Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Березень 2016 11:40

Дніпровський удар по «Шахтарю»

Rate this item
(0 votes)

Матч «Дніп­ро» — «Шах­тар» став цен­траль­ним у 18 ту­рі чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу. І хо­ча дніп­ро­пет­ров­ська коман­да вже не пре­тен­дує на пер­ше міс­це у цій пер­шо­сті, од­нак на по­єди­нок з до­неч­ча­на­ми на­лаш­ту­ва­ла­ся по-бо­йо­во­му. Крім цьо­го про­ти­сто­ян­ня, вар­то від­зна­чи­ти зу­стріч у Льво­ві між міс­це­ви­ми «Кар­па­та­ми» та сто­лич­ним «Ди­на­мо».

Нарешті відбулося повернення «Карпат» на «Арену Львів», але вийшло зіпсованим. Підтримати їх прийшло до 20 тисяч глядачів. За винятком стартових хвилин, коли «Динамо» мало повну перевагу, господарі вирівняли гру, а на 27й хвилині несподівано вийшли вперед. Чачуа метрів із 16 пробив не сильно, але Шовковський м’яч не втримав, і він від його рук закотився у ворота «Динамо».

Очевидна помилка голкіпера «Динамо», як і захисників столичного клубу, які дозволили безперешкодно пробити гравцю «Карпат».
Пропущений гол добряче завів гостей. На 33й хвилині «Динамо» мало два моменти зрівняти рахунок. Спочатку Буяльський не зумів переграти Мисака, а потім вже Гармаш пробив у стійку воріт. У доданий арбітром час «Карпати» мали нагоду збільшити свою перевагу, але спочатку команду врятував голкіпер, а в іншому епізоді в захисті відпрацював Ярмоленко.
Стартові хвилини другого тайму нічого доброго «Карпатам» не віщували. Чи то зеленобілі зарано сіли в захист, чи то «Динамо» так сильно заграло, але опору «Карпат» не було помітно. Вже на 55й хвилині кияни зрівняли рахунок. На фланзі Гусєв видряпав м’яч у двох гравців господарів і віддав до штрафного майданчика на Гармаша, який обігрався з Теодорчиком, і той, без проблем, переграв Мисака — 1:1.
Довести матч до перемоги для динамівців було справою техніки. На 64й хвилині влучний удар Ярмоленка низом з лінії штрафного змусив Мисака вдруге у цій грі діставати м’яч із власних воріт — 1:2. Більше шансів «Карпатам» кияни в цій грі вже не дали. Нічого не дали і заміни господарям.
У «Динамо» можна відзначити дебют у першій команді Бесєдіна та Оріховського, яким Сергій Ребров дав зіграти по десять хвилин. Тренерський штаб столичного клубу продовжує тримати курс на залучення до складу колективу молодих виконавців, і такий підхід, вочевидь, стимулює молодь демонструвати на тренуваннях ще більшу віддачу та бажання рости.
Крім того голкіпер «Динамо» та колишній воротар збірної України Олександр Шовковський підійшов до чергового рубежу у своїй багатій на події кар’єрі. Цього разу капітан «білосиніх» вийшов на поле у чемпіонаті країни у 412й раз, що стало повторенням рекорду півзахисника «Дніпра» та національної команди Олега Шелаєва за кількістю зіграних матчів у найвищому дивізіоні нашого футболу. Уже в наступному зіграному матчі Шовковський стане національним рекордсменом.
Донецький «Шахтар» на виїзді зазнав нищівної поразки від «Дніпра». Команда Мірчи Луческу продемонструвала слабку гру в обороні, програла супернику боротьбу в центрі поля, а також була беззубою в атаці. У свою чергу, підопічні Мирона Маркевича провели один з найкращих матчів у сезоні і здобули заслужену перемогу.
Після досить важкого поєдинку проти «Андерлехта» наставник донеччан вирішив дати можливість проявити себе найближчому резерву, випустивши в центр захисту Кривцова та Ордеця. І, як показала гра, це рішення румунського тренера було не найкращим. Бо вже на десятій хвилині матчу дніпряни скористалися помилкою оборони суперника, і Руїс після феноменальної передачі п’ятою від Матеуса відправив м’яч у сітку воріт П’ятова — 1:0. Однак, вже за десять хвилин гірники відновили паритет. Срна подав зі штрафного, а Малишев зіграв на випередження і переграв Лаштувку — 1:1.
