Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Квiтень 2016 11:12

П'ятнадцятиразові!!!

Rate this item
(0 votes)

За під­сум­ка­ми мат­чів 23-го ту­ру чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у Прем’­єр-лі­зі ки­їв­ське «Ди­на­мо» до­стро­ко­во за­во­юва­ло чем­пі­он­ське зван­ня. 
Ця пе­ре­мо­га для ки­ян ста­ла п’ят­над­ця­тою за ро­ки не­за­леж­но­сті. Як­що до цьо­го до­да­ти ти­ту­ли, за­во­йо­ва­ні коман­дою у чем­піо­на­тах Ра­дян­сько­го Со­юзу, то їх­ня кіль­кість ста­но­ви­ти­ме 28.

Отже, для того, щоб столичний клуб міг помістити на емблему команди третю «зірочку», «Динамо» залишається виграти два комплекти золотих нагород. А допомогли динамівцям достроково стати чемпіонами футболісти одеського «Чорноморця», які зіграли внічию з донецьким «Шахтарем».

У перші хвилин десять одесити дали зрозуміти, що відбувати «номер» не збираються. Господарі пресингували і проводили швидкі контратаки. Після однієї з них м’яч влучив у штангу. Однак відкрили рахунок гості. На десятій хвилині бразилець Бернард зі штрафного закрутив м’яч у правий від Боровика кут воріт — 0:1. Відтак донеччани мали ігрову перевагу, але надійно діяв захист одеситів.
Лише на 27й хвилині матчу захисники «моряків» дозволили пробити Нему. Цього разу за справу взявся Боровик, який парирував удар бразильця. До цього моменту мав нагоду зрівняти рахунок Коркішко, однак нападник із вигідної позиції не влучив у ворота. Наприкінці тайму ще одну нагоду відновити паритет мав Татарков, але з його ударом низом впорався П’ятов.
На початку другої половини гри «Чорноморець» створив два моменти, та Ковалець і Хочолава не змогли влучити в ціль. «Шахтар» відповів пострілами від Тайсона та Гладкого, однак в обох випадках команду врятував Боровик. А на 56й хвилині господарі рахунок зрівняли. Владислав Калитвинцев пробив зі штрафного, і м’яч, оминувши всіх футболістів, залетів у ворота — 1:1.
Після цього одесити притислися до власних воріт. Мірча Луческу випустив на поле Марлоса та Едуардо, втім, до взяття воріт справа так і не дійшла. То Боровик демонстрував дива майстерності, то захисники стояли «стіною». Донеччани так захопилися атаками, що забули про оборону власних воріт, чим ледь не скористався «Чорноморець».
Героєм матчу міг стати Кабаєв, проте його удар парирував П’ятов. А через хвилину відмінний шанс мав захисник донеччан Ордець, однак із п’яти метрів улучив у голкіпера. У підсумку нічия — 1:1, яка позбавила «Шахтаря» шансів на чемпіонство.
Домашній поєдинок з полтавською «Ворсклою» не став для футболістів київського «Динамо» легкою прогулянкою. Гості розпочали боротьбу в центрі поля і довго не давали господарям організувати небезпечні атаки. Надійно грав голкіпер «Ворскли» Непогодов, який легко справлявся з навісами у виконанні Ярмоленка та Антунеша.
А на 30й хвилині воротар виручив свою команду після відмінного удару Ярмоленка. Однак через п’ять хвилин і він не врятував гостей від пропущеного м’яча. Ярмоленко пройшов правим флангом, обіграв двох захисників суперника і віддав у штрафний майданчик. Бразилець Мораєс був першим біля м’яча і переправив його у сітку воріт — 1:0. Наприкінці тайму гості відповіли ударом Шиндера, але в цьому епізоді надійно зіграв Шовковський.
На старті другої половини гри футболісти «Ворскли» додали у швидкості. Динамівці ж намагалися перевести гру ближче до центру поля, особливо не загрожуючи воротам суперника. Наприкінці матчу «Ворскла» таки могла неприємно здивувати «Динамо», але удар Чеснакова з дванадцяти метрів був невлучним. Тож фінальний свисток арбітра зафіксував перемогу «Динамо» і водночас — чемпіонське звання.
