Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Червень 2016 12:04

Франція – в плей-оф

Rate this item
(0 votes)

П’ят­над­ця­тий чем­піо­нат Єв­ро­пи з фут­бо­лу стар­ту­вав. Фран­ція втре­тє ста­ла гос­по­да­рем пер­шо­сті Ста­ро­го сві­ту. І впер­ше в іс­то­рії в ній бе­руть участь 24 на­ціо­наль­ні збір­ні. Стар­то­вий матч від­був­ся у пе­ред­міс­ті Па­ри­жа, міс­теч­ку Сен-Де­ні, де ві­сім­над­цять ро­ків то­му «три­ко­лір­ні» впер­ше у сво­їй іс­то­рії ста­ли чем­піо­на­ми сві­ту.

Гру­па А
Фран­ція — Ру­му­нія — 2:1
Го­ли: 1:0 — Жиру (58), 1:1 — Станку (65, пен.), 2:1 — Пайє (89)
Збірна Франції під акомпанемент трибун «СтаддеФранс» взяла курс на ворота команди Румунії вже з перших хвилин. Утім, нічого, крім контролю м’яча, показати не вдалося. На 14й хвилині за румунів після удару головою від Грізманна втрутилася стійка воріт.

За десять хвилин до перерви господарі створили другий гольовий момент, і знову на вістрі був Грізманн. Нападник розстрілював ворота Тетерушану, однак захисник румунів в останній момент дивом завадив м’ячу влетіти в сітку воріт.
Другий тайм нарешті порадував глядачів першими забитими м’ячами. Відмінна передача від Пайє з правого флангу знайшла голову Жиру, який відправив м’яч у сітку воріт румунської збірної — 1:0. Не встиг «СтаддеФранс» заспівати Марсельєзу, як улюблена збірна привезла у свої ворота пенальті. Антигероєм виявився Патріс Евра. Станку свій шанс використав на всі сто відсотків, і рахунок став нічийним — 1:1. Однак останнє слово залишилося за французами. На 89й хвилині Дімітрі Пайє з лівої ноги фантастично пробив зза меж штрафного майданчика у дальню дев’ятку.
Ал­ба­нія — Швей­ца­рія — 0:1
Гол: 0:1 — Шер (5)
Збірна Швейцарії стартувала з перемоги. У прем’єрному поєдинку підопічні Владіміра Петковича здобули досить непросту перемогу над командою Албанії. Вирішальний м’яч було забито вже на п’ятій хвилині зустрічі. Після навісу з кутового голкіпер албанців вийшов за межі штрафного майданчика та не влучив по м’ячу, чим і скористався Фабіан Шер, який закотив м’яч у порожні ворота.
І хто знає, як би пішла гра далі, якби не вилучення на 37й хвилині матчу капітана албанців Лоріка Цани. Капітан отримав другу жовту цілком заслужено, адже якби не його рука, то гравець збірної Швейцарії тікав би вічнавіч з Беріша. Швейцарці не зуміли сповна скористатися чисельною перевагою, однак довели справу до перемоги.
Ру­му­нія — Швей­ца­рія — 1:1
Голи: 1:0 — Станку (18, пен.), 1:1 — Мехмеді (56)
У матчі другого туру зі збірною Швейцарії румунські футболісти нічого не мали проти нічийного підсумку. Особливу увагу вони приділили обороні власних воріт. А в одній з небагатьох контратак «онукам графа Дракули» пощастило заробити пенальті. Ліхтштайнер у боротьбі за м’яч притримав Кіпчу, а Богдан Станку впевнено реалізував 11метровий, забивши свій другий гол на турнірі.
Відігралися швейцарці на початку другого тайму. Адмір Мехмеді першим опинився біля м’яча після не зовсім вдалого розіграшу кутового і сильно пробив у дальній від голкіпера кут воріт.
Фран­ція — Ал­ба­нія — 2:0
Го­ли: 1:0 — Грізманн (90), 2:0 — Пайє (90+5)
Хто б міг подумати, що господарі чемпіонату зіштовхнуться з реальними проблемами, якими для них стали «гірські орли». Французи, які грають удома, які мають у своєму складі зірок світового рівня з мільйонними контратаками і відомого тренера. А на противагу цьому стає командадебютант на європейських змаганнях — скромна збірна Албанії. По ходу матчу відчувалося величезне бажання албанців створити сенсацію і довести, що їхня участь на чемпіонаті Європи — не випадковість.
Албанці протрималися до останньої хвилини основного часу. Після чергового навісу до штрафного майданчика албанські захисники «проґавили» Грізманна, який головою переправив м’яч у самісінький кут воріт Беріші. Остаточно зняв усі питання про переможця зустрічі Дімітрі Пайє — на п’ятій доданій арбітром хвилині. Отож збірна Франції здобула другу перемогу і гарантувала собі місце в плейоф.
Гру­па В
Уельс — Сло­вач­чи­на — 2:1
Го­ли: 1:0 — Бейл (9), 1:1 — Дуда (60), 2:1 — РобсонКану (81)
Збірна Уельсу здобула історичну першу перемогу у фінальних частинах чемпіонатів Європи. Дракони продемонстрували кращу реалізацію моментів, що і дозволило їм у підсумку здобути три очки. Футболісти Уельсу забили швидкий м’яч. Гарет Бейл сильним ударом зі штрафного використав помилку голкіпера, який зайняв неправильну позицію у воротах.
Словакам вдалося відігратися на 60й хвилині. Дуда, який щойно вийшов на заміну, першим же дотиком переправив м’яч у сітку воріт суперника. А на 71й хвилині зіграла заміна тепер уже у Кріса Коулмена. Ремзі протягнув м’яч до штрафного майданчика, віддав на хід РобсонуКану, і той проштовхнув його у ворота.
