святослав ВАСИЛИК,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».