Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Травень 2015 17:45

«ЗОРЯ» зупиняє «ДНІПРО»

Rate this item
(0 votes)

23-й тур фут­боль­но­го чем­піо­на­ту Ук­раї­ни у Прем’єр-лі­зі став най­ре­зуль­та­тив­ні­шим у ни­ніш­ній пер­шо­сті. Коман­ди спро­мог­ли­ся за­би­ти у во­ро­та су­пер­ни­ків 32 м’ячі. За­га­лом для чем­піо­на­тів Ук­раї­ни най­біль­ший по­каз­ник — 37 м’ячів (29-й тур се­зо­ну 1999/2000 рр.), од­нак вар­то пам’­ята­ти, що то­ді іг­ро­вий день на­лі­чу­вав 8 мат­чів, а не 7, як ни­ні. Се­ред ре­зуль­та­тів вар­то від­зна­чи­ти пе­ре­мо­ги з ве­ли­ким ра­хун­ком «Ди­на­мо» та «Шах­та­ря», а та­кож до­маш­ню по­раз­ку ще од­но­го пре­тен­ден­та на зо­ло­ті на­го­ро­ди пер­шо­сті — дніп­ро­пет­ров­сько­го «Дніп­ра».

У першому матчі туру ужгородська «Говерла» на своєму полі приймала чинного чемпіона — донецький «Шахтар». Склад господарів прогнозовано зазнав відчутних змін у бік підсилення, проте кількох досвідчених виконавців, спроможних взяти на себе лідерські ролі, знову не було навіть у запасі. «Шахтар» розпочав просто блискуче.

