Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Жовтень 2016 22:32

«Шахтар» збільшує відрив

Rate this item
(0 votes)

У цен­траль­но­му по­єдин­ку де­ся­то­го ту­ру чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у Прем’єр-лі­зі до­нець­кий «Шах­тар» у За­по­ріж­жі зу­стрі­чав­ся з лу­ган­ською «Зо­рею». 
Тре­нер но­мі­наль­них гос­тей Юрій Вер­ни­дуб не зміг за­ді­яти в по­єдин­ку шіс­тьох ви­ко­нав­ців, які бу­ли орен­до­ва­ні пе­ред по­чат­ком се­зо­ну са­ме у до­неч­чан. П’ять із них є фут­бо­ліс­та­ми ос­нов­но­го скла­ду. 
Піз­ні­ше ви­яви­ло­ся, що «Зо­ря» ви­ко­рис­та­ти «по­зи­че­них» грав­ців та­ки мог­ла, про­те не ста­ла пла­ти­ти «гір­ни­кам» про­пи­са­ну в уго­ді су­му гро­шей.

Поєдинок вийшов досить динамічним. Вернидуб спробував зіграти проти команди Пауло Фонсеки другим номером із розрахунком на контратаки, але результату така тактика не принесла. «Шахтар» мав більш переконливий вигляд.