Міг «Шахтар» виходити вперед на 34й хвилині, однак Феррейра не реалізував свій вихід сам на сам. «Дніпро» наприкінці першої половини результативно завершив одну із своїх атак. Цього разу на передачу від Зозулі відгукнувся Шахов. А на старті другого тайму «Дніпро» поставив гірників у ще більш скрутне становище, після того, як Зозуля головою на дальній стійці замкнув подачу Матеуса.
За такого перебігу подій «Шахтар» виглядав розгублено, і навіть вихід Нема, Ракицького і Гладкого не зміг оживити гру команди Луческу. В обороні у гірників, як і раніше, були провали, в передачах було багато браку, а всі спроби атакувати завершувалися банальними закиданнями м’яча до штрафного майданчика суперника. «Дніпро» ж навіть за такого ходу зустрічі не вийшов із гри, і заслужив на четвертий м’яч. Бруно Гама увійшов до штрафного майданчика і почав обігрувати захисників. Срна врізався у гравця суперників, і арбітр без вагань поставив на одинадцятиметрову позначку.
А крапку в цій грі поставив Роман Безус, який холоднокровно переграв П’ятова — 4:1 на користь «Дніпра». У підсумку дніпропетровці порадували своїх вболівальників яскравою грою, продемонструвавши, що виключати команду з боротьби за «бронзу» поки зарано. Водночас, у Мірчі Луческу є інформація для роздумів напередодні виїзду до Бельгії і подальшої чемпіонської гонки з «Динамо».
На післяматчевій пресконференції наставник «Шахтаря» Мірча Луческу не зрадив собі, заявивши, що невдачі команди — підступи таємничих опонентів, які сплять і бачать, як би зробити життя донеччан важчим: «Говорив перед матчем, що атмосфера у Брюсселі буде приблизно такою ж, як і у сьогоднішній зустрічі, й гра «Андерлехта» буде схожа на дії «Дніпра»: пресинг, агресивний футбол. Можливо, поле буде кращої якості, і ми будемо швидше переходити від оборони до атаки. Сьогодні на такому газоні це було важко робити. До того ж, як завжди... Не зрозумів, чому сьогоднішній матч обслуговував саме київський арбітр. Дуже важлива гра. Напевне, можна було б призначити іншого суддю, щоб не було зайвих розмов. А в цілому, перемога «Дніпра» взагалі не обговорюється».
За результатами чергового ігрового туру в турнірній таблиці відбулися зміни. Перемоги «Дніпра» над «Шахтарем» та «Динамо» над «Карпатами» визначили лідера першості — відтепер чинний чемпіон випереджає найближчого конкурента — «Шахтаря» на три очки. Зазначимо, що столичний клуб і «помаранчевочорні» ще зіграють наприкінці квітня між собою на полі гірників.
Ре­зуль­та­ти мат­чів 18-го ту­ру:
«Кар­па­ти» (Львів) — «Ди­на­мо» (Ки­їв) — 1:2
Го­ли: 1:0 — Чачуа (27), 1:1 — Теодорчик (55), 1:2 — Ярмоленко (64)
«Олек­сан­дрія» — «Олім­пік» (До­нецьк) — 0:0
«Зо­ря» (Лу­ганськ) — «Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — 4:0
Го­ли:  1:0 — Караваєв (54), 2:0 — Тотовицький (68), 3:0 — Будківський (72), 4:0 — Любенович (83)
«Го­вер­ла» (Уж­го­род) — «Ме­та­ліст» (Хар­ків) — 1:0
Го­л:  1:0 — Гончар (34)
«Во­линь» (Луцьк) — «Сталь» (Дніп­ро­дзер­жинськ) — 1:0
Го­л:  1:0 — Хомченко (54)
«Дніп­ро» (Дніп­ро­пет­ровськ) — «Шах­тар» (До­нецьк) — 4:1
Го­ли: 1:0 — Руїс (9), 1:1 — Малишев (22), 2:1 — Шахов (42), 3:1 — Зозуля (49), 4:1 — Безус (90+2)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».