Ще на 43-й секунді Олександр Гладкий головою відмінно використав навіс Ярослава Ракицького. Наступний гол став наслідком перехоплення м’яча Марлосом поблизу чужого штрафного майданчика, який сам пробив у стійку, а на добиванні добре зорієнтувався Дуглас Коста.
Відчутним нокдауном для господарів став наступний розіграш кутового біля їхніх воріт, і з передачі Дугласа Кости свій одинадцятий м’яч у першості забив Гладкий — 0:3. Утім, розслаблення донеччан коштувало їм першого м’яча у відповідь: Сергій Мякушко організував побачення з Андрієм П’ятовим для Дмитра Хльобаса, і атакувальний гравець свій шанс використав.
Другий тайм підготував для глядачів ще більше м’ячів. Причому розпочиналось усе після перерви сенсаційно, адже «Говерла» зрівняла рахунок. У другому м’ячі брали участь ті ж самі виконавці, тільки цього разу Хльобас зіграв на добиванні після удару Мякушка. І за кілька хвилин уже сам Мякушко обіграв обох центральних захисників «Шахтаря» та змусив капітулювати воротаря — 3:3. А далі забивали тільки футболісти у помаранчево-чорних футболках. Донеччани вийшли вперед після чергового кутового, коли Луїс Адріано не дотягнувся до м’яча, а захисник Ракицький підстрахував партнерів в атаці. Досить швидко гості забили ще два м’ячі. Відзначились Луїс Адріано та Тарас Степаненко. Потім Віталій Каверін, змарнувавши стовідсотковий шанс забити четвертий м’яч ужгородців, порушив правила біля власних воріт на Гладкому, а Алекс Тейшейра реалізував пенальті. Тож перемога донеччан із рахунком 7:3.
Київське «Динамо» на шляху до довгоочікуваного «золота» чемпіонату України не можуть зупинити навіть земляки «Шахтаря». У матчі 23-го туру каток команди Сергія Реброва пройшовся по «Металургу» з Донецька. У Києві на НСК «Олімпійський» «Динамо» розгромило команду Володимира П’ятенка з рахунком 6:0. Шість м’ячів у цій грі — це навіть менше половини гольових моментів, що створили підопічні Сергія Реброва. Динамівці повели в рахунку вже на 9-й хвилині, коли помилився захист донеччан. Ярмоленко забив практично у порожні ворота. Другого м’яча у ворота номінальних господарів не довелося довго чекати. У воротах Паньківа знову розписався Ярмоленко, якому віддав передачу Ленс.
У «Металурга» моментів біля воріт Шовковського практично не було. «Динамо» ж на цьому не зупинилося. Хачеріді вже в доданий арбітром час красивим ударом пробив у кут воріт і зробив рахунок 3:0 на користь киян. Загалом перевага динамівців у першому таймі була просто вражаючою. Якби вони реалізували всі свої моменти, то рахунок міг би бути вдвічі більшим.
Підопічні Володимира П’ятенка у цій грі зовсім були не схожими на команду, яка претендує на місце в Лізі Європи. Другий тайм став продовженням першого. Захист «Металурга» виконував лише формальну функцію, а моменти біля воріт Паньківа створювалися один за одним. Ярмоленко на пару з Кравцем мали шанси оформити у цій грі по хет-трику. У другій половині гри у ворота «Металурга» влетіли ще три м’ячі після ударів Кравця, Беланда та Теодорчика.
Ще один претендент на «золото» — «Дніпро» приймав «Зорю». Для команди Юрія Вернидуба такі матчі — своєрідний тест на зрілість. «Зоря» виглядає безальтернативним претендентом на місце в зоні Ліги Європи, тож має тримати марку. Тому й виходять його підопічні на кожен матч з максимальною відповідальністю.
Господарі розпочали активно — ударом через себе намагався уразити ціль Матеус. «Дніпро» атакував великими силами, але варто було дніпропетровцям одного разу помилитися в центрі поля, як одразу на ворота Бойка пішла контратака, після якої гості відкрили рахунок. Хомченовський пробив у дальній кут воріт Бойка — 0:1. Гол нічого не змінив у грі обох команд. «Дніпро» й далі володів ініціативою, але небезпечних моментів не створював. Був удар Влада зі штрафного, потім — постріл Матеуса. У першому випадку м’яч полетів вище воріт, у другому — добре зіграв Шевченко.
Підопічні Маркевича наполегливо шукали шляхи до воріт «Зорі», та от у центрі поля діяли не ідеально. А «Зоря» тільки й чекала на похибку суперника. Наприкінці тайму на правому фланзі обрізався Ксьонз, м’яч підхопив Хомченовський, швидко віддав у вільну зону на Караваєва. Олександр не став вирішувати долю епізоду самотужки, а віддав на Будківського, який рухався паралельним курсом. Пилип, перебуваючи без опіки, зумів пробити потужно і влучно — 0:2.
Другий тайм «Дніпро» розпочав дуже активно. Щоправда, господарі добре грали в центрі поля і на підступах до володінь Шевченка, а коли справа доходила до завершальних стадій атак — перед «дніпрянами» поставала стіна у вигляді Пилявського та Вернидуба. Гаряче було наприкінці матчу, коли «Дніпро» діяв за принципом пан або пропав. І моменти були. Спочатку Ротань небезпечно подав зі штрафного, і Каліничу не вистачило кількох сантиметрів для того, щоб переправити м’яч у сітку. Потім хорватський форвард ще двічі пробив після передач Коноплянки та Ксьонза — без проблем для Шевченка.
На дальній удар наважився капітан Ротань — і тут надійно зіграв голкіпер «Зорі». А про численні моменти типу «пробіг, обвів, навісив» навіть не варто говорити. Але жодного разу господарям так і не вдалося довести справу до взяття воріт. «Зоря», натомість, могла оформити розгром «Дніпра» на 71-й хвилині, коли Любенович розібрався з опонентами після відмінної передачі Малиновського, але пробив вище поперечини. Тож укотре дніпряни наступили на одні й ті ж самі граблі.
Результати матчів 23-го туру:
«Говерла» (Ужгород) — «Шахтар» (Донецьк) — 3:7
Голи: 0:1 — Гладкий (1), 0:2 — Коста (13), 0:3 — Гладкий (17),1:3 — Хльобас (41), 2:3 — Хльобас (47), 3:3 — Мякушко (54), 3:4 — Ракицький (63), 3:5 — Луїс Адріано (76), 3:6 — Степаненко (77), 3:7 — Тейшейра (90, пен.)
«Ворскла» (Полтава) — «Олімпік» (Донецьк) — 3:1
Голи: 0:1 — Кадимян (11), 1:1 — Копак (13, пен.), 2:1 — Скляр (25), 3:1 — Шиндер (31)
«Металург» (Запоріжжя) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 2:0
Голи: 1:0 — Платон (43), 2:0 — Цуріков (83)
«Карпати» (Львів) — «Чорноморець» (Одеса) — 2:0
Голи: 1:0 — Костевич (77), 2:0 — Страшкевич (85)
«Металург» (Донецьк) — «Динамо» (Київ) — 0:6
Голи: 0:1 — Ярмоленко (9), 0:2 — Ярмоленко (27), 0:3 — Хачеріді (45+2), 0:4 — Кравець (50), 0:5 — Беланда (57), 0:6 — Теодорчик (77)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Зоря» (Луганськ) — 0:2
Голи: 0:1 — Хомченовський (27), 0:2 — Будківський (43)
«Металіст» (Харків) — «Волинь» (Луцьк) — 3:3
Голи: 0:1 — Кобахідзе (40), 1:1 — Прийомов (73), 1:2 — Бікфалві (77), 2:2 — Прийомов (87), 2:3 — Бікфалві (89), 3:3 — Бєсєдін (90+3)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».