На старті зустрічі команди грали не в дуже високому темпі. Гірники більше володіли м’ячем і шукали шляхів до воріт Шевченка.
У свою чергу, «Зоря» намагалася зіграти організовано в обороні і при першій же нагоді швидко йти в контратаки. У першій половині гри у донеччан було більше моментів для взяття воріт. Попереду постійно загострював обстановку Феррейра. Також небезпечні епізоди були за участі Марлоса та Дентіньйо, а наприкінці тайму м’яч влучив у поперечку після удару Ісмаїлі.
Друга половина пройшла у більш швидкому темпі. «Шахтар» з перших хвилин пішов уперед, затиснувши суперника біля власного штрафного майданчика. У стартові хвилини тайму забивати мав Тайсон, але після його удару і рикошету від воротаря м’яч влучив у штангу. А за п’ять хвилин м’яч таки опинився в сітці після того, як Марлос вивів Феррейру на побачення з голкіпером і той упевнено розібрався в епізоді.
Після цього донеччани продовжили атакувати, не даючи супернику можливості зачепитися за м’яч. «Зоря» намагалася перехопити ініціативу, проте помилялася в обороні. І в гірників стало з’являтися більше моментів для взяття воріт. В одному з них після чергової помилки захисників луганської команди Феррейра «вибачив» суперникові. Також близьким до того, щоб відзначитися, був Дентіньйо, але після його удару м’яч влучив у хрестовину. Наприкінці зустрічі Фонсека підсилив атаку Коваленком, але більше в цій зустрічі гірникам забити не вдалося. При цьому і «Зорі» на нічию донецький клуб шансів практично не залишив.
Щодо «Зорі», то, схоже, втома від класу суперників, з якими підопічні Вернидуба проводили свої останні поєдинки, дається взнаки, адже команда нібито все робить правильно, а для досягнення результату їй чогось бракує. Так було в грі з «Фенербахче», «Манчестер Юнайтед» та «Шахтарем».
Па­улу Фон­се­ка, го­лов­ний тре­нер «Шах­та­ря»:
— Склад­ний по­єди­нок про­ти гар­ної коман­ди, яка пре­крас­но обо­ро­ня­ла­ся. Але ми сьо­го­дні бу­ли кра­щи­ми. Ма­ли п’ять-шість від­мін­них го­ле­вих епі­зо­дів, дві­чі м’яч по­трап­ляв у штан­гу. Ми прак­тич­но не да­ли шан­су для ви­ник­нен­ня якої-не­будь не­без­пе­ки бі­ля на­ших во­ріт. Вва­жаю, це аб­со­лют­но за­слу­же­на пе­ре­мо­га.
Юрій Вер­ни­дуб, го­лов­ний тре­нер «Зо­рі»:
— Гар­на гра бу­ла. Так, «Шах­тар» ви­гля­дав кра­ще, але ко­ли у нас мі­нус п’ять грав­ців ос­но­ви, то гра­ти стає на­ба­га­то важ­че. Хо­ча ін­ші хлоп­ці теж гра­ли гід­но. Так, про­пус­ти­ли і про­гра­ли 0:1. Ме­ні б прос­то бу­ло ці­ка­во по­ди­ви­ти­ся гру, ко­ли цих п’ять чо­ло­вік гра­ли б. То­ді ми по­ди­ви­ли­ся б. Ві­таю «Шах­тар» з пе­ре­мо­гою. Я ду­маю, во­ни йдуть до чем­пі­он­ства, а ми та­кож бу­де­мо бо­ро­ти­ся за най­ви­щі міс­ця.
Київське «Динамо» здобуло легку перемогу над «Зіркою», хоча перебіг подій на полі не відповідає рахунку на табло. «Зірці» в цій грі щастило, чудово грав воротар Паст, а рахунок мав би бути розгромним. Наставник киян Сергій Ребров продовжує змінювати склад своєї команди. Здається, втрачає статус основного воротаря Олександр Шовковський. У третій грі поспіль у рамці Ребров ставить Артура Рудько — і той поки грає без помилок.
У старті знайшлося місце і юному таланту Віктору Циганкову. Щось більшменш схоже на інтригу в цій грі було до забитого м`яча. «Зірка» добре захищалася, хоча й не бігла в атаку. На 19й хвилині після удару Циганкова та рикошету Сидорчук ударом у кут воріт вивів господарів уперед. Після цього перевага білосиніх стала тотальною.
У першій половині гри відсоток володіння м’ячем становив 86 на 14 на користь киян. За весь перший тайм у гостей не було жодного удару в площину воріт. У «Динамо» по кілька моментів для того, щоб збільшити рахунок, було у Гармаша, Циганкова та Ярмоленка.
На початку другого тайму у команди з Кропивницького небезпечно пробивав Мойя — м’яч пролетів над воротами. Потім знову настав час «Динамо». На 58й хвилині рейд Ярмоленка до штрафного майданчика «Зірки», удар по воротах Паста, і Циганков першим зіграв на добивання і зробив рахунок 2:0. Хоча в цьому моменті міг забивати і сам Ярмоленко, але Циганков виявився спритнішим, ніж капітан «Динамо».
Знову моментів біля воріт «Зірки» було чимало, але забитих м’ячів глядачі так і не побачили. У киян шансів забити не було. На завершальних хвилинах гри «Зірка» нарешті пішла вперед і мала два моменти, щоб змінити рахунок. В обох епізодах Сітало пробивав повз ворота. Загалом, напевно, найлегший матч для «Динамо» в новому сезоні.
Сер­гій Реб­ров, го­лов­ний тре­нер «Ди­на­мо»:
— Зви­чай­но, ми ро­зу­мі­ли, що про­во­ди­мо цей матч піс­ля то­го, як три­чі про­гра­ли вдо­ма. Це не­нор­маль­но, і це удар по коман­ді. Так що всі хлоп­ці ро­зу­мі­ли, на­скіль­ки сер­йоз­на нас че­кає гра. Сьо­го­дні ми ство­ри­ли ба­га­то мо­мен­тів, дві­чі за­би­ли. Важ­ли­во, що пе­ре­мог­ли. При цьо­му зі­гра­ли так, що ні­чо­го не до­зво­ли­ли су­пер­ни­ко­ві, за ви­нят­ком остан­ніх де­ся­ти хви­лин мат­чу. На­пев­но, по­зна­чи­ла­ся вто­ма. Ймо­вір­но, де­які фут­бо­ліс­ти на­стіль­ки ін­тен­сив­но про­ве­ли по­єди­нок, що на­при­кін­ці зу­стрі­чі їм не ви­ста­чи­ло сил. Але в ці­ло­му сьо­го­дні бу­ла не­по­га­на гра.
Одеський «Чорноморець» здобув вольову перемогу в матчі зі «Сталлю» з міста Кам’янське та продовжив свою безпрограшну серію у чемпіонаті України до семи матчів. Команда Олександра Бабича закріпилася на четвертій позиції і має у своєму активі вже 17 очок. І нехай у протистоянні зі «сталеварами» перервалася серія з шести матчів без пропущених командою «моряків» м’ячів, саме одеситів варто називати відкриттям першої частини чемпіонату України. Вже у наступному турі Чорноморець зустрінеться з київським «Динамо».
Голкіпер «Дніпра» Олексій Баштаненко продовжив негативну для команди воротарську тенденцію. Після того, як номінальний перший номер команди Денис Шеліхов припустився трьох грубих помилок у матчі з донецьким «Олімпіком», наставник команди Дмитро Михайленко у матчі з «Олександрією» довірив саме Баштаненку. Проте гра 22річного футболіста навряд чи сподобалася шанувальникам «синьобілоблакитних». Невпевненість і нервові рухи Олексія передалися партнерам по команді і, як наслідок, чотири пропущені м’ячі, в кожному з яких є провина Баштаненка.
А форвард «Олександрії», орендований у київського «Динамо», — Роман Яремчук став найкращим гравцем цього матчу. На рахунку нападника, який вважається одним із найперспективніших в Україні, два голи у ворота «Дніпра». І якщо цей хлопець продовжить грати в тому ж дусі, то його повернення у «Динамо» буде лише справою часу.
Результати шести матчів чергового туру чемпіонату України вплинули на розташування команд у турнірній таблиці. Після того, як «Шахтар» переграв «Зорю», а «Динамо» виявилося сильнішим, ніж «Зірка», чинний чемпіон піднявся у турнірній таблиці на другу позицію. Відставання від одноосібного лідера першості, донецького «Шахтаря», — шість очок. Крім того, нічия львівських «Карпат» з луцькою «Волинню» дозволила «левам», нарешті, вийти в нуль. Через очковий штраф «Карпати» починали сезон із «— 6» у пасиві.
Ре­зуль­та­ти мат­чів 10-го ту­ру:
«Сталь» (Кам’­ян­ське) — «Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — 1:2
Голи: 1:0 — Карікарі (29), 1:1 — Коркішко (34), 1:2 — Хобленко (40)
«Дніп­ро» — ФК «Олек­сан­дрія» — 1:4
Голи: 0:1 — Пономар (11), 0:2 — Яремчук (16), 0:3 — Микицей (37), 0:4 — Яремчук (60), 1:4 — Кочергін (85)
«Вор­скла» (Пол­та­ва) — «Олім­пік» (До­нецьк) — 1:2
Голи: 0:1 — Гринь (39), 1:1 — Чеснаков (45+1), 1:2 — Шестаков (83)
«Во­линь» (Луцьк) — «Кар­па­ти» (Львів) — 1:1
Голи: 1:0 — Петров (45), 1:1 — Худоб’як (84)
«Шах­тар» (Донецьк) — «Зо­ря» (Лу­ганськ) — 1:0
Гол: 1:0 — Феррейра (57)
«Ди­на­мо» (Ки­їв) — «Зір­ка» (Кро­пив­ниць­кий) — 2:0
Голи: 1:0 — Сидорчук (19), 2:0 — Циганков (58).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».