Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Липень 2015 23:37

Зоряний час Віктора Скрипника

Rate this item
(0 votes)

За під­сум­ка­ми остан­ньо­го се­зо­ну у ні­мець­кій бун­дес­лі­зі ук­ра­їн­сько­го тре­не­ра бре­мен­сько­го «Вер­де­ра» Вік­то­ра Скрип­ни­ка на­зва­но най­кра­щим на­став­ни­ком чем­піо­на­ту. Не по­свя­че­ній у спра­ви ні­мець­ко­го фут­бо­лу лю­ди­ні зро­зу­мі­ти, чо­му ж Вік­тор Скрип­ник, який по­сів зі своєю коман­дою міс­це ли­ше в се­ре­ди­ні таб­ли­ці й не здо­був жод­но­го тро­фею, є справж­нім ге­ро­єм у сві­ті фут­бо­лу, на­про­чуд важ­ко. Про­те на це є ва­го­мі при­чи­ни.

Віктор Скрипник отримав призначення на посаду головного тренера першої команди «Вердера» у жовтні 2014-го. Втім, тільки найоптимістичніші прихильники бременців із призначенням останнього пов’язували надії на краще. З початку сезону в бундеслізі було зіграно дев’ять турів, а команда українського фахівця не виграла жодного матчу й плелася на останньому місці в турнірній таблиці.
Дивиною такі результати називати було важко — перед початком сезону команді пророкували важку долю в боротьбі за виживання. Склад чотириразового переможця чемпіонату Німеччини небезпідставно вважався одним із найгірших у лізі. «Зелено-білі» забили всього десять голів, натомість пропустили набагато більше. Пацієнт потребував негайного хірургічного втручання або ж щонайменше жорсткої терапії. Тим більшим здивуванням стало те, що Скрипник, по суті, не став різати по живому і залишив усе, як воно й було до його приходу.
Особливо важливим тут буде зазначити те, що новий наставник добре знав традиції команди. Перебуваючи в структурі клубу як гравець і тренер молодіжних команд трохи менше 20 років, Скрипник не міг не знати особливостей тренувального процесу до найменших подробиць — близькість головних команд та молодіжних у Німеччині відчутніша куди більше, ніж в Україні.
Не маючи змоги втілювати в життя будь-які кроки на трансферному ринку аж до зими, Скрипник з головою поринув у реанімування кадрового ресурсу, який дістався йому від попередника. І «музики», як ще називають команду вболівальники, заграли приємні мелодії. Футболісти почали грати розкуто й привабливо саме в наступі, подекуди зовсім забуваючи про оборону власних воріт. Врешті, клуб пропустив у свої ворота найбільше голів на пару з останнім клубом дивізіону «Падерборном», але не зумів забити лише в чотирьох турах з 24 з новим тренером.
Показово, що лідер команди і головний її бомбардир в особі екс-форварда лондонського «Челсі» Франко Ді Санто забив 13 м’ячів і тепер претендує на перехід до табору одного з лідерів бундесліги. «Вердер» до останнього претендував на путівку в Лігу Європи, проте не зміг удало провести кінцівку сезону — дві поразки й нічия в останніх трьох турах відкинули команду на десяту позицію.
Утім, головний підсумок роботи Скрипника в іншому: наставник з українським паспортом довів, що й вітчизняні тренери можуть працювати в провідних європейських чемпіонатах. Однак головним орієнтиром для колег Віктора має бути наполегливість. Сам Скрипник зазначає, що у футболі дрібниць не буває. Екс-гравець запорізького «Металурга» живе спортом № 1 і намагається прогресувати.
Інший важливий чинник успішності сучасного наставника — знання іноземних мов, фактор, який завадив просуванню кар’єрними щаблями не одному нашому наставнику. Близька до ідеальної німецька мова Скрипника — потужний фактор майбутніх запрошень молодого тренера до інших, ще більш амбітних клубів Європи.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».