Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Квiтень 2016 22:26

«Шахтар» побачить Коноплянку

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий «Шах­тар» по­до­лав чер­го­вий етап дру­го­го за прес­тиж­ніс­тю фут­боль­но­го єв­ро­куб­ка — у чверть­фі­на­лі Лі­ги Єв­ро­пи під­опіч­ні Мір­чі Лу­че­ску впев­не­но здо­ла­ли опір пор­ту­галь­ської «Бра­ги». Те­пер на гір­ни­ків че­кає но­ве ви­про­бу­ван­ня, пів­фі­наль­ні зу­стрі­чі з чин­ним во­ло­да­рем по­чес­но­го тро­фею — іспан­ською «Се­віль­єю», в скла­ді якої ви­сту­пає пів­за­хис­ник збір­ної Ук­раї­ни Єв­ген Ко­ноп­ля­нка.

Шлях гірників до півфіналу розпочався у виїзному матчі в Бразі. З перших хвилин матчу футболісти «Браги» намагалися контролювати гру, і це їм до певного часу вдавалося робити. Щоправда, до реальних загроз воротам Андрія П’ятова не доходило, найнебезпечніші моменти господарі створювали ударами з середніх і далеких дистанцій.

Перший реальний шанс відзначитися у команди Луческу був на 43й хвилині протистояння. Марлос отримав пас п’ятою від Коваленка на правому краю чужого штрафного майданчика, але пробити не спромігся. Та взяття воріт Матеуса сталося вже за мить: після подачі з кутового від захисника Браги м’яч відлетів до Ракицького на дальню штангу, і Ярослав потужним ударом пробив воротаря.
У другому таймі гра розвивалася за таким же сценарієм. «Брага» намагалася атакувати ще більшими силами. Найреальніший шанс відігратися був у Рафи Сілви, після його удару з лінії штрафного м’яч вдарився об перекладину воріт. Ще через деякий час небезпечний удар поруч зі штангою воріт П’ятова виконав Вукчевич.
А «Шахтар» у відповідь реалізував контратаку. Марлос прострілив низом з правого краю чужого штрафного майданчика у воротарський, де Феррейра випередив Матеуса і ударом у дотик відправив м’яч у ціль.
Після цього моменту португальці розгубилися, гості мали забивати і втретє. Але сталося не так: господарі на останніх хвилинах матчу все ж відіграли один гол. На подачу з правого флангу від Байано чудово відгукнувся Вілсон Едуарду. Його удар головою встановив остаточний результат першого матчу — 2:1 на користь донеччан.
Матчвідповідь у Львові розпочався з намагань обох команд організувати швидкі атаки, але настільки ж швидко в конструктивних діях суперники втрачали м’яч. Хтозна, як би розвивалися події у протистоянні, коли б на 15й хвилині чеський рефері Павел Краловец показав на 11метрову позначку біля воріт гірників — на порушення правил з боку Олександра Кучера в одній із атак «Браги» було дуже схоже.
Та якщо в епізоді біля воріт П’ятова у рефері були підстави для сумнівів, то на 25й хвилині Коваленко заробив для своєї команди пенальті дуже переконливо. Голкіпер «Браги» Матеус відверто збивав півзахисника. Вирок реалізував капітан «Шахтаря» Даріо Срна, який став у цьому матчі абсолютним рекордсменом за кількістю зіграних матчів за донецький клуб — 486! Отже, хорват випередив за цим показником легендарного півзахисника донеччан Михайла Соколовського, який виступав за команду у 70–80х роках минулого століття.
Вже через чотири хвилини другий гол мав забивати Факундо Феррейра. Аргентинський нападник вийшов фактично сам на сам на ворота суперника після помилки захисників, перекинув Матеуса, однак влучив у стійку. Другий гол господарі забили вже під завісу першого тайму, на 43й хвилині. Цього разу гірникам допоміг не пенальті, а захисник португальців Рікарду Феррейра. Саме від нього після прострілу Срни з правого флангу м’яч залетів до сітки воріт.
Перерва не допомогла прийти до тями гостям. Вже на старті другого тайму португальський колектив пропустив і третій гол. Це Срна виконав простріл з правого флангу, на нього відгукнувся Коваленко, якого забули захисники. Віктор у дотик забив третій гол своєї команди. Лише після цього «Шахтар» дещо віддав ініціативу супернику, і гості мали кілька непоганих нагод.
А згодом малопочесний дубль оформив Рікарду Феррейра, який на 73й хвилині забив другий автогол у власні ворота. Тайсон розігнав класну контратаку, зіграв у штрафному майданчику з Марлосом, пішов пас на Факундо Феррейру, однак за нападника «Шахтаря» справу зробив саме захисник гостей. Отож гірники тріумфували з результатом 4:0 (а загалом — 6:1).
Серед потенційних опонентів донеччан, крім «Севільї», був також несамовитий «Ліверпуль». Після нічиєї на виїзді (1:1) у протистоянні з німецькою «Боруссією» з Дортмунда «червоні» провально розпочали домашній матч — рахунок 0:2 був уже до 10ї хвилини гри. На початку другого тайму команди обмінялися голами, що долі ліверпульців не полегшило ніяк — їм за півгодини треба було забивати тричі. І вони змогли! Вирішальний четвертий гол забив на першій доданій арбітром хвилині Ловрен, і рахунок став 4:3 на користь нинішньої команди Юргена Клоппа.
Гірникам удалося уникнути зустрічі з ліверпульцями, з ними зіграє інший представник Іспанії — «Вільярреал».
Що ж до «Севільї», то свою перепустку до півфіналу команда Коноплянки здобула в серії пенальті з іншою командою, що виступає в іспанській лізі, — «Атлетиком» із Більбао. В основний час двох матчів команди обмінялися гостьовими перемогами — 2:1.
Перший півфінальний поєдинок «Шахтар» проведе 28 квітня у Львові, а в Севільї зіграє 5 травня.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».