Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 20:31

Важка перемога «Динамо»

Rate this item
(0 votes)

За під­сум­ка­ми 19-го ту­ру чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу се­ред ко­манд прем’­єр-лі­ги зно­ву за­гос­три­ла­ся бо­роть­ба за тре­тю по­зи­цію. Піс­ля по­раз­ки «Зо­рі» від ки­їв­сько­го «Ди­на­мо», а та­кож пе­ре­мо­ги «Дніп­ра» над «Кар­па­та­ми» роз­рив між ко­лек­ти­ва­ми ско­ро­тив­ся до чо­ти­рьох очок.

Важливо, що командам тренерів Мирона Маркевича та Юрія Вернидуба ще належить зіграти матч між собою на початку квітня. Крім того, продовжує зазіхати на четверту сходинку полтавська «Ворскла».
«Динамо» до матчу в Києві не вигравало у «Зорі» вже півтора року. Однак і ця гра, як попередні три з луганською командою, не стала легкою для команди Сергія Реброва. У поєдинку першого кола було зафіксовано нульову нічию.

Була близькою команда з Луганська до такого результату і минулої неділі. Юрій Вернидуб, здається, вивчив столичну команду досконально, що в принципі довела і сама гра. «Зоря» добре оборонялася, а інколи намагалася й контратакувати.
«Динамо» вело гру всі 90 хвилин, а забило лише одного разу. Все вирішив влучний удар Жуніора Мораєса, який проштовхнув м’яч у ворота Шевченка після передачі Андрія Ярмоленка. Видовищної гри в цій зустрічі глядачі так і не побачили, але динаміка та боротьба двох тренерів вдалися на славу.
У «Зорі» своєю швидкістю виділялися Караваєв та Петряк, яким не дав розігратися захист господарів. Після пропущеного м’яча гості опустили руки. Гравці «Динамо» після взяття воріт відчули друге дихання, і «Зорі» стало зовсім сутужно.
У луганської команди нагод забити практично не було. Був удар Будківського, спроба пробити Шовковського у Петряка, але з цього нічого не вийшло. Заключні 15 хвилин гри пройшли без моментів, але тримали глядачів у напрузі.
З 80ї по 90у хвилину суддя показав 5 жовтих карток, 4 з яких отримали гравці «Зорі». Це — єдина перевага в цьому матчі, де луганські футболісти зуміли перевершити «Динамо».
У підсумку «Зоря» втратила важливі очки у боротьбі за бронзу, а «Динамо» продовжує впевнено крокувати до чемпіонського матчу з «Шахтарем».
На післяматчевій пресконференції наставник «Зорі» Юрій Вернидуб висловив невдоволення тим, що він побачив у цьому матчі: «Футболісти «Динамо», той же Дерліс Гонсалес, падали, як дівчатка. У мене не впав жоден футболіст. Вони бились у підкатах, як тигри, і жодного разу ніхто не лежав. А от кияни це робили красиво. «Динамо» стане чемпіоном і без допомоги суддів. Навіщо нам повертатися у 90і?»
Поєдинок «Динамо» — «Зоря» запам’ятається ще двома подіями. Голкіпер чемпіонів України Олександр Шовковський установив новий рекорд. Він зіграв у чемпіонатах України найбільшу кількість матчів — 413. На підкорення цієї планки Олександру знадобилося 22 роки. У січні Шовковський відсвяткував 41й день народження, проте існує ймовірність того, що голкіпер буде грати за київську команду і в наступному сезоні. Попереднє досягнення (412 матчів) належить ексгравцю «Дніпра» Олегу Шелаєву.
Поєдинок із «Зорею» запам’ятається і півзахиснику київського клубу Олегу Гусєву. Ступивши на поле НСК «Олімпійський», гравець збірної України записав на свій рахунок 550й матч у великому футболі. 303 гри Олег провів у чемпіонатах України, 97 — за національну збірну, 96 — в єврокубках, 48 — у Кубку України, а також 6 матчів зіграв за «Динамо» у Суперкубку нашої країни.
