Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 18:20

Працю жінок на шкідливому виробництві слід урегулювати законами

Rate this item
(0 votes)

В Україні необхідно розробити недискримінаційні положення, які б регулювали залучення жінок до роботи на виробництві зі шкідливими умовами праці. Про це заявила урядова уповноважена з гендерних питань Катерина Левченко на прес-конференції в Укрінформі.

«Важливо чітко розділити такі категорії, як заборона праці та примушування до праці. Ми маємо положення, коли чітко визначається, що заборонено використання праці, наприклад, вагітних жінок на шкідливих роботах.
Або в іншій нормі прописано, що забороняється примушування жінок, які народили дитину, до праці в нічний час. Оце чітке визначення понять є дуже необхідним для того, щоб потім вони відображались у законодавстві», — сказала Левченко.

За її словами, потрібно чітко визначити категорії трудящих, тому що найбільш зрозумілим є визначення такої категорії, як вагітні жінки.
Але менш чіткими є категорії, які використовуються в документах Міжнародної організації праці (МОП) і в документах Європейського Союзу, наприклад «жінки, які народили дитину» та «жінки, які годують дітей».
Водночас координаторка Постійної комісії Ради ФПУ з питань рівності прав жінок та чоловіків Людмила Сало зазначила, що законодавство тих європейських країн, на які орієнтується Україна, побудоване на основоположному принципі забезпечення рівних прав жінок і чоловіків саме на безпечну працю.
«У нас може виникнути ситуація, коли ми забезпечуємо рівні права жінкам і чоловікам на небезпечну і шкідливу працю. Тому це вкрай важлива справа...
Є такі професії і роботи, де багато застосовується ручної праці. На сьогодні настільки розвинулися наука та техніка, що, дійсно, можна було би уникнути дії цих шкідливих факторів на організм», — сказала вона.
У грудні 2017 року в Україні скасували список із понад 450 заборонених для жінок професій.
Директорка Київського інституту гендерних досліджень Марфа Скорик наголосила, що скасований наказ МОЗ про 450 професій лише створив законодавчу колізію.
«Адже заборона жінкам працювати у шкідливих умовах залишається чинною: у п’ятому пункті 43 статті Конституції України, двох законах та близько 230 підзаконних актах», — зазначила Скорик.
Віце-президентка Пан’європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок та голова гендерного комітету Конфедерації вільних профспілок України Наталія Левицька наголосила на необхідності проводити атестацію робочих місць. Вона переконана, що в Україні необхідно прописати в законодавстві шкідливі чинники на підприємствах.
«В окремих країнах Євросоюзу є визначені речовини, які впливають на репродуктивну функцію жінок. Таких є 33 шкідливих фактори, вони прописані в законодавстві і роботодавці зобов’язані враховувати це», — сказала Левицька.
Учасниці круглого стола наголосили на тому, що зміни трудового законодавства не повинні відбуватися поспіхом, інакше таке реформування призведе до нової демографічної кризи.
«За таких норм жінка просто не буде народжувати. З одного боку, не зможе, бо здоров’я не дозволятиме. А з іншого — й не схоче. Бо поставивши на терези гроші для родини і народження дитини, ймовірно, обиратимуть перше», — підсумувала голова Постійної комісії Ради Федерації профспілок України з рівних прав жінок та чоловіків Тетяна Ясько.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».