Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Вересень 2015 11:23

Буяльський рятує «ДИНАМО»

Rate this item
(0 votes)

Не­од­но­знач­ним ви­явив­ся стар­то­вий тиж­день у Лі­зі чем­піо­нів для двох пред­став­ни­ків Ук­раї­ни. Як­що у про­ти­сто­ян­ні «Шах­та­ря» з «Ре­алом» на мад­рид­сько­му ста­діо­ні «Сан­тья­го Бер­на­беу» не­спра­вед­ли­вим ви­дає­ть­ся ли­ше роз­рив у ра­хун­ку, то за­ко­но­мір­на ні­чия в до­маш­ньо­му мат­чі «Ди­на­мо» про­ти «Пор­ту» ви­кли­кає змі­ша­ні від­чут­тя.

Відкривав єврокубкову осінь для українських клубів віце-чемпіон країни. Попри довгі роки участі гірників у Лізі чемпіонів, із мадридським «Реалом» їхні шляхи ще не перетиналися. Мадридці виявилися негостинними господарями, чотири рази засмутивши голкіпера донеччан Андрія П’ятова.
Крім воротаря, Мірча Луческу випустив на поле «Сантьяго Бернабеу» зі стартових хвилин таких виконавців: Срна, Кучер, Ракицький та Азеведо в захисті, Степаненко, Фред, Тейшейра, Тайсон і Марлос — у середині поля, на вістрі атаки — безальтернативний нині Олександр Гладкий.


У складі «Реала» вийшли Навас, Варан, Рамос, Марсело, Карвахаль, Кроос, Бейл, Модрич, Іско, Роналду та Бензема.
Перші хвилини не віщували розгрому — на атаки королівського клубу гості відповідали своїми випадами. Деяким із них бракувало останньої передачі, одного разу мало не «привіз» собі гол голкіпер Навас, від якого після передачі від захисника м’яч покотився до лінії воріт.
«Реал» мав відкривати рахунок на 14-й хвилині, проте в динамічній атаці, вийшовши на побачення з П’ятовим, Бензема обвів голкіпера, але не поцілив у порожні ворота. Те, чого не вдалося досягти закономірно, Карім здобув у не зовсім логічний спосіб — після навісу П’ятов зіграв невдало, просто подарувавши м’яч форварду. Це сталося на 30-й хвилині, і за рахунку 1:0 команди пішли на перерву.
Майже одразу після відпочинку гірники залишилися в меншості — перериваючи контратаку господарів, Степаненко збив Рамоса. Жовта картка, показана хорватським суддею Іваном Бебеком, була закономірною. Прикро лише, що для Тараса вона виявилася другою. В одному з епізодів першого тайму Бебек виписав Степаненку «гірчичник», коли міг би обмежитися усним попередженням.
Після цього суддя остаточно позбавив гірників шансів на гідний результат, коли на 55-й хвилині придумав пенальті у ворота П’ятова. У штрафному майданчику м’яч влучив у спину Срні, а судді здалося, що Даріо зіграв рукою. Вирок бездоганно виконав Кріштіану Роналду.
Згодом, на 63-й хвилині, він відзначився із пенальті вдруге, коли у волейбол став грати Азеведо, а на 81-й хвилині вже з гри оформив хет-трик і остаточний результат матчу — 4:0.
В іншій зустрічі групи А французький ПСЖ переграв шведський «Мальме» — 2:0. Наступний поєдинок гірники проведуть 30 вересня у Львові проти парижан.
Чемпіони України також зіграли поєдинок, у якому було забито чотири м’ячі. Але, на відміну від поєдинку донеччан, «Динамо» та їхній португальський суперник «Порту» розподілили м’ячі порівну.
На Сергія Реброва, який дебютував у Лізі чемпіонів як тренер, ще до старту матчу чекав неприємний сюрприз — через харчове отруєння навіть до заявки не потрапив лідер команди Андрій Ярмоленко. До цього варто додати, що відновлення після травм продовжують Теодорчик, Макаренко та Сидорчук.
Тож склад «Динамо» мав такий вигляд: Рибка (а не Шовковський) у воротах, захисники Даніло Сілва, Антунеш, Драгович, Хачеріді, хавбеки Мігел Велозу (Кравець, 86), Рибалка, Гармаш, Гусєв (Буяльський, 67) Гонсалес (Беланда, 70), Жуніор Мораес.
У воротах португальців у це міжсезоння як вільний агент з’явився титулований мадридець Ікер Касільяс, зміни сталися і серед польових гравців. На НСК «Олімпійський» вийшли Максі Перейра, Мартінс Інді, Майкон, Лаюн, Рубен Невеш, Браїмі (Корона, 78), Еррера (1Тельйо, 65), Андре Андре, Данілу, Абубакар (Освальдо, 90+2).
За весь матч команди на двох створили менше десятка реальних моментів, і чотири з них реалізували. Тренери прагнули зіграти в обережний футбол, адже нікому не хотілося програвати на старті групової стадії, та ще й прямому конкурентові.
Ініціатива з інтервалом у кілька хвилин переходила від одних футболістів до інших. Єдиною відмінністю було те, що «Порту» намагався пресингувати динамівців, а ті, коли захищалися, повністю віддавали м’яч суперникам, «сідаючи» глибоченько до власних воріт.
Вже на 20-й хвилині кияни забили: Гармаш продерся правим флангом і класно прострілив — Гусєву залишалося лише з кількох метрів пробити повз Касільяса у ворота.
Довго радіти голу не вдалося — вже на 23-й хвилині Абубакар після флангового навісу переграв і Драговича, і Рибку — 1:1.
У другому таймі нічого суттєво не змінилося. У «Динамо» випали з гри новачок із «Базеля» Дерліс Гонсалес і колишній голеадор донецького «Металурга» Жуніор Мораес. Зрештою Гонсалеса замінив Юнес Беланда, а Олега Гусєва, якому вже важко весь матч проводити на серйозних швидкостях, — Віталій Буяльський. Новачок Ліги чемпіонів одразу став допомагати Гармашу, чіплявся за м’ячі, просто «гриз землю».
На 81-й хвилині кияни пропустили контрвипад, Рибка невдало зіграв на виході, й Абубакар оформив дубль.
Але наполегливість Буяльського таки була винагороджена. Саме він заробив штрафний на 89-й хвилині, який формально невдало виконав Рибалка. Перший його удар відбила стінка, а після спроби добивання м’яч парашутом завис над штрафним майданчиком гостей. Найкраще в моменті зорієнтувалися Кравець (він перебував в офсайді і не став торкатися м’яча) та Буяльський, який першим домчав до лінії воротарського майданчика і головою пробив повз Касільяса — 2:2.
В іншому матчі групи G лондонський «Челсі» прогнозовано розгромив ізраїльський «Маккабі» з Тель-Авіва (4:0) і очолив квартет.
29 вересня «Динамо» зіграє в Ізраїлі.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».