Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Червень 2014 03:00

Катастрофа для Європи

Rate this item
(0 votes)

Чем­піо­нат сві­ту з фут­бо­лу, що про­хо­дить у Бра­зи­лії, став справж­нім про­ва­лом єв­ро­пей­ських збір­них. Тен­ден­ція, яка роз­по­ча­ла­ся у стар­то­вих мат­чах, про­дов­жи­ла­ся і у дру­го­му ту­рі.

Збірна Англії встановила особистий антирекорд чемпіонатів світу, погравши два стартових матчі на турнірі. Після поразки від Уругваю у другому турі англійці бронюють квитки в Європу слідом за Іспанією. У двобої Англії та Уругваю глядачі видовищного футболу не побачили, але це була битва двох тактик, двох футбольних культур.
Після сенсаційної поразки від Коста-Ріки уругвайці розуміли, що гра з Англією — це шанс не лише реабілітуватися, але й стати однією ногою на сходинки потяга, що їде до плей-оф турніру. Це була гра двох рівних команд. Проте у складі Уругваю з’явився Луїс Суарес. Виходу цього форварда, який ще в травні був прооперований, чекав увесь Уругвай і боялася Англія.


Суарес вийшов у стартовому складі і став ключовим гравцем своєї команди. У підсумку все вирішила його націленість на ворота. Суарес першим відкрив рахунок і він же поставив крапку за кілька хвилин до фінального свистка. Після другого м’яча Суареса від щастя плакав весь Уругвай, а від горя — вся Англія.
У англійських футболістів також було чимало шансів, щоб забити більше ніж один м’яч у цій грі. Небезпечно били Старрідж та Руні, але Муслер цього дня грав безпомилково. Ще в одному з моментів Руні з метра пробив головою, і м’яч влучив у поперечину воріт.
Свій перший гол у фінальних частинах чемпіонату світу Руні таки забив, зрівнявши рахунок, проте всю радість зіпсував Луїс Суарес, пробивши Харта на 85-й хвилині матчу. Уругвай у час, що залишився, відстояв свою перемогу.
Мало хто перед початком турніру міг припустити, що костаріканці наберуть у цій групі хоча б одне очко, але вже після першого туру їх почали розглядати як реальних претендентів на вихід із групи І, як виявилося — недарма. Підопічні Хорхе Луїса Пінто створили чергову сенсацію, обігравши збірну Італії.
Європейці вже зі стартових хвилин взяли гру під контроль, однак костаріканці діяли в обороні організовано. І перший небезпечний момент мали саме підопічні Пінто, коли на 17-й хвилині після подачі з кутового Буффон ледь не з голови зняв м’яч у форварда Коста-Ріки.
Наступний момент стався аж на 44-й хвилині: Кемпбелл утік у контратаку, і Кьєлліні збив його у штрафному майданчику, але головний арбітр не побачив у цьому епізоді порушення правил і не поставив стовідсоткового пенальті.
Однак уже через хвилину оборона збірної Італії помилилася, і Діас віддав відмінну передачу на Руїса, який розстріляв ворота Буффона — 1:0. У другому таймі Пранделлі для підсилення атаки випустив Інсіньє і Черчі, проте моментів після цих замін біля воріт збірної Коста-Ріки не додалося.
У підсумку матч завершився з рахунком 1:0 на користь Коста-Ріки і англійці позбулися навіть теоретичних шансів потрапити до плей-оф чемпіонату світу.
У другому турі збірна Німеччини несподівано для багатьох дізналася, що таке бути в ролі команди, котра програє. Сталося це в матчі з Ганою, яий завершився результативною нічиєю з рахунком 2:2.
Після розгрому Португалії від Німеччини очікували чогось подібного і в матчі проти збірної Гани. Не вийшло.
Обидві комнди видали доволі прагматичний футбол у першому таймі. Щоправда, такому футболу може бути і своє пояснення, оскільки цього дня у Форталеза було +31°С. Початок другого тайму знову не обіцяв високих швидкостей і видовищного футболу, але все порушила Німеччина. На 51-й хвилині Мюллер вистрілює пасом у штрафний майданчик на Гьотце, і той коліном пробив у кут воріт збірної Гани — 1:0.
Утім, цього вечора ганці не були налаштовані програвати. Контратака африканців через три хвилини, і Андре Аю з-під Хумельса пробив у дальній кут воріт Нойєра — 1:1. Після цього пішла зовсім інша гра. Німеччина з Ганою обмінювалися атаками, завдавали небезпечних ударів і забивали м’ячі.
На 63-й хвилині Гана шокувала німців. Обрізка в центрі від Гьотце, і Г’ян вибіг сам на сам із Нойєром і знову переграв голкіпера Німеччини — 1:2. Йоахім Льов відразу зробив подвійну заміну, і це допомогло. Вихід на поле Швайнштайгера та Клозе загострив гру.
Через хвилину після виходу Клозе забив свій 15-й м’яч на чемпіонатах, вдало підставивши ногу, — 2:2. Вирвати перемогу в цьому матчі мали шанс обидві команди, але рахунок до фінального свистка не змінився.
Збірні США та Португалії до очного протистояння підійшли з різним настроєм. Американці мали у своєму активі одну перемогу, а Португалії для продовження боротьби потрібно було, як мінімум, не програти. Із завданням мінімум підопічні Бенту впоралися, однак урятуватися їм удалося лише на останній доданій хвилині матчу.
Португалія досить швидко відкрила рахунок. Вже на 6-й хвилині після грубої помилки в захисті Нані вивів свою збірну вперед. Після цього португальці хвилин десять атакували, але потім ініціативу перехопили американці.
Дальніми ударами воротам Бету загрожували Демпсі і Бредлі, однак на заваді ставали то захисники, то сам голкіпер. На 45-й хвилині відмінну можливість подвоїти рахунок мали португальці. Нані влучив у стійку, від неї м’яч потрапив до Едера, проте удар Антоніу парирував Ховард. Початок другого тайму пройшов в обопільних атаках, але пощастило американцям.
На 64-й хвилині вони таки зрівняли рахунок. Після виконання кутового на Джонса виграв боротьбу Нані і потужно пробив у дальній кут воріт Бету, який навіть не бачив моменту удару.
Після цього гра знову вирівнялася. Команди обмінювалися атаками, хоча до справжніх гольових моментів справа не доходила. А за дев’ять хвилин до закінчення матчу американці вийшли вперед. Черговий простріл від Джонсона знайшов Бредлі, однак у Майкла удар не вийшов, м’яч відскочив до Демпсі, який і забив свій другий гол на турнірі.
Здавалося, що гра зроблена, але португальці не опустили голови і змогли відігратися. Рятівний гол на п’ятій доданій арбітром хвилині головою забив Варела. Результативною передачею відзначився Роналду. У підсумку 2:2 і Португалія зберегла шанси на вихід із групи, але все, як і раніше, буде залежати від інших команд.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».