Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Грудень 2016 11:44

«Шахтар» збільшує відрив

Rate this item
(0 votes)

У сім­над­ця­то­му ту­рі чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у Прем’­єр-лі­зі з трьох най­кра­щих ко­манд пер­шо­сті свій матч ви­грав ли­ше до­нець­кий «Шах­тар». У свою чер­гу, ки­їв­ське «Ди­на­мо» та лу­ган­ська «Зо­ря» оч­ки втра­ти­ли.

Таким чином команда португальського наставника Пауло Фонсеки зміцнила свої позиції й може похвалитися більш ніж солідним відривом від найближчого конкурента (а це десять очок гандикапу перед чинним чемпіоном). «Зоря» ж, ідучи на третій позиції, відстає від «Динамо» на шість очок.

Матч «Ворскла» — «Динамо» міг повторити долю кубкового поєдинку киян в Охтирці, який був скасований через погодні умови. Однак у Полтаві зробили все можливе для того, щоб прибрати сніг із газону і дати можливість командам провести зустріч. За такого складного поля гостям вдалося дуже швидко вийти вперед.
Уже на п’ятій хвилині динамівці провели швидку атаку, яка завершилася передачею на Сидорчука фактично на порожні ворота, і Сергій відкрив рахунок. А ще через десять хвилин здалося, що кияни практично вирішили питання переможця цього матчу. Чеснаков порушив правила у своєму штрафному, і суддя призначив пенальті, який упевнено реалізував капітан столичного клубу Ярмоленко.
Тож «Ворскла» показала, що її ще зарано списувати з рахунків, і уже в наступній атаці скоротила розрив у рахунку. Сталося це після того, як Ребенок на швидкості пройшов по флангу і виконав класний простріл на Турсунова, котрий ударом у дотик пробив Рудька. Цей гол додав упевненості команді Василя Сачка, яка дедалі частіше почала переходити на половину поля суперника і створювати небезпечні моменти.
І на 33й хвилині господарі встановили рівновагу. Цього разу на добиванні після удару Кобахідзе першим був Ребенок, який і відправив м’яч у сітку. У другому таймі «Ворскла» почала грати на утримання результату, роблячи ставку на контратаки, які вже не були такі небезпечні, як у першій половині гри. А команда Сергія Реброва пішла великими силами вперед, проте свої моменти не реалізувала. Варто пригадати хоча б вихід сам на сам з голкіпером Ярмоленка чи удар Сидорчука з 10ти метрів.
У підсумку, полтавський клуб вистояв і заробив дуже важливе очко. Що стосується киян, то вони значно ускладнили своє завдання по боротьбі з «Шахтарем» за перше місце.
Донецький «Шахтар» продовжує збирати перемоги у поточному сезоні. Черговою жертвою гірників стала кам’янська «Сталь». Матч у Львові не викликав ажіотажу. На стадіон прийшло трохи більше шестисот уболівальників. Паулу Фонсека зробив певну ротацію складу. Так, до заявки навіть не потрапив Ярослав Ракицький. Також був відсутній Факундо Феррейра. Замість Ракицького у старті вийшов Ордець, а на вістрі атаки з перших хвилин діяв Едуардо.
Господарі вирішили не відкладати справу у довгий ящик, тому заволоділи ініціативою вже з перших хвилин. Утім, на користь гірників були лише володіння м’ячем та кількість передач. «Сталь» доволі грамотно оборонялася, не дозволяючи супернику створити бодай щось небезпечне біля воріт Паньківа. Можна пригадати неточні удари Бернарда та Кучера, а також постріл Едуардо під поперечину.