Анг­лія — Ро­сія — 1:1
Го­ли:1:0 — Дайєр (73), 1:1 — В. Бєрєзуцкій (90+2)
Англійці за всю історію ще жодного разу не вигравали стартової зустрічі на європейських форумах. Не вдалося перервати цю сумну традицію і цього разу. З перших хвилин матчу англійці висіли на воротах Акінфєєва і мали купу небезпечних моментів, однак реалізувати їх не змогли. І все ж оборона росіян не витримала на 73й хвилині після удару Дайєра.
Апогеєм зустрічі стали компенсовані хвилини до другого тайму. Тренер збірної Англії вирішив зосередитися на захисті та випустив Мілнера замість швидкого Стерлінга. Та цей хід не став виграшним. На 92й хвилині простий навіс знайшов голову Васілія Бєрєзуцкого, який пробив бездоганно у кут.
Ро­сія — Сло­вач­чи­на — 1:2
Го­ли: 0:1 — Вайс (32), 0:2 — Гамшик (45), 1:2 — Глушаков (81)
У перші хвилини зустрічі важко було віддати перевагу одній із команд, однак усе змінилося на 32й хвилині. Росіяни провалилися в обороні і пропустили гол. Гамшик виконав передачу в ноги Вайсу, той на швидкості прибрав двох захисників і спокійно пробив Акінфєєва. Після цього росіяни побігли відігруватися, але нічого путнього біля воріт Козачика створити не змогли.
Словаки грамотно оборонялися, а на 45й хвилині використали свій шанс. Після розіграшу кутового Гамшик накрутив опонента і завдав філігранного удару у верхній кут — м’яч вдарився об стійку і залетів у сітку воріт Акінфєєва.
У другому таймі росіяни почали впевненіше діяти в центрі поля та почали створювати більше гостроти попереду. Але словаки грамотно захищалися. Час ішов, а Росія ніяк не могла реалізувати територіальної переваги. Змогли вони це зробити тільки за 9 хвилин до фінального свистка. Глушаков головою переправив м’яч повз Козачика. На більше у підопічних Леоніда Слуцького не вистачило часу і сил.
Гру­па D
Ту­реч­чи­на — Хор­ва­тія — 0:1
Гол: 0:1 — Модрич (41)
Уболівальники на переповненому «ПаркдеПренс» побачили лише один забитий м’яч, хоча обидві збірні могли забивати набагато більше. Все вирішив епізод на 41й хвилині. Лука Модрич упіймав м’яч на ногу і ефектним ударом у дотик «поклав» його у кут воріт метрів із двадцяти.
На старті другого тайму Хорватія могла вирішувати долю матчу, і робити це мав капітан «Шахтаря» Даріо Срна. Спочатку після його удару зі штрафного м’яч влучив у поперечину. А в другому епізоді Даріо міг забивати після невдалої гри воротаря, проте пробив із незручної ноги повз ворота.
Іс­па­нія — Че­хія — 1:0
Гол: 1:0 — Піке (87)
Команді Чехії не вистачило кількох хвилин до сенсації. Перший тайм у виконанні цих колективів вийшов одним із найнудніших на звітному європейському форумі. Збірна Чехії відразу ж відійшла в оборону, а іспанці ніяк не могли пробитися крізь щільний захист суперника. І все ж іспанцям вдалося буквально вирвати перемогу за три хвилини до завершення матчу. М’яч після навісної передачі Іньєсти знайшов голову Піке і влетів у ворота.
Гру­па Е
Ір­лан­дія — Шве­ція — 1:1
Го­ли: 1:0 — Хулахан (48), 1:1 — Кларк (72, авт.)
Головні події в цьому матчі сталися у другому таймі. Спочатку на 48й хвилині півзахисник ірландців Коулмен виконав навіс у центр штрафного майданчика, і Хулахан завдав влучного удару в дальній кут Ісакссона. А на 72й хвилині захисник ірландської команди Кларк переправив головою м’яч у сітку власних воріт після прострілу з лівого флангу від Ібрагімовича.
Бель­гія — Іта­лія — 0:2
Го­ли: 0:1 — Джаккеріні (31), 0:2 — Пелле (90+2)
Збірна Бельгії продовжила свою невдалу серію в протистоянні з італійцями. В офіційних матчах «червоні дияволи» 34 роки поспіль не могли виграти у «скуадри адзурри», і на стартовий матч на Євро уболівальники команди Марка Вільмотса покладали великі надії. Однак тактик Конте переграв свого візаві і розбив усі сподівання бельгійських фанатів.
Спочатку, на 31й хвилині гри, після шикарного пасу Бонуччі з центру поля офсайду уник Джаккеріні, який і переграв ефектно Куртуа. А другий м’яч команда Конте забила наприкінці зустрічі, дочекавшись того, що Бельгія кинула всі сили на заключний штурм.
Гру­па F
Авст­рія — Угор­щи­на — 0:2
Го­ли: 0:1 — Солоі (62), 0:2 — Штибер (86)
Збірна Угорщини створила чергову сенсацію. У поєдинку з командою Австрії, яку експерти вважають одним із реальних претендентів на перемогу в турнірі, угорці показали клас і здобули переконливу перемогу.
Пор­ту­га­лія — Іс­лан­дія — 1:1
Го­ли: 1:0 — Нані (31), 1:1 — Б. Б’ярнасон (50)
Новачки чемпіонатів Європи з Ісландії стартували відразу з несподіванки. Сенсацію нічийний рахунок з Португалією після поразки Австрії від Угорщини назвати ми не можемо, тому будемо іменувати підсумок звітного протистояння «несподіванкою».

Михайло ГЕРАСМИЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».