Дніпропетровський «Дніпро» взяв три очки в гостьовому матчі зі львівськими «Карпатами». В першій половині гри господарі віддали ініціативу дніпрянам, намагаючись діяти на контратаках. Однак гостроти біля воріт Яна Лаштувки вони практично не створили. За всю першу половину поєдинку голкіпер вступив у гру лише кілька разів.
«Дніпро» ж, хоча й грав активніше, проте пробити Мисака в першій половині теж не зміг. На перших хвилинах зустрічі зі штрафного ледь не закинув м’яч за спину голкіперу Руслан Ротань. З непоганих позицій били Матос і Шахов, але на перерву команди пішли за нічийного рахунку.
Очевидно, що такий перебіг подій на полі не влаштовував обох тренерів, які в перерві провели розмову зі своїми підопічними. І в другій половині гра пішла більш відкрита. «Карпати» відразу ж провели непогану атаку, яка могла стати гольовою, якби партнери замкнули простріл Ксьонза.
«Дніпро» відповів атакою, в якій шанси забити були у Лучкевича, проте молодий півзахисник не дуже вдало розібрався у епізоді. Відмінний шанс на взяття воріт у господарів був на 59й хвилині, коли на побачення з голкіпером вийшов Кльоц, однак реалізувати його не зміг.
Ну а «Дніпро» через три хвилини відповів на такий «подарунок» результативно, коли Зозуля розібрався в штрафному із двома захисниками після подачі Шахова і другим дотиком відправив м’яч у кут воріт Мисака — 0:1.
Після цього команда Мирона Маркевича почала грати від оборони, розраховуючи на швидкі контратаки. У свою чергу, господарі заграли активніше, проте реальних моментів для взяття воріт більше не створили.
«Дніпро» міг зробити рахунок більшим, однак своїх моментів не реалізував. При цьому завдання на гру команда виконала, а тому продовжує погоню за третім місцем, яке зараз у луганської «Зорі».
Полтавська «Ворскла» у гостьовому матчі з харківським «Металістом» продемонструвала свої найкращі якості і здобула перемогу з рахунком 3:0. Підопічні Василя Сачка свої найкращі моменти реалізували. А от господарі змарнували кілька стовідсоткових шансів для взяття воріт.
Завдяки перемозі полтавська команда не тільки залишилася серед команд, які борються за потрапляння в Лігу Європи, а й, нарешті, перетворила різницю забитих і пропущених м’ячів на плюсовий показник.
Суддівство Олександра Дердо, який представляє Іллічівськ, стало приводом для різких негативних висловлювань на адресу цього рефері головного тренера ужгородської «Говерли» В’ячеслава Грозного.
На думку багатьох фахівців, суддя прийняв суперечливі рішення, скасувавши обидва м’ячі «Говерли», проте мав право також поставити пенальті у ворота команди з Ужгорода в епізоді, коли у штрафному майданчику гостей зіграв рукою Ігор Гончар.
Ре­зуль­та­ти всіх мат­чів 19-го ту­ру:
«Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — ФК «Олек­сан­дрія» — 1:2
Го­ли: 0:1 — Полярус (8), 1:1 — Мартиненко (59), 1:2 — Леонов (80)
«Сталь» (Дніп­ро­дзер­жинськ) — «Го­вер­ла» (Уж­го­род) — 1:0
Гол: Лазіч (60, пен.)
«Ме­та­ліст» (Хар­ків) — «Вор­скла» (Пол­та­ва) — 0:3
Го­ли: 0:1 — Хльобас (17), 0:2 — Шиндер (29, пен.), 0:3 — Шиндер (50)
«Олім­пік» (До­нецьк) — «Во­линь» (Луцьк) — 1:1
Го­ли: 1:0 — Матяж (51), 1:1 — Польовий (54)
«Кар­па­ти» (Львів) — «Дніп­ро» (Дніп­ро­пет­ровськ) — 0:1
Гол: Зозуля (62)
«Ди­на­мо» (Ки­їв) — «Зо­ря» (Лу­ганськ) — 1:0
Гол: Мораєс (76)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».