Як дитина радів і наставник «Динамо» Сергій Ребров, який продовжує писати історію власних досягнень і найтитулованішого клубу Східної Європи. Перемога в матчі з «Ворсклою» означає не тільки те, що Київ може пишатися другим поспіль чемпіонським титулом, а й те, що Ребров став четвертим тренером в історії «білоблакитних», якому вдалося зробити «Динамо» найкращою командою країни більш ніж один раз. А чутки про свою можливу відставку з посади глави тренерського штабу Ребров розвіяв, наголосивши, що у нього ще рік контракту з клубом.
Дніпропетровський «Дніпро» з розгромним рахунком 4:0 виграв у «Олександрії» на виїзді. Однак перемога команді Мирона Маркевича далася не настільки легко. Олександрійці підтвердили свій статус міцного горішка. Та цього вечора фортуна була не на боці команди Володимира Шарана.
Незважаючи на гостьовий статус, «Дніпро» з перших хвилин гри увімкнув швидкість і пішов шукати щастя біля воріт суперника. Після нічиєї у матчі «Зоря» — «Волинь» у команди Мирона Маркевича з’явилася чудова можливість збільшити відрив від луганчан і поліпшити свої шанси на здобуття бронзових нагород. Однак «Олександрія» грамотно побудувала гру в захисті, чергуючи оборонні дії і швидкий перехід до контратаки.
У «Дніпра» в першій половині зустрічі було більше моментів, проте до перерви глядачі забитих м’ячів так і не побачили. А на старті другого тайму гості відкрили рахунок. Піко зі штрафного пробив у стилі Роберто Карлоса, не залишивши голкіперу жодних шансів. Упіймавши кураж, команда Маркевича збільшила швидкість, і у суперника почали виникати проблеми в обороні. В одному з таких епізодів захист «Олександрії» загубив Матеуса, який вибігав сам на сам з голкіпером.
Новак вибіг за межі штрафного майданчика, збив суперника і отримав за це пряму червону картку. А так, як до цього моменту Володимир Шаран вже використав усі заміни, то місце у воротах довелося займати півзахисникові Пономарю. Цим і скористався Руслан Ротань, який також зі стандарту пробив без шансів для суперника — 2:0. Відтак «Олександрія» почала грати тільки на утримання результату. Проте «Дніпро» ще двічі зміг засмутити господарів (відзначилися Руїс та Бруно Гама), завершивши гру розгромною перемогою.
Та навіть попри такий результат, уболівальники на стадіоні «Ніка» наприкінці матчу скандували: «Молодці!» Команда Шарана програла, але билася до останнього, заслуживши на повагу. За певних обставин, команда Мирона Маркевича може оформити «бронзу» достроково, вже в наступному турі. У цьому матчі півзахисники дніпропетровців Руслан Ротань та Едмар підкорили чергові футбольні вершини. Капітан «синьобілоблакитних» зіграв 550й матч у кар’єрі та ще й забив 40й м’яч за «Дніпро». Едмар вийшов на поле 400й раз.
Футболісти луганської «Зорі», у принциповому протистоянні, не змогли переграти луцьку «Волинь». До того ж вони не забили п’ятий пенальті поспіль. Команда Юрія Вернидуба потрапила до ігрової ями. Представник Луганська не може виграти вже чотири матчі поспіль. Після протистояння з «Волинню» шанси завоювати бронзові нагороди значно зменшились.
Ре­зуль­та­ти мат­чів 23-го ту­ру:
«Кар­па­ти» (Львів) — «Го­вер­ла» (Уж­го­род) — 3:0
Голи: 1:0 — Мірошниченко (36), 2:0 — Гуцуляк (48), 3:0 — БланкоЛещук (75)
«Сталь» (Дніп­ро­дзер­жинськ) — «Ме­та­ліст» (Хар­ків) — 0:0
«Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — «Шах­тар» (До­нецьк) — 1:1
Голи: 0:1 — Бернард (10), 1:1 — Калитвинцев (56)
«Зо­ря» (Лу­ганськ) — «Во­линь» (Луцьк) — 1:1
Голи: 0:1 — Діденко (31), 1:1 — Пауліньо (71)
ФК «Олек­сан­дрія» — «Дніп­ро» (Дніп­ро­пет­ровськ) — 0:4
Голи: 0:1 — Піко (50), 0:2 — Ротань (78), 0:3 — Руїс (88), 0:4 — Гама (90+2)
«Ди­на­мо» (Ки­їв) — «Вор­скла» (Пол­та­ва) — 1:0
Гол: 1:0 — Мораєс (35)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».