І все ж «Шахтар» забив. Зробили це донеччани зі стандарту. На 31й хвилині прохід Марлоса у штрафному майданчику «Сталі» зупинили захисники, і арбітр показав на одинадцятиметрову позначку. Марлос виконав удар у стилі Паньонки — і рахунок став 1:0. Після цього господарі трохи відійшли назад, давши пограти першим номером супернику. Однак нічого серйозного «сталевари» не створили, і П’ятов так і залишився без роботи. Хоча свою нагоду мав Мисик, коли на 35й хвилині забарився з ударом із близької відстані.
У другому таймі ситуація на полі не змінилася. «Шахтар» продовжував насідати на ворота Паньківа. Гірники подовгу володіли м’ячем то в центрі поля, то на половині суперника. У свою чергу, гості попереду так нічим небезпечним відповісти не змогли, зосередившись ще більше на діях в обороні. У підопічних Фонсеки знову мав шанс забити Кучер, однак і цього разу після подачі з кута поля м’яч пішов на трибуни. Також двічі вище воріт запустив м’яч Степаненко.
З дальніми ударами у донеччан не виходило, поки за справу не взявся Тайсон, який змінив у другому таймі Бернарда. Все почалося зі штрафного, який Марлос, Срна та Фред розіграли невдало — останній пробив у стінку. На щастя, першим на підборі опинився Дентіньо, який зібрав навколо себе кількох гравців «Сталі» та виконав класну передачу ближче до центру на вільного Тайсона.
Бразилець підробив м’яч собі під удар та фантастично пробив у верхній дальній кут воріт Паньківа — 2:0. Сталося це за десять хвилин до завершення основного часу. Рахунок у матчі більше не змінювався. «Шахтар» довів справу до логічного завершення та здобув чергову перемогу. Тепер донецький клуб перед українським «класико» має фору над «Динамо» у десять очок.
Матч із луганською «Зорею» став для «Дніпра» 750м у чемпіонатах України. На щастя вболівальників «синьобілоблакитних», їх улюбленці зуміли перемогти свого суперника, чим зробили знаменну дату ще більш урочистою. Нагадаємо, що найвищим досягненням «Дніпра» у вищій лізі нашої першості була друга позиція. Ця планка дніпрянам підкорювалася двічі, у сезонах 1992/1993 та 2013/2014 років.
Погода завадила проведенню матчу між донецьким «Олімпіком» та львівськими «Карпатами». Унаслідок непридатності поля стадіону «Ювілейний» у Сумах, матч 17го туру було скасовано. Арбітр поєдинку Дмитро Кутаков прийшов до висновку, що поле не готове до гри і є травмонебезпечним. Про це заявив і директор матчу Сергій Шебек, який вирішив скасувати зустрічі.
На стадіоні не був включений підігрів, поле промерзло і було вкрите кригою. Якби був включений підігрів, то ніяких проблем не було б. Хто винен у тому, що його не запустили, поки що невідомо. В офіційному протоколі написано, що поле становить небезпеку, три чверті газону вкрито льодом. Матеріали справи будуть передані до Контрольнодисциплінарного комітету Федерації футболу України для подальшого розгляду й ухвалення рішення.
Ре­зуль­та­ти мат­чів 17-го ту­ру:
«Вор­скла» (Пол­та­ва) — «Ди­на­мо» (Ки­їв) — 2:2
Го­ли: 0:1 — Сидорчук (5), 0:2 — Ярмоленко (16, пен.), 1:2 — Турсунов (17), 2:2 — Ребенок (33)
«Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — «Во­линь» (Луцьк) — 0:0
«Зо­ря» (Лу­ганськ) — «Дніп­ро» — 2:3
Го­ли:  0:1 — Кочергін (14), 0:2 — Лучкевич (23), 1:2 — Безбородько (57), 2:2 — Караваєв (61), 2:3 — Кочергін (79)
«Шах­тар» (До­нецьк) — «Сталь» (Кам’­ян­ське) — 2:0
Го­ли: 1:0 — Марлос (31, пен.), 2:0 — Тайсон (79)
«Зір­ка» (Кро­пив­ниць­кий) — ФК «Олек­сан­дрія» — 1:1
Го­ли: 0:1 — Шендрик (26), 1:1 — Бацула (90+4)
«Олімпік» (Донецьк) — «Карпати» (Львів) — не відбувся

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Анотн ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».