Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:16

Втратити все за три хвилини

Rate this item
(0 votes)

У другому турі Ліги чемпіонів донецький «Шахтар» не зміг утримати перевагу у два м’ячі над французьким «Ліоном». На дубль Мораеса господарі відповіли голами Дембеле і Дюбуа — 2:2. Чемпіон України знову завершив матч унічию і набрав два очки після двох поєдинків.

З перших хвилин «Шахтар», як і обіцяв Паулу Фонсека, намагався нав’язати «Ліону» свою атакуючу гру. Непогано працював лівий фланг, на якому запалювали Ісмаїлі і Тайсон.
Єдине, що псувало картинку, — порожній стадіон у Ліоні. Враження було гнітючим. Так, ніби команди грали спаринг десь на зимовому зборі в Туреччині.

Лінія захисту «Ліона» розташувалася досить високо і це давало гостям простір для швидких контратак. Команда Фонсеки не відмовляла собі у задоволенні йти вперед. «Шахтар» більше володів м’ячем, більше бив по воротах, краще комбінував у середині поля і дуже добре «читав» гру суперника біля власних воріт.
Відзначимо впевнену гру Матвієнка на незвичному для нього правому флангу захисту. Не псували каші у центрі півзахисту Алан Патрік і особливо новачок Майкон.
Наприкінці першого тайму «Шахтар» вийшов уперед і гол був надзвичайно ефектним, у стилі «Барселони». Пас Ісмаїлі та удар Мораеса стали взірцем взаєморозуміння між партнерами.
Після перерви «Ліон» увімкнув усю потужність атак і відразу притис «Шахтар». Команді Фонсеки необхідно було відвести гру від власних воріт, і гол Мораеса стався дуже вчасно.
За рахунку 2:0 господарі пішли вперед великими силами і «Шахтар» отримав можливість просто розривати захист «Ліона» у контратаках. Виникло відчуття, що моменти у чемпіона України ще будуть, а отже, будуть ще голи.
Утім, «Ліон» не зупинявся і завдавав удар за ударом. Подібне бомбардування скінчилося тим, що «Шахтар» пропустив два м’ячі за три хвилини. Тут спрацювали всі негативні фактори — втрата концентрації, самозаспокоєність, майстерність гравців «Ліона».
Останні хвилини матчу перетворилися на видовищні гойдалки, коли забити могли обидві команди. Депай і Фекір утратили нагоди у «Ліона», а гірник Кайоде влучив у поперечину.
У підсумку все скінчилося нічиєю 2:2. «Шахтар» удруге в цій Лізі чемпіонів завершує поєдинок із таким рахунком. Але, на відміну від врятованого матчу з «Гоффенхаймом», тут команда Фонсеки фактично сама випустила з рук перемогу.
Все це свідчить про те, що «Шахтар» і Паулу Фонсека все ще шукають у Лізі чемпіонів оптимальний склад і малюнок гри. Радимо визначатися чимшвидше — попереду два матчі проти «Манчестер Сіті».
* * *
Головний тренер французького футбольного клубу «Ліон» Брюно Женезьйо підбив підсумки виступу команди в Лізі чемпіонів УЄФА проти донецького «Шахтаря» (2:2).
Брюно Женезьйо на післяматчевій прес-конференції, зокрема, зазначив, що задоволений тим, що команда змогла відігратися після 0:2, але дуже неприємно грати без уболівальників.
«Перший тайм дався нам дуже складно: суперник нас випереджав, домінував тактично і технічно. Думаю, ми були незібраними. Саме це стало нашою головною проблемою.
Ми не змогли належним чином пресингувати суперника, особливо з урахуванням того, що «Шахтар» дуже комфортно почувається на лівому фланзі. Ми бачили, як швидко і чітко там виконувалися передачі. Після перерви ми змогли повернутися в гру і забити двічі.
Задоволений, що повернулися в гру і зрівняли рахунок. У такі моменти не так уже й легко реабілітуватись, особливо без підтримки своїх уболівальників. Природно, незадоволений тим, що не забили третій м’яч. Але не слід забувати, що у «Шахтаря» теж було багато гольових моментів.
Сподіваюся, це останній такий матч. Чесно кажучи, для мене гра без уболівальників — це не футбол, особливо в Лізі чемпіонів. Мені не сподобалось і було дуже неприємно», — цитує Женезьйо прес-служба ФК «Шахтар».
* * *
Паулу Фонсека на післяматчевій прес-конференції зазначив, що суперник після перерви змінив тактику, яка дозволила йому відігратися після 0:2 і зрівняти рахунок.
«Дійсно, у нас була перевага у два м’ячі. Все йшло добре: ми домінували, провели чудовий перший тайм. У другому ж трапився переломний момент, коли суперник почав створювати нам складності в тих зонах, де він найсильніше, — це останні 30 метрів до наших воріт.
Ми трохи загубилися тактично і не зовсім розуміли, що потрібно робити. Звичайно, в цьому повна заслуга «Ліона». Всі ми знаємо, наскільки ця команда сильна і небезпечна. Шкода, що закінчили з таким результатом, враховуючи, що вели з рахунком 2:0.
Нині у групі нас очікують два найскладніших поєдинки з «Манчестер Сіті». Продовжуємо боротися. Нічого іншого не залишається, і абсолютно все ще можливо і реально. Постараємося вигравати і зробимо все, щоб вийти з групи.
Щодо Матвієнка на позиції правого захисника. Так, не завжди зрозуміло і звичайно, коли футболіст, який звик виступати на лівому фланзі, діє справа. У той же час матч ще раз довів: ставка зроблена правильно. Матвієнко провів ще одну відмінну гру.
Що це нам дає? В обороні він сильний в індивідуальних дуелях, його не так просто пройти. В атакуючому плані він швидкий і впевнений у собі, а це приносить нам деякі плоди.
У поєдинку у нього було не так багато можливостей виходити в атаку, і зрозуміло чому. Микола — футболіст, в якого ми дуже віримо і на якого покладено великі надії», — цитує Фонсеку прес-служба ФК «Шахтар».

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».